Kilencvenegyedik adás, 04.08.

 2011.04.08. 11:04

Április 9-én és 10-én, azaz szombat-vasárnap, azaz holnap-holnapután megnyílnak Budapest 100 éves épületeinek kapui, köszönhetően az OSA archívumnak és a Kortárs Építészeti Központnak, akik kitalálták, hogy egy ilyen háznézegetős-programozós eseménnyel lehetne megünnepelni az 1911-ben épült házak 100. szülinapját!

VIGYÁZAT! A MŰSORBAN FLUOR TOMI FOSZLÁNYOKAT REJTETTÜNK EL!

Na de mit mutat ez az összesen több mint 150 ház (ebből 44 vesz részt a hétvégi programban), amelyek egyazon évben születtek? Nyilatkoznak egyrészt 1911-ről, másrészt az azóta eltelt időről is. A 20. század első évtizedére kialakult a modern polgári élet: a modern ember meleg vízzel fürdik, és lehúzza maga után az angol vécét - ennek kielégítésére lehetőséget adott az ekkorra a meghatározó progresszív stílussá váló premodern építészet. Az 1911-ben épült házak egy része már mutatja azt a modern hozzáállást amely válasz lehetett a felmerülő új igényekre. Ennek volt eredménye, hogy Magyarországon külső hatás nélkül létrejöhetett a premodern építészet (amelynek sajnos az I. világháború véget vetett). Egyszerre találkozott modern ember, modern építészet és sok pénz, hiszen Budapest világvárossá válásának idejéről van szó. Ezzel párhuzamosan még mindig aktívak a historizáló, illetve a klasszikus értelembe vett szecessziós építészek is, amely össze-visszaság eredménye, hogy egyazon évben épült Hauszmann Alajos Veres Pálné utcai historizáló, Korb Flóris Baross utcai szecessziós és a Haász-Málnai páros letisztult homlokzatú Eötvös utcai premodern háza (vagy akár Lajta Béla házai, amelyek viszont sajnos nem szerepelnek a hétvégi programban).

Hogy ebből mi maradt meg mára, az jól bemutatható a programban is szereplő Palatinus-házakon. Az 1911-ben Vidor Emil által tervezett épületek még az 1940-es és 50-es években is mintaként szolgáltak egészségügyi szempontból az orvostudományi karon, a nagypolgári lakásokhoz pedig máig furcsa romantika fűzi az embereket. A Palatinus-házak különlegessége például, hogy anno a Margitszigetről vezették ide a termálvizet, amellyel fűtöttek, illetve melegvízként használták. Ez a mai korban is egy előremutatónak számító megoldás - azonban a rendszer már rég nem működik, a vezetékeket bár megtalálták, azokat tönkretette a termálvíz. Ugyanígy nem találjuk már a nagy polgári lakásokat sem, azokat felosztották, a zavarosan változó tulajdoni viszonyok eredményeképp pedig a feldarabolt lakások, amelyek alig emlékeztetnek a valaha volt alaprajzi elrendezésre, sok esetben külföldiekhez, illetve az eredeti tulajdonoshoz képest rosszabb anyagi helyzetű családokhoz kerültek. Ebből következik, hogy mind a pénz, mind az egységes lakóközösség hiánya miatt nagyon nehéz elérni ezen épületek felújítását.

Bár a 100 évnek különösebb jelentősége azon túl, hogy egy kerek szám, nincsen, mégis jó alkalom arra, hogy áttekintsük a kor építészeti gazdagságát, amely méltó ünneplése nem csak a házaknak, de egész Budapestnek. Ezek a házak felépültük után 100 évvel még állnak, és közkedveltek - pedig sok esetben ugyanúgy kárhoztatták némelyiket minőségi szempontból, ahogy ez történik ma is, a szecessziós és premodern házakat pedig hasonlóan oda nem illőnek tartották, mint a mai "betonbunkereket". Tehát megkockáztatható, hogy egy épület időtállóságát nem a kortársak asztala megítélni: nem tudhatjuk, hogy 100 év múlva a Hattyú Ház, a Rendőrpalota vagy a CET fog-e állni!

A műsorban ennél sokkal többről volt szó, beszélgettünk a közös képviselőkkel való együttműködésről, a házak szervezte programokról, a programsorozat jövőjéről, Budapest méltó ünnepléséről. Az egyes házak programjai a budapest100.hu-n, a városi séták pedig a KÉK honlapján találhatóak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsala elnök 2011.04.08. 12:58:04

Mi van a 120 éves házzal???
pl. Szent István krt. 25. tömbje.

steelhand 2011.04.08. 13:35:31

@Dzsala elnök: És a 126 évesekkel a Körúton?

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.08. 13:43:52

A hattyúház jó eséllyel jónak fog számítani, a CET is(ő a formája miatt).
A Finta féle szemetek az igénytelen tervezéssel, igénytelen anyagokkal, igénytelen kivitelezéssel inkább a skála metró forradalmi sorsára fog jutni.

fukisunni22 2011.04.08. 13:54:00

Ez jó alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet arra mennyi szép, megőrzendő régi épület van Budapesten, de valóban számtalan még ennél is öregebb épület van a belvárosban, melyek a cikkben is említett okokra visszavezethető módon, méltatlanul el vannak feledve, és egyre lepusztultabb képet mutatnak.

Évek óta dübörög a panelprogram - ez is nagyon fontos - de a régi házak felújítására már sokkal kevesebb pénz, energia és figyelem jut. Miközben látom, hogy a panelek egyre színesednek, korszerűsödnek, azt is látom, hogy a belvárosi házak egyre ramatyabb állapotba kerülnek. Valamiféle egyensúlyt kéne találni. Támogatni ezt is, azt is.

A VI. kerületben pl. idén, a teljes társasházállomány kéményeinek és homlokzatainak felújítására, összesen 60 Millió Ft. összegű megpályázható támogatás van, pedig lenne mit felújítani, mindenki láthatja. A 60 Millió Ft fele visszafizetendő, kamatmentes hitel, másik fele támogatás. Fővárosi támogatás elenyésző, állami támogatásról pedig szó sincs. Se támogatott hitel, se egyéb formában.

Örülök a sok szép, éppen százéves háznak, remélem ez is jó apropó lesz arra, hogy elgondolkodjanak a lehetőségeken.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.04.08. 14:39:51

100 év múlva az egész ország helyén plázák lesznek. Ezt már most borítékolom :D
süti beállítások módosítása