Nyolcvannyolcadik adás, 03.11.

 2011.03.22. 13:28

A 8ker blogon megjelent Blaha Lujza téri tervek apropóján beszélgettünk a Blaha Lujza tér aktuális helyzetéről, közlekedéséről, a tér nagyságáról és arról, hogy mi a helyzet azokkal a hajléktalanokkal, akik a téren tartózkodnak.

Nem nehéz értelemszerűen gondolkodóként vázolni azt, hogy mire van szüksége a térnek. Ez tér a Nemzeti Színház elbontásával óriási méretűre dagadt, most megközelítőleg megegyezik a Deák téri Gödör méretével, amely azért is lehet releváns hasonlat, mivel bár az is jelentős forgalmú utak mentén fekszik, mégis kellemes ott lenni. Ennek ellenére a Blaha Lujza tér olyan térként él a fejünkben ami szimplán a közlekedésről szól. Ebben persze szerepet játszik, hogy a tér fele parkoló, valamint, hogy itt összefut az összes Rákóczi úton közlekedő busz, a 4-6-os villamos és a 2-es metró is. Ám ha a tér közlekedési útvonalait tekintjük, akkor láthatjuk, hogy a fő csapások (ahol az emberek valóban tömött sorokban közlekednek) a térnek csak igen kis részét érintik, valamint a metró miatt főleg az aluljáró körül összpontosul. Változásokat vetíthetne előre, hogy a frissen befejezett Europeum szálloda és bevásárló épület olyan funkciót hoz a térre, ami igényli a tér rehabilitációját. Emellett az sem egy földtől elrugaszkodott vízió, hogy a jelenleg ugyan lepukkant állapotban lévő Corvin áruház is rövid időn belül egy fehér lovon érkező beruházó segítségével visszanyerje régi külsejét, és ne egy posztkommunista hangulatú áruházként működjön tovább, amibe csak akkor megyünk be, ha Akkezdet Phiai koncert van a tetején.


Műszaki leírás /via 8kerblog/

Ezek alapján úgy látszik, hogy a helyzet adott ahhoz, hogy a tér újra megteljen élettel és ki lehessen ülni oda kávézni, például egy padra. És akkor itt jön a gebasz! A tér kialakításánál a műleírás szerint szempont volt az, hogy életvitelszerű tartózkodásra ne legyen alkalmas - azt gondoljuk, ez csövestelenítési szándékot takar. Szerintünk ez probléma, hiszen életvitelszerűen, vagy majdnem életvitelszerűen a teret mi is használnák, mondjuk meginnánk rajta egy kávét vagy egy sört, esetleg elfogyasztanánk az uzsinkat az üccsivel, miközben madarak csicseregnek a fán. Viszont ha ennek nincsen meg az infrastruktúrája, ha tér úgy lett kialakítva, hogy erre nem alkalmas (mert ahogy a csöveseknek sem alkalmas, úgy nekünk sem), akkor az egészet megette a fene. Akkor tér rehabilitáció helyett nem kaptunk mást mint egy leburkolt placcot, amin lehet lézengeni. És ez nem jó. Ez rossz. Mint ahogyan a Blaha Lujza tér jelenlegi átalakítási terve.

A műsorban még bemutattuk az elkészült Március 15. teret, illetve meséltünk az 1848-as eseményekről is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2011.03.23. 15:08:50

Az utcabútorok hiánya nem csak a csövesek, hanem a drog/AIDS-terjesztő fekabandák, meg a zsebes cigányok ellen is véd.

Neked hiányoznának? Lelked rajta.

Ja, meg pont a Blahára ülnék ki meginni egy sört (közterületi alkoholfogyasztás tilos, nem tudtad?), meg hamizni a szendvicskémet, hogyne... :D

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.23. 15:13:32

@Sátán meg a Jocó: épp ez az, hogy eszünk ágában nincs kiülni a Blahára jelen állapotában, de azt szeretnénk, hogy ez megváltozzon - a bemutatott tervek szerint nem fog.

Sátán meg a Jocó 2011.03.23. 15:16:54

@solaitid: miért, mit gondolsz, ha tele lenne utcabútorra, akkor a fentebb emlegetetteknek eszükbe sem jutna visszarepülni jól megszokott -s immáron közpénzen felújított- kakasülőikre?
Elrettentené őket a tereprendezés, s szépen átadnák helyüket a sörözgetni/hamizgatni vágyó budapestiek tömegének?

SÜN 2011.03.23. 15:25:25

közterületen való alkoholfogyasztás nem nyerő ;]

belekotyogok 2011.03.23. 15:26:36

mondjuk meg őszintén, hogy túl sok madárcsicsergés nem hallatszana a békés szendvicszabálás közben, ahhoz kicsit nagy a forgalom napközben.

ahhoz szerintem túl forgalmas, hogy kellemes sétálós-kiülős parkként legyen használatos, viszont gyakori színhelye találkozóknak, tehát praktikus lenne valami kulturáltabb külsőt adni neki.

