Nyolcvankilencedik adás, 03.25.

 2011.03.28. 22:49

"Ha ezeket a nemzetieskedő bullshiteket lerántom a szövegről, akkor azt látom, hogy egy antiglobalista, antikapitalista, anarchista punk csávóval állok szemben, aki mindennek nekimegy, és, hogy éppen az építészetet találta ehhez meg, az egy puszta véletlen" - hangzott el Makovecz Imrét bemutató műsorunkban, amelyben próbáltuk megérteni Makovecz Imre építészetét, politikai aktivitását és természetesen az alkotmányba való bekerülésének jelentőségét. 

Építészet

Makovecz Imre köztudottan a hazai organikus építészet éllovasa, ehhez képest, ha elolvassuk például a stílusról szóló wikipedia bejegyzést, aligha jut eszünkbe Makovecz maga. Nemzetközi szinten az organikus építészet a környezettel ápolt harmonikus kapcsolatot jelenti, az épület látszólag környezetéből nő ki, amelyet a 21. század korszerű számítástechnikai segédeszközei tesznek lehetségessé - gondoljunk csak Zaha Hadid házainak folyékony formáira (a linken érdemes letekerni a struktúra evolúcióját magyarázó részig), vagy akár a CET-re: ezeket papíron képtelenség volna megtervezni. Ezzel szemben Makovecznél sokkal inkább a már a szecesszióban is előfordult természeti motívumok közvetlen, posztmodern használatáról lehet beszélni, megdobva ezt egy erős természetközeli filozófiával, amit egyszerre táplál a kereszténység, az ősmagyarság és az egyiptológia, továbbá a fa, mint építőanyag (ez persze nem jelenti azt, hogy ne használna betont). Makovecz mindig is elvetette a Bauhaus szülte modernt, ő a magyar szecessziót, illetve Frank Lloyd Wright építészetét kezdte követni. Ez azért ambivalens, mert a szecesszió eleve a korábbi stílusokat elhagyó (szecesszió = elhagyni) mozgalom volt, ráadásul a századforduló után a hazai szecessziós építészek (Pl. Lajta Béla, Málnai Béla) a funkcionalitás jelentőségét és a homlokzatok letisztultságát tekintve eljutottak egy már-már Bauhaus szintű modernségig. Frank Lloyd Wrightot pedig egyszerűen az amerikai modern atyjaként tisztelik. Ehhez képest Makovecznél nem feltétlenül szempont, hogy házai pl. jól használhatóak legyenek.

Organikus építészet itthon és máshol: Zaha Hadid új projektje Abu Dhabiban, illetve Makovecz makói Hagymaháza a bal, illetve a paksi Szent Lélek templom a jobb sarokban

Politika

"Makovecz köcsög, de érdekes az építészete" - írta egy chatelő az adás közben. Ez az állítás jól mutatja, hogy Makovecz Imre nem értelmezhető politikai aktivitása nélkül, építészetében valójában nincs olyan fokú magyarság, ami magyarázná a személye körül kialakult „A Magyar Építész” misztikumot. Úgy fogalmaztunk, hogy ő egy "anarchista punk csávó [...] aki mindennek nekimegy": nekimegy egyháznak, őt csodálni érkező világhírű építésznek vagy a Szabadság szobornak, de legfőképp a kommunizmusnak. Azzal szemben határozza meg magát, és gyakorlatilag építészetét is. Antikommunizmusa folytán találta meg az organikus építészetet, saját stílusát pedig szigorúan ideológiai úton alakította, a rendszer által elfogadott/támogatott építészet ellenpontjaként - tehát Makovecz művészete politikai alapokon nyugszik, így jöhettek létre a fent említett ellentmondások. Erről eszünkbe juthat Sztálin is, aki ehhez hasonlóan hozta létre a kommunista ideológia alapján a szocialista realista stílust - ebből a szempontból Sztálin és Makovecz ugyanazt csinálta. Azonban, míg Sztálin és a kommunizmus eltűnt, addig Makovecz itt maradt, hogy tovább vívja ideológiai harcát a már nem létező Kádár-rendszer ellen. És ha moszkoviták már nincsenek, akkor vannak a brüsszeliták, mert ellenség, az kell.

