Hatvannegyedik adás, 06.25

 2010.06.25. 11:15

A Szépművészeti múzeum bővítése után, újabb szaftos témát szolgáltat számunkra a magyar építésztársadalom. Műsorunkban a Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt pályázatáról beszéltünk, a múzeumban június 24-én lezajlott tervbemutatás és vitaest apropóján. A beszélgetés következő része június 29-én lesz hallható. A rendezvény mindenki számára nyitott. A műsort itt hallgatható meg.

A tervek sorrendben:

Mányi István első díjas terve

Claus D. Worschech második díjas terve

Földes és Társa építésziroda harmadik díjas terve

Az MCXVI építésziroda negyedik díjas terve

Egyéb megvételben vagy díjazásban nem részesült tervek: Skardelli György terve; Balázs Mihály terve; ARX építésziroda terve; BFLS iroda terve.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Masznyik Csaba 2010.06.25. 17:29:16

Sziasztok!

Meghallgattam az adásotokat és (mint egy volt zsűritag)néhány tárgyi tévedésre felhívom a figyelmeteket:
- ez a pályázati rendszer, tehát, hogy a pályázat KÖZBESZERZÉSNEK számít, (azaz jogi szempontból kőkeményen szabályozott), csak néhány éve van érvényben... és ez Eltér István egykori elnöki munkájának az eredménye, azért olyan büszke rá; a "szocializmusban" simán előfordultak mindenféle trükkök a "titkosság" körül, ami most, hacsak nem egységesen korrupt egy zsűri, jogásztól igazgatóig, szinte keresztülvihetetlen.
- éppen a közbeszerzési kötelezettség miatt nem pusztán lehetősége, hanem KÖTELESSÉGE a múzeumnak (*sajnos) Mányi Istvánnal szerződni. (A sajnos magyarázatát lsd. később) Ha ez valami miatt meghiúsul, akkor pedig a 2. díjassal köteles, egészen a díjazottak sorának végéig. Ez szörnyű kényszer tud lenni bizonyos esetekben,de elvileg azért van, hogy védje az építészt, ha egy megrendelő trükközni akar, például kisakkozni egy jó tervet egy rosszabbért stb.
- a pályázati titkosság, ami az egyik oldalról a demokrácia alapfeltétele, zsűrizés közben nagy teher; tévedtek, EGYÁLTALÁN nem lehet kitalálni a rajzstílusból, hogy melyik tervet ki csinálta, nem is beszélve arról, hogy sokan, főleg fiatalok szeretnek valamilyen "divatos" ízlés szerint előadni terveket, ezért becsapják a gyanútlan zsűrit. Zsűrizés közben jobb, ha minden ilyen gondolatot elhesseget magától az ember.
- Ha bárki is tudta volna a végső döntésnél, hogy az a terv Mányi Istváné, BIZTOSAN nem nyert volna, ezt garantálhatom, mert átéltem a bontás "drámáját". A fehérvári emlékhely pályázatot is gyatra grafikával nyerte jó építész, ebben reménykedtünk. Rossz nyomon jár, aki sumákolásra gyanakszik. Nem ez volt a baj ennek a pályázatnak a nyilvánvalóan közepes eredményével, rosszul figyeltetek tegnap (bocs).
- egyáltalán nem volt szempont, hogy a megoldás a Szépművészeti megoldására hasonlítson: hiába van sok szép terv, ha a szépségükön túl olyan megoldásokat tartalmaztak, amik rosszak, vagy semmit sem oldanak meg, csupán szépek...
- a zsűri nem ünnepelte magát, részemről sajnáltam, hogy egyáltalán belekeveredtem; Eltér István habitusa ilyen, Samu hamarabb lelőhette volna...
- még sok apróság volna, egyelőre ennyi

Üdv!
mcs
süti beállítások módosítása