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.03.23. 15:30:21

@Sátán meg a Jocó: A konfliktus a következő, ha egy tér nem alkalmas arra hogy ott csöves tartózkodjon, akkor nem alkalmas arra, hogy ember ott tartózkodjon, mivel a fentebb említettek is emberek, ugye. Én azt gondolom, hogy a hajléktalan kérdés nem építészeti probléma, egy tér átalakításánál hosszú távon arra berendezkedni hogy ott csöves ne lehessen, az hiba. Valamint ennyi erővel az összes terünkkel eljátszhatnánk ezt.

Kreta 2011.03.23. 15:36:31

fát, parkot mindenhova!
Érdekes, hogy mihelyt kisüt a nap, minden zöldfelület megtelik emberekkel. A gyerekek miatt a játszóterekre is igen nagy szükség lenne. Mondjuk a Blahán pont nem, a forgalom miatt.

belekotyogok 2011.03.23. 15:40:46

@Smiló: azért ismerjük be, hogy a blaha - elhelyezkedése folytán - kiváló lehetőség a hajléktalanoknak és a furcsa arcoknak (pl 28-37es vili törzsközönsége)a szabadidő eltöltésére.
Ez akkor sem változna, ha milliárdokból felújítanák és teleraknák frankó padokkal. Csak az életvitelszerűen ott tartózkodóknak szebb környezetük lenne - az sem sokáig.
Hiába szép a tér, ha tele van csövessel, senki sem fogja rendeltetésszerűen használni és élvezni a szépségeit.
A hajléktalanprobléma nem oldódik meg, sem akkor, ha felújítják, sem akkor, ha veszni hagyják.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 15:42:03

@Sátán meg a Jocó: ne haragudj, de akkor maradjon minden mindig úgy, ahogyan most van, semmi se fejlődjön? Bécs legforgalmasabb részein is ki ülnek az emberek egy bármire, és ott is vannak hajléktalanok, még sincs az mint nálunk. Mindenki végezze a dolgát. Szerintem nem az a megoldás atomvillanás környezetet teremtsünk, hogy ne legyen rossz a közbiztonság, és ne legyenek hajléktalanok a köztereinken. Szerinted tényleg ez a megoldás???

m_balage 2011.03.23. 15:44:48

de most komolyan, oda van írva a pirossal aláhúzott részed után, hogy rögzített kő ülőalkalmatosságokat akarnak a fekvésre/alvásra IS alkalmas padok HELYETT
nem tudom mi ezzel a probléma...

Win Elen 2011.03.23. 15:50:12

A csöves és a drogdíler meg a többi az átlag komfortérzetét negatívan érintő elem, nem az alapján választja ki magának az ilyen helyeket, hogy az padosítva van, vagy sem, hanem az alapján, hogy a tevékenységét, legyen az bármi is (csövezés, AIDS terjesztés, ami gondolom HIV akart lenni, de mindegy), zavartalanul tudja űzni. Illetve jól el tud vegyülni benne. Ha a Blaha látogatóinak összetétele jelentősen megváltozik fordul a kocka, és már a feka-bandák és hajlékonyak csoportjai veszítik el a fent említett komfortérzetüket, számuk csökken máshova mennek. De mivel az összetétel nem, csak a "népsűrűség" változik, így a nemkívánatosak, az utcán élők, alkalmazkodóképességüknek hála ismét könnyen birtokba vehetik a helyet.

Ez a valószínűbb, de ez sem törvényszerű, mivel az, hogy egy adott hely kik körében válik népszerűvé, nagyon sok mindentől függ. De átjáróházként, és elhagyatott térként való működéssel biztosan nem nekünk kedvez.

belekotyogok 2011.03.23. 15:52:25

@Legelő Őse: "Mindenki végezze a dolgát" - ez a baj, hogy bizonyos emberek azt teszik: odavégzik dolgukat.

Win Elen 2011.03.23. 15:54:20

@belekotyogok: és itt a pont, ez lenne az említett külső tényező, ha magát a kacsalábon forgó üvegpalotát építenék is oda, kurta farkú kismalaccal, a VIII. kerület népszínház utcától induló részének hatása abból is disznóólat csinálna. És ez is azt támasztja alá, hogy ez nem építészeti kérdés, annál sokkal több, amivel az egyik legnehezebb dolog bármit is kezdeni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 15:58:16

@belekotyogok: én értem, de a megoldás irányában illene elmozdulnunk. A közterületesek tudod mennyibe kerülnek az adófizetőknek? Lehet hogy ezzel kellene foglalkozniuk például, nem a BKV-n utazgatni. Egy élhető városban, a tervezők élhető tereket terveznek, a rendőrök ügyelnek, mert ott vannak a helyszínen a közbiztonságra, a közterületesek figyelnek a közterületre, az FKF figyel a tisztaságra, a kamerák be vannak kötve, én meg ha van egy fél órám két tárgyalás között, akkor megiszom ott egy bambit, és a padon elolvasok egy újságot. Ez egy működő ország. Szerintem nem egy nem működőre kellene berendezkedni, hanem működtetni! Ezt kellene elvárni mindenkitől! A fenti hozzászólások is tükrözik az ország legnagyobb problémáját, hogy mindenki fordítva ül a lovon! Ez nagy baj!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:00:18

@Win Elen: egyáltalán nem az. Koncepció, következetesség, és profi emberek kellenek hozzá. Papíron eltartjuk mindet, akinek a feladata lenne ezt megoldani. Nehogy már mindenki más adja fel hogy ezt nem lehet. Csak a városvezetés nem elsősorban politikai dolog kellene hogy legyen, hanem szakmai. Ez a probléma.

belekotyogok 2011.03.23. 16:01:52

@Legelő Őse: egy szóval sem mondtam, hogy nem kell megoldani. de célszerű lenne az alapproblémát kezelni: pl úgy globálisan rendezni a hajláktalanügyet. (nyilván ez így utópia, de javítani lehetne rajta.)

miguALE 2011.03.23. 16:05:42

Bár jelenlegi formájában tényleg randa egy hely, de az az érzésem hogy a amíg ekkora forgalom van a tér mellett, nem lehet ekkora helyre annyi fát ültetni, hogy akár kicsit is elviselhetőbb legyen a zaj vagy a levegő. Innentől kezdve bármilyen legyen is a kialakítás, sok embernek nem lesz kedve ott csücsülni/sörözni/uzsit enni, miközben mondjuk 3percre ott a sokkal csöndesebb(bár szintén felújításra szoruló) Almássy tér. Ettől füügetlenül valóban jobb lenne, ha a rövid ott-tartozkodást (találkozó, átszállás) egy kellemesebb, lehetőség szerint minél zöldebb környezetben tölthetnénk.

tejcsokoládé (törölt) 2011.03.23. 16:07:29

de most őszintén: ki a redvás rossebbnek jutna eszébe ücsörögni a blahán a legnagyobb forgalom és szmog közepén? ha valakinek találkozója van, az tud várni 5-10 percet állva is, a blaha egyszerűen nem alkalmas kikapcsolódásra, pihenésre.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:07:45

@belekotyogok: kétségtelen, de legyünk őszinték, ez a világon nem nagyon sikerült senkinek sem. Azonban élhető belvárost már több országban is láttunk, szerintem nem elvetemült ötlet nekiállni.
Az alapprobléát enyhíteni kicsit lehet, de a megoldás túlmutat ezen a témán szerintem. Mindettől függetlenül nem értem hogy a belvárosi parkokból, aluljárókból miért nem lehet kitenni őket. Minden megértésem és empátiám mellett, ez egyszerűen hozzáállás kérdése. Attól még lehet ember módjára hozzáállni, hogy a többségi társadalom élettereit megóvjuk. Ez ennyire egyszerű. Mindemellett valóban nehéz és szomorú probléma a hajléktalanok sorsa.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:10:32

@tejcsokoládé: nyilván senki sem menne oda pihenni vagy kikapcsolódni szándékosan. De mivel valójában hatalmas területről van szó, remek szabadtéri rendezvényhelyszín is lehetne jó közlekedéssel. Egy igazi találkozópont, ahol az emberek várnak egymásra stb. Nyílván nem napozni megyünk oda vagy kutyát sétáltatni, szerintem teljesen érthető ettől függetlenül hogy egy szendvics lecsúszhat bármikor. Nem beszélve arról, hogy nem csak reggeli és délutáni csúcsidő létezik. A hétvégéket pedig meg sem említettük...

Publius Decius Mus 2011.03.23. 16:17:36

Mivel ilyen emberi jogi államban élünk, ahol viszont az emberi kötelességekről nincs szó, csak az lehet, hogy a padok hiányával tereljük őket el onnan, különben felesleges a felújítás. A másik módszer sokkal jobb lenne, de azt csak a ditatúrákban lehetett, vagyis odamegy két csendőr/rendőr és azt mondja: Öreg, most innen te elmész, többet nem is jössz vissza, de ha mégis kitapossuk a beledet.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:19:34

@Publius Decius Mus: azért a kettő között is vannak szintek,. Bécsben sem így tesznek, mégis sokkal kevesebb a hajléktalan a nálunk megszokott területeken. A turisták által látogatott területeken pedig egyáltalán nincsenek szinte.

Publius Decius Mus 2011.03.23. 16:26:59

@Legelő Őse: Sajnos feltűnően nem vagyunk Bécs. Egyelőre olyan megoldások kellenek amik itt is működnek, Bécsben már beidomították a saját hajléktalanaikat. Egyébként a "Magyar ne lopj!" kiírás is a mi hajléktalanjaink miatt volt, akik a mai napig kabátujjban szalámival távoznak a bécsi üzletekből. Emiatt néznek ott téged is le.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 16:28:33

A Blahával addig bármit csinálhatnak, ameddig határos a Népszínház utcával, amíg ide futnak be a 24, 28-as villamosok, amíg itt osztják az ingyen élelmet. Ezért nem is lehet párhuzamot vonni a Gödör és a Blaha között.

halaloszto 2011.03.23. 16:35:02

Megmondom mi lesz: szepen lebetonozzak egy nagy placcnak az egeszet. Fel ev mulva jon egy haverceg, es szepen kibereli egesz nyarra, bekeriti, es csinal egy kavezo-sorozo-turistaetetot.

