Nyolcvanegyedik adás, 01.14

 2011.01.14. 11:19

Az építészettörténeti stílusokat áttekintő műsoraink sorát folytatva (azt duzzasztva, dagasztva, tágítva) a Neobarokk építészettel foglalkoztunk, mivel egy éve megállapítottuk a magyar szecessziót taglaló műsorunk végén, hogy ezek után a neobarokknak kell következnie, arról nem is beszélve, hogy a szecessziót tárgyaló műsorunk bekerült a Tilos best of 2010 válogatásba, éppen ezért elkerülhetetlen volt már erről beszélnünk, mármint a neobarokkról. (Ez egy barokk körmondat volt). 

A kezdetekben némileg, de nem kimerítően a teljesség igénye nélkül vázoltuk a barokkot, majd kicsit jobban belementünk a historizmusba. Ezek az ismeretek nélkülözhetetlenek voltak a neobarokk tárgyalásához. Vázoltuk a történeti és társadalmi közeget is aminek köszönhetően végül a neobarokkban találta meg Magyarország a nemzeti stílust. Összevetettük a modernnel és mondtuk hogy annyira nincs is messze a két stílus egymástól mint hittük, ez részben egyébként a vasbetonnak köszönhető. Végül pedig elmeséltük melyek azok az épületek amelyek ilyen stílusúak Budapesten.

 
A budai Szent Margit Gimnázium

Miki a műsor végén elmélyedt volna a FUTURISZTIKUS NEOBAROKKBAN, ami most van. De nem jött be a stúdióba.

Eddigi építészettörténeti órák: A sztárépítészet, A szocreál, A bauhaus, A szecesszió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása