Első adás, 02.06.

 2009.02.06. 09:53

Fergeteges első adásunk Zoboki cikkéről igyekezett szólni, ahhoz a cuccok:

zoboki, a kiáltvány maga

és a reakciók:
alföldi györgy
meggyesi tamás
kerekes györgy
beleznay éva
ladányi jános
molnár lászló
dr nagy béla
mayer antal

a zene az a burzsoá nyugdíjasoktól a bunkó pestiek című gyönyör, a pest megér egy estet a csinibabáról fogalmam sincs kinek az előadásában, és vámosi jános járom az utam címűje volt. meg valami dzsessz, de azt a smiló tudja.

kösz, hogy meghallgattatok, ennél csak jobb lesz. főleg jövőhéten, amikor bombázni fogunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sura md 2009.02.06. 13:29:22

Gratulálok a műsorhoz, tényleg érdekes volt. Azt nem tudom mondjuk, hogy a Tilos szerkesztői mit szóltak a sok "szar"ozáshoz :) .
A végére egy kérdés: Budapest külleméről, az építészeti és városrendezési témákról lesz-e szó, vagy egyéb témakörökkel is fogtok-e később foglalkozni?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.02.06. 13:39:33

@Surányi Máté: köszönjük! csúnyán beszéltünk? hát, akkor majd szólnak gondolom, ha probléma :)

nem tudom mit értesz egyéb témakörök alatt, de biztos, hogy lesz az is!

Check 2009.02.06. 14:01:13

Na, az gyönyörű volt, h ha jó sok szocializmus alatt született ember meghal, akkor a városhasználat klassz lesz. Lehet, h nem te mondtad - így elsőre nem könnyű megkülönböztetni a hangokat -, ha nem te voltál, bocs és add át az érintettnek: Első indulatban azt gondoltam, kezdjük az ő anyukájával és nagyijával. Aztán lehiggadtam. De tényleg. Poén nem volt, mert más halálával nem viccel normális ember, + kacagás sem követte. Most komolyan azt hiszitek, h életkor függő a felelős gondolkodás/hülyeség? Vagy azt, h ti mindig ennyi idősek maradtok és mondjuk 20 év múlva is érvényes lesz az, ahogy most gondolkodtok? Nagyon érdekel a műsor, és voltak jó felvetések (pl. a mintakövetésről), de ez... Nagyon kínos, amikor valaki ennyire korlátolt.

1728 2009.02.06. 18:53:14

@Check: Szerintem ezt félreértetted. Csak egyet tudok érteni azzal, saját tapasztalatból, hogy aki a Kádár rendszerben szocializálódott, úgy ahogy azt a rendszer szerette volna, az már nagyon nehezen alkalmazkodik a mai világhoz. Valószínüleg nem fog semmiféle civil kezdeményezésben részt venni. Ezért fontos, hogy az új és régi generáció aránya átbillenjen az új javára. Mivel húsz éve volt a rendszerváltás, a mai húsz-harmincas generáció már Kádármentes, ami egybeesik azzal a - műsorban is emlegetett - tapasztalati ténnyel, hogy a civil kezdeményezések (virágültetések, critical mass...), blogok gombamód szaporodnak az utóbbi pár évben.

Check 2009.02.06. 22:11:59

Nem értettem félre, ez a válaszodból is remekül látszik. A szocializáció fontos, de a "majd elintézik helyettem" és a "ki nem szarja le, buli van" mentalitása közt civil kurázsi szempontjából nincs semmi különbség. Változatlanul azt gondolom, h a környezettudatosság, civilség nem életkor függő. Ha tényleg nincs körülötted egy felnőtt (>40) sem, aki értelmes lenne, akkor nagyon bele vagy ragadva egy generáció egy szubkultúrájába. Tényleg nem tűnt fel, h 40 fölött is van, aki virágot ültet? (Tudom miről beszélsz, nem értem félre, csak épp nagy különbséget nem látok abban, h valaki egy közterületi, v az erkélyén levő virágládába tesz virágokat, mivel a város mindkettőtől élhetőbb lesz.) És vajon szétnéztél már a Critical Masson, mennyi a nem 20-30 éves? Mert én úgy láttam, van annyi 40 fölötti, mint ahány annál fiatal épp ugyanakkor kocsit vezet. Valamint, sajnálom, h nem ismersz nem korodbeli bloggereket. És még egyszer: életkorhoz nem lehet kötni a normális gondolkodást, viselkedést. A hülyeségnek az a természete, h mindenütt (lakógyűlésen ugyanúgy, mint épületekkel kapcsolatos tüntetésen) ott van. Ébresztő.

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2009.02.07. 12:18:32

Én voltam az korlátolt fiatal aki ilyen korlátolt korlátoltságot mondott.

1.) Nem azt mondtam, hogy öljük meg az öregeket, azt mondtam, hogy amíg ki nem halnak, addig én nem várok egetverő változásokat a magyar társadalomban. De kiegészítem: Amíg fel nem nő az a generáció, aki nem hordozza azt a sok elcseszett előítéletet és keserűséget amit az előző rendszer ráaggatott az abban a korban élt emberekre, addig malmozhatunk.

2.) Abból a szempontból rosszul fejeztem akkor ki magam. Én sem gondolom hogy a civil kurázsi kor függő lenne. De én most úgy érzékelem, Magyarországon úgy néz ki, hogy igen. És ismétlem nem azért höje az öreg mert öreg és ő régóta él. Hanem azért mert nem Európában nőtt fel, hanem a keleti blokkban, így vajmi kevés fogalmuk van arról, hogy mi az. És nem mondom, hogy ez az ő hibájuk, de egy adott kor fölött a váltás szinte lehetetlen. És...