Makovecz, a punk

És még több politika 

A Makovecz-házakat tervezőjük politikai aktivitása ruházta fel a sokak által odaképzelt magyaros mivolttal. Politikai hovatartozását sosem titkolta, interjúiban rendszeresen támadta a baloldalt, az utolsó választás előtt szabályosan toborzott a jobboldalon, gyaníthatóan még saját irodáján is harakirit követett el, hogy aztán azt az MSZP-kormányra kenhesse. Az MTA hivatalos művészeti tagozata ellen hozta létre 1992-ben a jobboldali művészeket gyűjtő Magyar Művészeti Akadémiát, amely most bekerül az alkotmányba, és komoly anyagi támogatásban is részesül - miközben működése a 166 tagnak szervezett zártkörű előadásokból áll. Az akadémia örökös elnöke Makovecz Imre, így közvetetten ő is bekerül az alkotmányba. Kérdés, hogy ez egy hosszú harc utáni vállonveregetés-e csupán, vagy Orbán kedvenc építészének kiemelése egyértelmű jelzése annak, hogy milyen stílust támogat a kormány?

A műsorban mindez meghallgatható részletesebben, kiegészítve a magyar építésztársadalom mester-tanítvány rendszerének bemutatásával, illetve a betelefonálók személyes Makovecz-élményeivel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.03.29. 19:08:26

Én megmondanám Makovecznek, hogy amióta megalapította a 90-es években az ellen-akadémiát, tevékenyen részt vesz az értelmiség szétszakításában. Nagy szükség lett volna ara, hogy a gondolkodó réteg összefogjon ebben az országban és ehelyett vallásos pártosodás következett be, egyik oldal gyűlöli a másikat, szétszakítják a pártok és azok hűbéresei a demokráciánkat. És ez a fránya Makovecz, bármennyire is tehetséges, akkor is egy megosztó rohadék, aki most még ebbe a feudalista alkotmányba is bekerül. Persze a szélsőjobb felől most jön a pénz. Micsoda vállalhatatlan alak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.29. 19:09:57

Szerintem abszolúte értelmezhető Makovecz művészete politikai állásfoglalása nélkül is. Van egy baromi vaskos könyv, melyben benne van majd' az összes műve. Ez az egyik kedvenc könyvem, ugyanis elvi, elméleti szinten, sőt, filozófiai szinten lenyűgöző, logikus és vállalható építménytervek ezek, más kérdés, hogy gyakorlatban már csak alig, vagy egyáltalán nem működnek. Gazdaságtalanok a Makovecz-házak, mind építésileg, mind fenntartásukban, a sok fa szuvasodik, rohad és penészedik, de ez érvényes szinte minden Makovecz által tervezett belső térre is, en bloc. De ezekhez semmi köze nincs annak, hogy idióta nemzetilövéses alkoholista haverjaival min búsong kedvenc kocsmájában, és milyen faszságot oszt a Echotvben.

val 2011.03.29. 19:13:20

Vajon Makovecz mit szól ahhoz, hogy le anarchistapunkozzák?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.29. 19:15:24

@val: ha én lennék Makovecz, nekem imponálna. :)

val 2011.03.29. 19:27:12

@efes: Azt elhiszem, de nem vagy Makovecz, vagy igen? :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.29. 20:08:32

De legalább benne lesz a FőIsten új alkotmányában.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.29. 20:08:59

Miért ez a nagyképűség?
A fideszes pofátlanság fokozódik!
Az ember a fellegvárban - Páva Zsolthoz nincs hagyományos út
Nem rendelkezik fogadóidővel Pécs első embere. Páva Zsolt szakított azzal a hagyománnyal, miszerint a pécsi polgármestereknek személyesen, fogadóidejükben lehetett elmondani a polgároknak, ami éppen a lelküket nyomta, ezentúl csak levélben, vagy e-mailben lehet vele érintkezni.

Zozi79 2011.03.29. 20:47:15

@(त्वष्टृ): "amióta megalapította a 90-es években az ellen-akadémiát, tevékenyen részt vesz az értelmiség szétszakításában"

Persze, a fröcsögő-gyűlölködő baloldalinak mindig csak az a rohadtul demokratikus, amikor mindenki úgy gondolkodik, mint ők. Vagy legalábbis beáll mögéjük a sorba. Aki másként gondolkodik, más művészeti irányzatban alkot, az megosztó és szétveri a demokráciát.

Ez persze a posztolónak is szól, aki viszont még azt sem tudja eldönteni, hogy egy ilyen írásban Makovecz, az organikus építészet, az új alkotmány vagy a Fidesz ellen
harcol. Viszont pár bekezdés alatt eljut odaáig, hogy Makovecz Imrét Sztálinhoz hasonlítja. Gratulálok, te barom.

Mégiscsak él még az a Kádár-rendszer, ami ellen Makovecz is kűzd...

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.03.29. 20:53:28

Már vártam ezt a kommentet. :) A Makovecz-Sztálin párhuzam volt igazándiból a nagy leleményünk. Makovecz létét áthatja a folyamatos "ellenség kép" az ő fejében mindig van valaki aki gonosz és rosszat tesz a magyarsággal. Ez pedig egy dologra emlékeztet engem, mégpedig a kommunista diktatúrák szintén folyamatos ellenség képeire, ahol szintén az volt a tanulság hogy ellenség mindig van és ha nem a gaz imperialisták azok, akkor a belső ellenségek. Szerintem ez a párhuzam tök frappáns.

Zozi79 2011.03.29. 21:11:51

@Smiló: "Ez pedig egy dologra emlékeztet engem"

Legalább ne reklámozd a szellemi szegénységedet, ha már valóban ennyire hülye vagy. Amúgy meg gondolhattam volna, hogy nem vagy más, csak egy ócska provokátor.

Filhipposz 2011.03.29. 21:19:37

@Smiló: Űbazmeg. Te is abból a ráérős fajtából való vagy öcsém, aki olvasgatás, tanulgatás helyett az elbaszottul primitív elméleteit okádja közzé a neten. Nem is kommentálnám a faszságaidat, csak 1 javaslat: majd, ha elmúlsz 18, egyszer olvasd vissza, aztán tanulj meg szerényen élni.

Alf (törölt) 2011.03.29. 21:40:48

mondjuk ha megnéztek egy két 2000-es évekbeli TASCHEN-t, az európai vagy világ építészetéről, aki magyar és benne van, az egyedül ő...

Veder1 2011.03.29. 21:42:11

@Filhipposz "ha elmúlsz 18, egyszer olvasd vissza, aztán tanulj meg szerényen élni."

hehe, mint Makovecz, hehe

Alf (törölt) 2011.03.29. 21:44:27

@Alf: A korai épületei tök jók, a Paksi szent lélek templom pl 23 éves, ellentétben Zaha Hadid új projektjével...

Alf (törölt) 2011.03.29. 21:48:58

@Alf: Viszont az újaktól hányok :(

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.03.29. 21:49:39

@Alf: A műsorban is elmondtuk, zsenialitása igazándiból tagadhatatlan. Az más kérdés, hogy a bevett építészeti-kritikai szempontok alapján lehet-e bármit is kezdeni az építészetével, aminek alapja egy igen különös filozófia (amely egyébként már az egyház által sem vállalható). Viszont azt is elmondtuk, hogy működését olyan szinten áthatja a politika, hogy azzal nem foglalkozni az ő esetében lehetetlen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.29. 21:55:11

"Makovecz Imre köztudottan a hazai organikus építészet éllovasa"

köztudottan?

egyrészt a hazai organikus építészet szinte kimutathatatlan, de semmiképp sem része M. bácsi.

---

megkerülhetetlen volna? ugyan, kérem.

ő egy filozófus, akinek valami fatális véletlen folytán néhány írását/ötletét megépítették.

Alf (törölt) 2011.03.29. 21:55:33

@Smiló: Amúgy nem tudom, hol ment neki Gehrynek Makovecz, én ott voltam a titkos Gehry látogatáson, szerintem nem volt ilyesmiről szó sem...lehet, hogy valamin átsiklottam.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.03.29. 21:56:16

@Zozi79: Csakhogy én baloldali sem vagyok. Te éppen engem igazolsz. Amint írtam, az emberek gyűlölködnek a másikra, és jobboldali, baloldali erények tűnőben vannak. És akár hiszed, akár nem, a Kádár-rendszer nincs többé, nem kellene itt osztanod az eszed és lekommunistázni mást, mert egy általad tisztelt embert megosztónak és karrieristának tartanak.