Nesze neked kozteri alkoholfogyasztas.

vajk

para_noir 2011.03.23. 16:35:05

Nem úgy volt, hogy az új üzletközpont köteles rendezni a teret? Mintha tavaly még ez terjedt volna...

para_noir 2011.03.23. 16:38:59

Egyébként a Blahát maximum dísztérnek lehetne megcsinálni, ugyanis az egyik legforgalmasabb belvárosi csomópontban fekszik, bazi nagy a szmog és zajterhelése, nem alkalmas semmire, csak arra, hogy normálisan nézzen ki, és ne kelljen okádni, a cigibuherálók elől futni, meg este a késes komáktól parázni. Legyen tiszta és rendezett, és akkor már oké, felőlem kiöntheti akár betonnal az egészet, növénynek csak kínszenvedés lenne ott.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:40:35

@Publius Decius Mus: sajnos ilyen hozzáállással nem is leszünk... nem egy helyben kellene járni, hanem előre haladni!

petix 2011.03.23. 16:56:54

Hajrá blogger + a pozitívan hozzáálló kommentelő-társak, miattatok talán valami fog változni a jó irányába. A többieknek meg: hogy lehet ilyet már csak gondolni is: "Á, a szar Népszínház utcai környék mocska így is, úgy is megmarad, ezért hagyjuk szarként rohadni a közeli teret is" <- az agyam eldobom...

Publius Decius Mus 2011.03.23. 16:59:01

@Legelő Őse: Szerintem a te naív hozzáállásod okozta azt is ami most van. Mindent akarsz. Osszunk nekik ingyen kaját a téren, újítsuk föl közpénzen és a csövesek majd belátóak lesznek és nem laknak rajta, a rendőr mosolyogjon rájuk és mindenki tisztelje a jogaikat, a kultúra mindenkinek a szívéből jön. A legelő őse egy vadbarom, remélem te nem.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 16:59:03

@petix: az igazi probléma, hogy az illetékesek is így gondolkoznak. Sajnos.

Anti Anyag (törölt) 2011.03.23. 17:02:39

Egyszerű. Meg kell szüntetni a Corvin előtti parkolót és a Rákóczi útra kanyarodó forgalmat.

Rögtön lenne hely mindenre.

Amúgy szerintem Bp. egyik legcsúnyább tere, tényleg nem tudnak vele mit kezdeni. Ami a hajléktalanokat illeti, egyik központjuk.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.23. 17:02:58

@Publius Decius Mus: nem értem. Miért tulajdonítasz nekem ilyen gondolatokat, amiket én nem írtam? Komolyan. Vitatkozni felesleges így, hogy mindenki kitalálja vajon mit gondol a másik. Te írod, hogy Bécsben már "beidomították" a hajléktalanjaikat. Én arra reagáltam, hogy azt írtad, feltűnően nem vagyunk Bécs. Nem tudom hogyan jutottál el idáig. De ez mindegy is, a személyeskedést pedig kikérem magamnak. Nem baj ha nem értünk egyet, de ha nincsenek érveid, akkor ezt a részét inkább elkerülném.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2011.03.23. 17:06:01

@shitgun2: egyetértek, én laktam a tér közvetlen közelében, és az a helyzet, hogy bár most a csövik miatt sem ülnék ki, de ha ők nem lennének, attól még a zaj, a szmog és a por maradna. Se az ember, se a kókadozó zöld ott úgy meg nem marad.

petix 2011.03.23. 17:10:02

@Legelő Őse: sajnos. De már látható pozitív változás itt-ott, és ez jó.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.23. 17:17:01

Amindenit! Még a végén meg kell élni, hogy a Gödör is sikertörténet. Feledékenyek az emberek. A Gödör a demokrácia, a politika kudarca. A korrupció a hűtlen kezelés a gyenge vezetés szimbóluma. Ezeket kár lenne szaporítani. A Blaha nem pusztán 5000 négyszögöl terület, hanem szervesen illeszkedik a környezetébe. A környezet rehabilitációja nélkül ezt a területet sem lehet rehabilitálni.

Publius Decius Mus 2011.03.23. 17:19:23

@Legelő Őse: Te kezdted a hozzáállással.

Jó lenne ha Bp olyan lene mint Bécs, de több lépcsőfok van addig és azokat be kell járni. Ha csak kiraknánk a szép padokat a Blahára az ingyenkaja osztás mellé, azok ugyanazt tennék velük mint eddig.