Amíg ezek ki nem halnak, nehéz átállni Európára. Nehezebb, le lehetne ülni mindegyikkel, de az maci.

De tovább megyek. Még lehet hogy nekem is meg kell döglenem ahhoz, hogy itt Európa legyen, mert akarva akaratlan hordozom azt amit az idősebb társadalom belém nevelt.

dögöljek meg.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.02.07. 12:19:00

Az jó, hogy van műsor, meg az is, hogy külön blogot csináltatok - csak akkor ez közös blog? Mert eléggé elhanyagoltnak tűnik, olyan hányaveti módon összerakott, összedobott. Közös blognak túrós a háta? ;)
A linkek közt pl. a freeblogos nem jó.
Hallgatom pont...

Check 2009.02.07. 16:01:38

Szeretném, ha leszakadnánk erről a témáról, két ok miatt:
1. nem erről kellene szóljon a blog.
2. kezdünk nagyon elbeszélni egymás mellett, amennyiben a válaszaid nem a kérdéseimre válaszok, csak mantrázásai ugyanannak: a világ elfuserált, na de mi?!
És a válasz a pontjaidra:
1. Én sem azt mondtam, h a legyilkolásról beszéltél, hanem csak azt: haljanak ki. Attól még ez lehet bántó, és gondolhatom első felindultságomban, h kezdheti az, aki neked fontos, csak hogy át is érezd/gondold, h mit jelentenek a szavaid.
2. A magyar társadalom (szűkítsük a saját területünkre) építészettel kapcsolatos hozzáállásában tényleg nem lesznek jelentős változások még sokáig. Mert pl. egy pesti jó gimiben is össz. félév művtörit tanul valaki 16 évesen, ráadásul néha olyan tanártól, aki szerint a művészet kristály és fent lebeg, vagyis semmi köze por-magunkhoz. Nemhogy látás, meg érzékenység látványokra, arányokra, öröm a vizualitásban. Na, ezek azok a fiatalok, akikről te beszélsz. (Ebből a szempontból persze tudom, h 40 felett sem jobb.) Ez megint csak egy példázat volt arról, h az elfogultságod tévedés. Különböző szocializációk vannak, de naivitás azt hinni, h egyszer majd minden jobb lesz, max. más. Mert lehet, h te sok hülye 40 felettivel találkoztál, nekem ugyanez a tapasztalatom minden korosztálytól megvan. Fenntartom: a világ hülyeségkonstansa állandó, és hatalom-mámorból, önzésből, ostobaságból áll. A saját érdek alárendelése a közérdeknek sosem trendi. A szép eszmékért mindig Don Quijoték rohamozzák a szélmalmokat. És szerintem jól teszik. Te viszont, ha tényleg szeretnéd, h változzon valami, nem kellene lemondjál a társadalom kb. felének még használható részéről. Ja, sok macizás. És? Van időnk. Az emberek meg úgyis többé-kevésbé azt hozzák ki magukból, amit kinézel belőlük.
4. 44 év volt a keleti blokkban, előtte meg 950 mondjuk az európaiban. Nem kéne ezt túldimenzionálni. Szerintem több száz éves lemaradásunk van pl. civilizáltságban, bátorságban, önfegyelemben, munkaszeretetben, nyitottságban. Ez valahogy nagyon olcsó válasz, h mindenről Kádár (és Zsdanov) tehet.
Nem bírom a kirekesztő dumákat, akár emberekre, akár korszakokra vonatkoznak, sajnálom.

Lord_co 2009.02.12. 03:13:00

Eva M. Amichay cikke miért maradt ki a felsorolásból?
nol.hu/archivum/archiv-508386

boszka 2009.04.18. 22:46:48

első kérdések egyike volt a műsorban, hogy mi a város legnagyobb problémája, és a válasz az volt, hogy a lakosság hozzáállása, meg hogy nem szeretik.
bedobnék egy másik szempontot, ami nem ennyire személyfüggő. a városnak - mindenki tudja - pocsék a levegőminősége. én meg merném kockáztatni, hogy ez az egyik legzavaróbb tényező. ráadásul, mint általában, itt is igaz, hogy minden mindennel összefügg. én imádok sétálgatni, főleg Pesten szoktam, de az már kriminális, hogy milyen rossz a lég, és sokszor ez szab időben határt a korzózásnak - kaparja az ember torkát a cucc, amit belélegzünk mindannyian.
ez egyrészről népjóléti kérdés, mármint, kellemetlenség. másrészről milliárdos károkat okoz kicsiny hazánknak, hogy szinte minden második embernek felső légúti megbetegedései vannak, és ezt gyógyítgatni kell (kéne). ezen kívül a por lerakódik a homlokzatokra (nemcsak a tüdőkbe), a kén-dioxid szétbontja a vakolatokat, a talaj közeli ózon öli megfele azt a kevés növénykét is, ami van, mert hát azok sem bírnak ki mindent, az átható szmog miatt nem látjuk a szép csillagos eget (oké, fényszennyezés miatt sem, de az más tészta).
és persze ezt orvosolni lehetne, ha több villamos-biciklizés-sétálóutca-zöldfelület-tetőkert-stb.stb. evidencia megvalósulna, és szerintem mindenki könnyebben jutna el odáig, hogy szeret itt lenni.
talán nem azt látnánk magunk körül, hogy az emberek menekülnek folyamatos jelleggel, mindig onnan, ahol éppen vannak.

süti beállítások módosítása