Alf (törölt) 2011.03.29. 21:56:36

@Alf: haha sőt, a belinkelt gehry-s cikk fotóin is ott virítok :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.29. 21:59:10

@Smiló: bocsánat, későn frissült.

nos, építészetileg nagyjából értékelhetetlen a munkássága.

filozófiailag más kérdés.

szinte nincs olyan épülete, amit arra lehetne használni, amire szánta (a legeslegkorábbi 'vasbeton' korszakát leszámítva)

Alf (törölt) 2011.03.29. 22:06:22

Annyi, hogy sztálinnak egy lényewges sajátossága, hogy megölt néhány tízmillió embert. Mondjuk gyurcsány is meg Hitler is autópályát épített, de azért mégsem szerencsés egy pont ilyen párhuzam.

Alf (törölt) 2011.03.29. 22:08:11

@Smiló: igen, én is ott vagyok a fotók némelyikén, és szerintem nem "ment neki" Gehrynek.

Alf (törölt) 2011.03.29. 22:16:19

@Smiló: menő vagyok, mi :) mondjuk az egyik képen olyan fejem van, mint Beavisnek.

val 2011.03.29. 22:28:21

@Smiló: "Már vártam ezt a kommentet. :) A Makovecz-Sztálin párhuzam volt igazándiból a nagy leleményünk. Makovecz létét áthatja a folyamatos "ellenség kép" az ő fejében mindig van valaki aki gonosz és rosszat tesz a magyarsággal. Ez pedig egy dologra emlékeztet engem, mégpedig a kommunista diktatúrák szintén folyamatos ellenség képeire, ahol szintén az volt a tanulság hogy ellenség mindig van és ha nem a gaz imperialisták azok, akkor a belső ellenségek. Szerintem ez a párhuzam tök frappáns."

Elég érdekes meglátás, pedig te is tanultál történelmet. Az már más kérdés, hogy mi maradt meg belőle.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a történelem folyamán a csupa jót akaró alakok -főleg az elmúlt 111 évben- milyan grandiózusat tudtak alkotni.
Csupa jót akart itt mindenki Kohn Bélától kezdve, Rákosin át egészen a mai befektetőkig (akiknek meg sem fordul a fejükben, hogy több pénzt vigyenek ki, mint amennyit befektettek). Hmmm, igazad lehet, Makovecznek (és mindenkinek) üldözési mániája van. Ja és rohadt sztálinista. ;)

val 2011.03.29. 22:30:23

@Alf: "Mondjuk gyurcsány is meg Hitler is autópályát épített, de azért mégsem szerencsés egy pont ilyen párhuzam."

Ez jó. Én azt látnám szívesen, ha Gyurcsány tényleg autópályát építene, csíkos ruciban, csákánnyal. :)

Krujs 2011.03.29. 23:18:49

@Smiló: szerintem a postotok a magyarság igényszintjének csökkentésével, így a magyarsággal rosszat tesz. (nem véletlen vagytok az indexen...)
Szóval teljesen jó helyen kezdtek ellenséget keresni...

TonyCaviar 2011.03.29. 23:28:35

úristen, úristen, csak ezt ne! Makoveczt ne! Akkor már százszor inkább házgyári lakótelepek!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.29. 23:32:02

12 milliárdot kap a csaló, bundázó debreceni csókos csapat Orbántól!
Te is bundázz, jól jársz!

Tiltakozz a fideszes fércalkotmány ellen, zavarjuk már el őket!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.29. 23:33:23

12 milliárdot kap a csaló, bundázó debreceni csókos csapat Orbántól!
Te is bundázz, jól jársz!

Tiltakozz a fideszes fércalkotmány ellen, zavarjuk már el őket!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.30. 00:40:11

@Alf: persze ez egy urban legend, de az mindenképp vicces, hogy gehrynek kellett kvázi odapofátlankodnia makoveczhez egy határozott kikosarazás után, mert makovecz amúgy nem ért rá.

maxwell murder 2011.03.30. 00:53:26

@TonyCaviar: hülye vagy? nézd már meg milyen épületeket tervezett. egyszerűen gyönyörűek!