Gera 2011.03.23. 17:25:41

Egy tér rendben tartására kell két darab rendőr (ez ugye akkor mondjuk 6 db, ha egész nap kell és igen), plusz mondjuk 2 közteres (ez akkor legyen 4 db, mert éjjel elég a 2 rendőr is). Ez mondjuk 10 ember, évi 30 milla. A tér felújítása mondjuk 1 md. Ha nem figyel rá senki, akkor az éves kár mondjuk 100millió, de mondhatjuk úgy is, hogy elvész a teljes beruházott összeg kapásból, mert lerohad és ocsmány lesz pillanatok alatt, tehát tkp nem adtunk semmit az embereknek. Érdemes tehát pénzt költeni a frissen felújított közterületek őrzésére? Igen. Őrizzük őket? Nem. Ennyit erről. Kurvára nem az utcabútorok szintjén kell a megoldást keresni.

Azt már csak félve jegyzem meg, hogy nem ártana a karbantartásra is pénzt elkülöníteni. Sajnos ez teljesen esélytelen.

innovation 2011.03.23. 17:39:24

Hajélktalan ne legyen téren a felújítás után, de kellenek ülőhelyek. A kő gömböken nem lehet majd ülni (Móricz Zsigmond körtér pl.). Nagyon kevés a növény. Értem én, hogy az építtető az épületre (azért annyira nem lett szép) akarja irányítani a figyelmet, de a fáknak, sövénynek, bokroknak nagy zajfogó szerepük is van. Jah és miért kell kettévágni a teret a busznak? Oda pont nem kell...

aeidennis 2011.03.23. 17:50:07

Bezzeg amikor még a derék vámosok hajókat vámoltak a kőrút helyén folyó Duna-ágban a Blaha Lujza téren...

dunaiszigetek.blogspot.com/2011/01/kerepesi-revrol-es-annak-helyerol.html

samba pa ti 2011.03.23. 17:50:54

ne a blahán üldögélj!
ez a terv teljesen rendben van.külón öröm, hogy végre történik valamifajta tereprendezés ebben a dzsuvában.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.03.23. 18:19:04

Bár a bp rehabb topikban még másként szólt a dal, örülök a szerzőpáros ráéberdésének!

regress 2011.03.23. 18:23:16

frankfurt belvárosában is vannak nagy terek,és óriási nyüzsgés főleg hétvégén.tavasztól-őszig , gyerektől a nyugdijasig,millió turista ,és bizony csövesek,narkósok.de nyugalom van,sok utcai zenész,jó hangulat,és nyugalom.igy is lehet,de ha itthon a csöveseket kitiltják a közterületekről a probléma marad.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.23. 18:25:38

Mi lesz a hajléktalanokkal? 11 szervezettel bont szerződést a főváros - "Tarlós István főpolgármester a vita végén úgy fogalmazott, nem ért egyet azokkal, akik bonyolult kérdésként tekintenek a hajléktalanok elhelyezésére."
hirszerzo.hu/belfold/20110323_szerzodes_hajlektalan

etruszk 2011.03.23. 18:26:00

ehh. parkot mindenhová...

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2011.03.23. 18:28:03

Bécsben azért nincs annyi hajléktalan a turisták által látogatott helyen mert, ha oda mennek megjelenik pár rendőr, közterület fenntartó és elviszik őket a város peremére.

nemecsek ernő áruló 2011.03.23. 18:44:47

@Sátán meg a Jocó: Szerinted ők azért mennek el, mert nincs pad? Áldom a naivitásodat, de még nem jártál valószínűleg igazi világvárosban. Zöldesíteni, parkosítani kellene, mert egy belvárosi közegben (pláne a Blaha betön-dzsungelében) üdítő színfolt lenne. A nem odavaló elemek ellen meg határozottan kellene fellépni - akár megadva a szükséges jogosítványokat a rendőr, közterületes számára. Miért van az, hogy más igazi világvárosban ha körbenézel, sem látsz sehol alkesz csöveseket ilyen nagy forgalmú terek környékén? Ott nincs szegénység? Ne hidd!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.03.23. 18:45:28

Volt idő amikor még nem a csövik uralták a padokat.

kepfeltoltes.hu/110323/blaha_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mért is nincs ez így napjainkban? Tán csak nem azért, mert levette a kezét mindenki a placcról, hogy odadobhassák a maszekmultik céljaira?!

oszkar00 2011.03.23. 19:03:38

@Publius Decius Mus: "Egyébként a "Magyar ne lopj!" kiírás is a mi hajléktalanjaink miatt volt, akik a mai napig kabátujjban szalámival távoznak a bécsi üzletekből."

