Nyolcvankettedik adás, 01.21.

 2011.01.21. 17:09

Arról beszéltünk,amiről mindenki beszél. A West Balkán nevű vendéglátóipari egységben történt tragédiát elemeztük építészeti szempontból, amit nem máshol kezdtünk, mint az 1910-es Ököritófülöpösön! Ököritófülöpös? Úgy van! Ott 312 ember halt meg szintén építészeti okokból kifolyólag! A történetnek 100 év alatt igen sok verziója született, így talán nem meglepő hogy a WB tragédiának is van már egy késelős urban legendje.  

Átnéztük, hogy mit jelent a budapesti romkocsma, megállapítottuk, hogy gyakorlatilag az összes ilyen budapesti hely potenciális tragédia-helyszín, ha a funkció váltás (lakóházból/irodaházból/áruházból stb. kocsma) nem vonz magával radikális építészeti átalakítást is, amelyet a hatóságoknak kéne felügyelni és jóváhagyni; ez alapján feszegettük a kérdést, hogy jogos-e a hely tulajdonosát hibáztatni, ha ő csak élt az önkormányzat által kínált helyzettel. Felvetődött ugyanakkor a nagy kérdés, hogy mi lesz most tragédia után a budapesti éjszakai élettel? Mindenkit bezár a hatóság, vagy meghozzák a témában a huszadik, még szigorúbb jogszabályt, amit majd ugyanúgy nem tartattatnak be? Vagy menjen az ifjúság külvárosi lovardába szórakozni? Említést tettünk az OTSZ-ről amit a tűzoltók akkor írnak, ha épp nem tüzet oltanak: ez körülbelül arról szól, hogy itt van ez a folyosó meg ez az ajtó, akkor erre a helyre ennyi ember jöhet be - lsd. fenti kép. Volt még pánikzáras ajtó, sok betelefonáló, és a nagy kérdés: igyanak-e a tinik?!


Íme a képlet amivel a szervezők nem számoltak, pedig a WB egyik tulajdonosa építész

ZENE
Lucky Dragons: Typical Hippies / Wander Birds / Realistic Rhythm
∇NKNOWN SHΔPES: Shapes and Stars
Wooden Shjips: Dance, California
Nerve City: Holy Ghost

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guszti 2011.01.22. 14:47:53

Sziasztok, archívból sikerült megint műsort hallgatni, ezért itt. (Van ebben jó is, odébb lehet húzni a slidert az idióta betelefonálóknál :)
Mivel ti leginkább szakmai alapon boncoltátok a tanulságokat, szertném kicsit árnyalni ezt. Mintegy primér konzekvencia, legtöbb megszólaló az evakuációs- és pánikkezelési kérdésket tette a fókuszba. Pedig az is több helyen elhangzott, megbeszélődött már, hogy itt sem igazi pánikhelyzet, sem közvetlen evakuációs kényszer nem állt fenn. Nem menekültek fejvesztve az emberek, egymást agyontaposva, mint a legtöbb, az eset kapcsán citált korábbi tragédia idején. Nem volt tűz, véres tömegverekedés, robbanás, vagy bármi, ami miatt valódi disztroj-pánik tört volna ki. Ettől még temészetesen jogos, hogy erre oda kell figyelni, arra szeretnék rávilágítani, hogy a mostani tragédiánál ez egy melléktanulság, mivel nem emiatt halt meg 3 ember.
Itt most tennék egy kitérőt romkocsma tipizálás témakörben. Oké, a régi zsidónegyedes-fedettudvaros verzió általában a nagy kapubejáró miatt nem para. Aztán van a másik igazán tipikus belvárosi csehó, pontosan a földszinti üzlethelységekbe épített, többnyire ültetett vendéglátó funkcióval, pincében dühöngővel. (Pont a földszinti csendesebb üzem biztosít hangzsilipet az emeleti irodák/lakások felé.) Itt tipikus a szűk lépcső, viszont az ilyen helyek manapság nem nagyon működnek szellőzőrendszer és vészkijárat nélkül. Ez a kettő már a Tilos az Á-ban is megvolt, és nem is emlékszünk nagy malőrökre az ilyen helyeken az elmúlt 15-20 évből. Szűk ugyan a lépcső, ami evakuálás szempontból necces lehetne, viszont pont a lépcső mérete miatt nem tud rajta annyi ember feltorlódni, ami az alul levőkre életveszélyt jelenthetne egy dominó-dőlés esetén.
Merthogy pont abban különbözik a wb a szűk (és rövid) lépcsős pincéktől, hogy itt minden arányosan nagyobb. Azt gondolom, pont attól következett be a tragédia, hogy nem figyeltek egy szintén fontos alapvetésre: meredek, közlekedésre (hovatovább menekülőútnak is) használt lécsőn nem szabad hagyni veszélyes méretű tömeg feltorlódását. Nem vagyok hozzáértő, de ha ez nekem laikusként evidensnek tűnik, szerintem nagyon nem mondtam most újat a szekuriti-szakmának. Gondoljunk csak bele, ha ezen a helyen az evakuációs számítások szerint mondjuk 3x szélesebb lenne a lépcső, és ugyanígy megetelik mint a hetesbusz reggel, a tragédia ugyanígy bekövetkezethetett volna, arányosan több áldozattal. Szóval az evakuációs buzgalom rulez, csak a nagy buzgásban ne menjünk már el egy, az esethez közvetlenebbül kapcsolódó tanulság mellett.

flowpow 2011.01.26. 22:38:26

Egy kapcsolódó cikk Palotaitól, aki akkor és ott és régóta játszik Budapesten.
quart.hu/cikk.php?id=5873
És többek között az éjszakai élet jövőjéről is beszél a valahol a közepe-vége felé.
süti beállítások módosítása