FAQlyás Menyét 2011.03.30. 02:30:34

Szemre tetszetősek, de több temploma beázik, állítólag tervezési hiba miatt - azt hiszem, ahol fa, vagy üveg vagy más anyag találkozik).

GázGéza 2011.03.30. 03:24:17

Látom megy a karaktergyilkolás.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.03.30. 05:29:46

Makovecz Imrét a nemzetközi építész és mérnök szakma a világ 12 legjobb építészeként tartja számon immár lassan több mint 20 éve. Az évente felállított rangsorban az itt ajnározott Zaha Hadid és Rem Koolhaas egyszerűen bele sem fért- annyira szarok és öncélúak ezeknek az embereknek az épületeik.

Aki ezt a dicsőséget elvitatja a mestertől az nemhogy nem ért az építészethez, a stílushoz, hanem önértékelési problémákkal, kisebbrendűségi komplexussal küszködik. Makovecz nagysága, hogy önálló építészeti formanyelvet alkotott, ami elüt a világ modernnek mondott, de élhetetlen épületeitől. Politikai felfogása és filozófiai megközelítése korrekt, hiszen több ezer éves szimbolikarendszeren keresztül tervezi meg házait/épületeit. A probléma az, hogy nem ő kreált "ellenségképet", hanem őt nevezték ki ellenségnek. Több évtizedig ellehetetlenítették, cégét felszámoltatták a szélsőliberális-komcsi új Lenin-fiúk. Ugye, hogy így mennyire más? Sztálinnal összehasonlítani eleve baromság, aki ilyet mond, az nem érti mit ír. Sőt Makovecz helyében én fel is jelenteném aki ezt az agyamentséget leírta. Ellenben ha annyira odavagytok a sztálin-barokkért, és "a nem létező Kádár-rezsimért" akkor javaslok egy 40 éves szibériai építészeti kirándulást. Elvtársaitok szívesen látnak titeket. Visszajönni pedig nem muszáj...

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2011.03.30. 05:32:48

@Zozi79: Megarespect! Meglátásoddal mélyen egyetértek!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.30. 06:56:30

A baloldali ember az antikrisztus szolgálatában áll.
Így a posztíró is és a vele egyetértők szintén.

regress 2011.03.30. 08:08:40

az egri uszoda miatt makoveczet örökre eltiltanám,,meg azt is aki megrendelte

regress 2011.03.30. 08:09:55

@Blassius: inkább mint a "gyermekszerető" papokéban

TonyCaviar 2011.03.30. 08:23:09

@don-kanyar: gratulálok! ez szép volt. A nemzeti oldalnak feltalált fikcionális univerzum és a totális semmitmondás tökéletes emlékműve némi bulvárosan személyes üldözési mániával, és egy kis "húzzatokellel" fűszerezve. Ilyen emberekre van szüksége a hazának.

TonyCaviar 2011.03.30. 08:35:54

Ha még nem mondta volna el a tutit senki, akkor megteszem. Mako.val sok baj van, és megosztó (persze csak, ha nézed hallgatod az efféle médiát), de a legnagyobb baj az, hogy mivel megrögzötten a Kádár-féle építészet ellen harcol, soha nem tudja elengedni azt. Ami amúgy már rég elmúlt volna magától is (legalábbis a kommersz építések már jócskán túlléptek rajta), azt M, mint ellenséget folyton tovább hordozza, és ezzel paradox módon ő válik a fő képviselőjévé ennek a szocreálnak. De még ez sem volna olyan nagy baj, mint az, hogy a házai laposak, fantáziátlanok és összedobáltak - nagyon nem organikusak. Házgyári vázra hagymakupola fából - ez pontosan leírja a 90-es évek ébredezését.
Micsoda szerencse, hogy a Királyhágó téri különösen buta épülete nem épülhetett meg. Az tényleg olyan volt, mintha egy csúf furnérszekrényre kenderkócból szemöldököt ragasztott volna, és az egészbe egy kopjafát döfött volna.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.30. 08:50:25

De Makovecz tényleg pont az ellentéte az átkos szocialista építészetfelfogásának.