Ja, persze. Kirepülőznek/vonatoznak/buszoznak (netán kiautóznak) Bécsbe a hajléktalanok lopni, mi? Ezt komolyan gondoltad?

cso zsi 2011.03.23. 19:40:16

@Anti Anyag: "Meg kell szüntetni... ...a Rákóczi útra kanyarodó forgalmat."
Oszt merre vezetnéd el azt a kanyarodási lehetőséget?
@El Visco Stello: "Ezért nem is lehet párhuzamot vonni a Gödör és a Blaha között."
Nem mindegy, hogy pénztelen csöves, vagy a szórakozóhely vendége szarja tele a környéket? Bár attól függetlenül, hogy a Gödörbe csak kifogástalan öltözetű, és jellemű úriemberek járnak a kulturált szórakozás élvezetéért, attól még csupa szar a környék.

beszóló 2011.03.23. 19:51:12

Hallottatok már idős, fáradt, fájós lábú emberekről, akik közlekedés közben megpihennének egy padon? Csakhogy a padok eltűntek Budapestről a hajléktalanok miatt.
Én is sajnálom őket, és szerintem is segíteni kell nekik, de nem hiszem, hogy a hajlékkal rendelkező embertársaik életét van joguk korlátozni.
Megoldás: Sok padot Budapestre! Mi pedig vigyázzunk a padokra. Meg a közterületesek és a rendőrök is.

kaszakő 2011.03.23. 21:33:30

@solaitid: A hajléktalanokat ellátó civil szervezetek évi 14 MILLIÁRDOT kaptak. A Menhely alapítvány felmérése szerint Budapesten 8000 (nyolcezer) hajléktalan van.
Fejenként és HAVONTA 140000 (száznegyven-ezer) forint jut ellátásukra. Lehet továbbgondolni...

belekotyogok 2011.03.23. 21:36:32

@oszkar00: inkább főleg vonatoznak. tényleg.
beszélgettem olaszország túlsó részén lábatlan koldussal, aki előtt két magyar tankönyv feküdt, észrevettük, adtunk neki pénzt, közben mindkét fél számára kiderült, hogy közös az óhazánk. mint elmesélte, rendszeresen jár haza, többnyire vonattal.

belekotyogok 2011.03.23. 21:59:42

@Legelő Őse: valóban lehetne cél élhető belváros kialakítása. ám semmi esetre sem ott kell kezdeni, hogy a blaha csillivilli lesz. sajnos az a környék elképesztő, nem akarom ismételni magam, de nem azért lett csövestanya, mert ronda, hanem azért ronda, mert bizonyos rétegeknek élhető.
persze megpróbálhatunk úgy tenni, mintha a népszínház utca nem is lenne.

(amíg a hajléktalankérdést mindenki roppant óvatoskodva közelíti meg, finom kis szabályozások születnek csak, amelyek a nevetségesség határát súrolják pl tilos kukázni közegészségügyi szempontból, addig elfecsérelt pénz lenne ilyen területeket rehabilitálni. - persze nem azt jelenti, hogy akkor hagyjuk teljesen lerohadni, de sajnos nem szoktak túl sokat költeni állagmegőrzésre és karbantartásra...)

Yeah You 2011.03.24. 02:15:28

Hát, nem tudom. Én a krt.-ra sem ülök ki az kávézó/ kocsma utcai 'teraszára', 'kerthelyiségébe'. A Blahán sem tenném u.ezt: egyik oldalról a Rákóczi út, másikról a krt., 10 millió autó, 20 millió busz kipufogója az orrom alatt. És ezen a fák meg a parkosítás sem segít.
Szerintem jó ötlet, hogy fő cél az áthaladás biztosítása legyen és ne legyenek utcabútorok, túlzott időzésre csábító berendezés. Csövezést, hugyszagot megelőzendő.
A fák és a normális kőburkolat, parkosítás, buszmegálló viszont nagyon időszerű lenne. Egy működő, szemétmentes szökőkúttal.
Aki meg pont a Blahán akar majd kávézni, az bemegy az Europeumba. Vagy veszi a fáradtságot, és ha mindenképpen szabadtéren, zöldben akar ücsörögni, ott van a Rókus mellett vmi zöld, padokkal, vagy kimegy a Károlyi-kertbe, Múzeumkertbe /Astoria, 5 perc/. Ha meg az Eu. nem felel meg neki és szabadtéren akar kávézni, irány a Palotanegyed, Mikszáth tér, Horánszky u., Krúdy u. stb.-ez szintén 5 perc, vagy annyi se. Tele kerthelyiséges, sétálóutcás sörözőkkel, kávézókkal. Vagy Wess. u., Király u. Ott legalább ez ember nem fulladozik /közvetlenül/ a szmogtól és zajtól.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.24. 05:54:26

Szerintem a kő ülőtömbök ötlete tökéletes, főleg, ha az ülőfelület fa. Ezek tökéletesek a megpihenésre, az 5-10 perces uzsizásra, de fél óra után kényelmetlenek.
Egyébként hallottam egyszer egy interjút egy utcabútor-tervezővel, aki pontosan erről beszélt: úgy kell megtervezni az utcabútorokat, hogy azok kikényszerítsék a hely rendeltetésének megfelelő használatot.

a-kis-herceg 2011.03.24. 07:10:38

a pestiek mind állva gebednek meg...

akkor ilyen erővel a buszokon se legyen ülés...

Plumper_ 2011.03.24. 08:57:08

sajnálom a csöveseket, de vannak köztük a levakarhatatlan, néha már agresszív kéregetők. az ember nem tud úgy kettőt lépni Budapest bizonyos helyein, hogy ne ütközne beléjük. én előre intek, hogy tőlem nem kapnak pénzt. jó tanácsot és ötletet, azt igen, ingyen, amíg ráérek.

emlékező2009 2011.03.24. 08:57:54

Az első problémát a még meglevő parkolók szűkítése, megszüntetése jelentené, ugyanis sörözni (közterületen tilos az alkoholfogyasztás, csak nem gyakorolják a büntetést), ami az áruházi látogatók/vásárlók csökkenését, tehát a kereskedők tönkremenését jelentené. Ilyen alapon minden kereskedelmi helyet át lehetne alakítani sörözővé-kávézóvá, s becsukhatna a szolgáltató/kereskedelmi ipar.
A másik, hogy a tér közlekedési útvonalak (villamos, buszok, metro) átszállóhelye is egyben és ezt a több tízezres napi tömeget kell kiszolgálja. Ha ezt megakasztanánk kiülő padokon vígan sörözgető, kávézó emberekkel, pillanatok alatt lenne feltorlódás, túlzsúfoltság, lökdösődés, vita, stb.
Lássuk be, ez a tér nem alkalmas a szabadidő hosszas eltöltésére, zöldterület is alig van.

Gulogulo 2011.03.24. 08:59:13

Madárcsicsergééés? Mióta csicseregnek a galambok? A belvárosiak különben is a legótvarabb fajtából valók. Szóval nem csak a csö veseket kellene eltávolítani. Másrészt mi a helyzet a kajaosztással? Mert ugyi a csöviknek ott szoktak kaját osztani.

Plumper_ 2011.03.24. 09:10:01

@Legelő Őse: ilyen lehúgyozott, csövestanya helyeken elokádnám magam, ha akár 5 percre meg kéne állnom, pláne enni! ráadásul ha megállsz, várakozol, ezt kihasználják, és máris mennek oda kunyizni. ha nem adsz, te vagy a szemét.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 09:24:00

@Publius Decius Mus: @belekotyogok: @Plumper_: olyan érzésem van, mintha magatokkal vitatkoznátok. Feljebb leírtam hogy önmagban értelmetlen dolog lenne valóban pusztán a felújítás. De az nyilvánvaló butaság lenne, ha kiöntenénk betonnal a város köztereit, mert azt könnyebb lecsapatni slaggal, és a hajléktalanok nem tudnak leülni. Szeretnék idézni saját magamtól feljebbről:
"én értem, de a megoldás irányában illene elmozdulnunk. A közterületesek tudod mennyibe kerülnek az adófizetőknek? Lehet hogy ezzel kellene foglalkozniuk például, nem a BKV-n utazgatni. Egy élhető városban, a tervezők élhető tereket terveznek, a rendőrök ügyelnek, mert ott vannak a helyszínen a közbiztonságra, a közterületesek figyelnek a közterületre, az FKF figyel a tisztaságra, a kamerák be vannak kötve..."
Ez a megoldás, ahogyan más nagyvárosokban is ez volt. A következetes szakmai munka, mely számon kérhető. A városban minden területnek megvan a felelőse, egyszerűen megfelelő minőségben kellene dolgozniuk. 20 éve mindenki csak maszatol. Tényleg az a megoldás hogy azt mondjuk mi nem vagyunk Bécs, és leöntjük magunkat betonnal? Lépésről lépésre? Nem értem. Vagy rendet teszünk, vagy nem. Nincsenek fokozatok. A környék szegénységben és munka nélkül élői egy más probléma, de elárulom, hogy enélkül még a köztereinken lehet rendet tartani, a Blaha egy csomópont, nem egy eldugott 8. kerületi kis tér.

Plumper_ 2011.03.24. 09:36:07

@Legelő Őse: a 8. kerület különben igencsak a város szívében van, de olyan, amilyen.
én csak akkor megyek ilyen környékekre, ha feltétlen muszáj, és csak kifogástalan műszaki állapotú autóval, nehogy ott robbanjak le.
autóban ülve a piros lámpánál köhög oda a kéregető, gyalog pedig úgy kell szlalomozni közöttük, vagy kiszámítani, hogy amikor jön, és pont az ellenkező irányba siessek.

Grigorij 2011.03.24. 09:38:34

Ugye, ugye?
Bezzeg amikor a XIII. kerületi doktor tóthjózsi módszerét meséltük körábban, szinte mindenki nekünk ugrott!
Nálunk is megtették, hogy a köztereket, parkokat átépítették, úgy, hogy azok ma más max. séta-terek, mert leülni pihenni, beszélgetni stb. nem lehet bennük!
Mindezt azért, hogy a csövesek ne alhassanak ott...
Csak akkor a bokrokat miért vágták ki?

(az egész nem más, mint a trendi kozmopolita életfilozófia végterméke! Ha a 30-as generáció nem használja a parkokat, akkor arra nincs is szükség!)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.03.24. 09:39:47

@Gulogulo: Na, az új verzióban megnézném, ahogy kaját osztanak! Talán a lebbencsleves ezután Hollóházi porcelánban lesz kiosztva.
Egyébként miért kell azt a város közepére rakni??? Ezer hely van, ahol békésebb körülmények között mehetne. A tv se vonul ki soha, tehát ez sem magyarázza.
Esetleg a turistáknak kell mutogatni, hogy nálunk ilyen komolyan törődnek a kérdéssel?

2011.03.24. 09:44:24

Hát a Blaha egy külön diaszpóra, leginkább azért, mert 8ker setét zugaiból előbújó embereknek ez a város kapuja. Tudom Gergényit emlegetni nem szép dolog, de egy jó intézkedése mindenképpen volt, több rendőrt az utcákra, meg az aluljárókba, sokkal, de sokkal nagyobb rendőri jelenlét kéne oda éjszaka is, meg nappal is folyamatos igazoltatás egyebek, mert engem a csövik kevésbé zavarnak, mint az agresszív cigók, illetve a (mindeki által köztudottan) drogot áruló négusok... detto a Nyugati tér.

2011.03.24. 09:47:06

Amúgy ide a Nagymező Andrássy sarkon jól megoldották minden kő, a fa ülörész meg hullámos, azon aludni felér egy kerékbetöréssel.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.03.24. 09:47:36

@Plumper_: nem értem komolyan mire írod ezt. Nagyon érdekes téma amúgy a 8. kerület szubkultúrája, és az is hogy Te mint városlakó hogyan viszonyulsz ehhez - szerintem egyébként egy kicsit túlzás amit írsz, én sokat laktam a kerületben, és amit írsz, az maximum a 15%-ra igaz. De a fontos, hogy nem azt kell elérni hogy minden visszafejlődjön, hanem ki kell követelnie a civil társadalomnak, hogy a feladatukat nem elvégző szervek tegyék a dolgukat!!! Ez nem kétséges. Minden országban vannak olyan emberek, akik azt csinálják meg, amit meglehet csinálni. Ha nálunk meglehet csinálni hogy a Nyugati aluljáróban strihelnek, kéregetnek, zsebelnek, vagy a Blahán stb. akkor ezt megfogják tenni. Ez ennyire egyszerű. De nem az a megoldás hogy lezárjuk az aluljárót és leöntjük betonnal a tereket, könyörgöm. Kérlek ne soroljátok hogy milyen a közbiztonság, milyenek a hajléktalanok én is itt élek. A problémát ismerjük. A megoldásól van más véleményünk, erről érdemes akár vitatkozni is, ha lehetséges, érvekkel!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.03.24. 09:58:13

picasaweb.google.com/bogar.ferenc1/MagyarorszagBudapestBlahaLujzaTer#

A steril betonplacc pártiaknak ajánlom ezt a pár évvel ezelőtti képsorozatot. Nem volt ám ez a tér mindig minden pilllanatában csövestanya.

Viszont immáron évek óta tudatosan magára van hagyva. A buszmegállóban 5. éve(!) rohadnak a betondézsák, nincs bennük növény egy szál se. De persze el se tünteti senki e feleslegessé vált akadályokat. Az utasváró melletti faveremrácsdok üresek, megsülyedtek. A valamikori öntöttvas szemetesláb csonkán meredezik - útban van. A hirdetőoszlopok a legzavaróbb helyeken állnak. A padok elüntetve. A járdák burkolatat repedt.

picasaweb.google.com/102104074422568702097/Blaha#

Ez nem színvonal. Ez rohasztás. Pedig - ahogy Legelő fentebb írta - a rendbentartásra minimum féltucat szerv létezik. Évi több milliárdért. Mégsem érezni a létezésüket. Nem betonozással kell rendet tenni, hanem tiszességes gondozással. Körbe lehet kerülgetni a témát még ötezerszer, de aki ezt nem érzi, az nem itt él...

Plumper_ 2011.03.24. 10:09:59

@Kult: a galambok ellen kb. 10 cm-es vastövis kerítést láttam erkélyeken, a szokásos (ronda, és nemtom milyen hatásos) hálók mellett. oda se szállnak-szarnak többet.

Sátán meg a Jocó 2011.03.24. 13:31:45

@Legelő Őse: ne haragudj, de ezt például miből kalkuláltad ki? Itt az utcabútorok meglétéről diskuráltunk, a felújítás szükségességét senki nem vitatta.

@Gerzsonka: bár esetedben sem tudom, miből ókumuláltad ki a kérdésedet, én azért egyetértek azzal, amit leírtál.

csontos85 2011.05.13. 05:34:37

kedvenc mondat és nagyon igaz, kösz Dávid: nehogymár városépítészeti eszközökkel akarjunk megoldani olyan dolgokat, amikre társadalmi, törvényi, szociális jellegű reakciók szükségesek.
süti beállítások módosítása