Az átkosban
- a praktikum esztétikuma -
volt az építészet.
Házgyári lakótelep doboziskolákkal és dobozóvodákkal.

Makovecz elveti az olcsón hasznosat, mert akkor az szép is - elvet.
Drágán csinál haszontalan épületet.
Minél drágábban minél értelmetlenebb megoldásokkal - mert az a művészkedése.

Olyan, mint a gyerekek karácsonykor.
A zokni nem ajándék - csak a drága és fölösleges dolog ajándék.

sztd 2011.03.30. 08:55:26

Nos, a saját véleményem az (és ezt építészként mondom), hogy az építészet alapvetően nem filozófia. Az építészeknek - akiket én ismerek (és értelemszerűen sok ilyen van) - messze nincs akkora filozófiai tudásuk, hogy filozófiát lehessen a műveikben keresni. Szóval az az építész (és ez Makovecz Imrére is igaz), aki filozófiát tesz a művészete mögé, az vagy hazudik, vagy annyira hülye, hogy észre sem veszi, hogy nincs mögötte filozófia.

Amit bemutatnak, azt úgy hívjuk, hogy művészet. Tetszik nekik valamilyen forma, valamilyen anyag, érdekesnek találják, és megrajzolják, használják, stb. Van, hogy csak rajzon jó, van, hogy az épület is jó. Ha jól sikerül (és Makovecznek jól szokott sikerülni), akkor másoknak is megtetszik, híres, majd sztár lesz. Ilyen értelemben Makovecz Imre a világ egyik legismertebb építésze. Amikor azt mondják, hogy világhírű, akkor teljesen igazat mondanak, mindenhol számon tartják, stb.

Ha tényleg a hagyományos magyar művészetet követné, akkor az alapokat is tiszteletben tartaná. Egyszerűen képtelenség (pontosabban, ha sokaknak tetszik, akkor végül is nem az), hogy hagyományosan tenyérnyi díszeket szoba nagyságúvá növel, és kitesz a homlokzatra, mindezt a magyar hagyományokra hivatkozva.

Egyébként a Magyar Művészeti Akadémiáról nem tudtam, hogy Makovecz alapította, de azt tudom, hogy más a tudomány, és más a művészet, szóval (akár) hiányt (is) pótol(hat).
Személy szerint még egy műszaki akadémiát is igényelnék.

WOWBAGGER 2011.03.30. 09:16:13

ÚÚÚÚ és ÁÁÁÁ micsoda kis pamflet Mako ellen...jeee
viszont azért arra kíváncsi lennék, hogy a sok okostojás eddigi "életműve" hogyan-mint van számon tartva....Mako politikailag defektes rendben, de az építészetét kikezdeni, csak tényekkel kellene, nem urban legend körbe tartozó marhaságokkal. Így ez a sírás marad egy kulturálisan alulképzett majdnem újságíró nyifffogása.

céerem 2011.03.30. 09:20:57

Mindne politikai megközelítés nélkül: ízlés kérdése, de nekem egyáltalán nem tetszenek Makovecz építményei. Az alkotmányba pedig nem ilyen hülyeségeknek kellene bekerülni.

ultradexter 2011.03.30. 09:21:40

A cikken nem csodálkozom, ma már minden hülyegyerek, aki viszonylag kevés helyesírási hibával be tud pötyögni valamilyen szöveget a számítógépbe, az rögtön újságírónak hívja magát. Sokkal megdöbbentőbbek a kommentek. Süt belőlük a sötétség és ezen az "egyébként építész vagyok" kiszólások sem segítenek. Tele vagytok előítélettel, süt belőletek a gyűlölködés, és nevetséges az a nagy igyekezet, amivel mindent be akartok sározni ami sajátosan magyar és szép. (éljen a multikulti!)
Itt buggyan ki a belvárosi garbós megmondó-gyerekek szemlélete. Az építész "szaklapokban" kultúráltabban adják ezt elő, de a feltüzelt paprikajancsik már nem válogatnak a szavakban,
magabiztosan lesztálinoznak bárkit, hiszen maguk mögött érzik a bojárivánandráskák, wesselényigarayandorkák, tamásgáspármiklóskák (háromnevűek előnyben) "szellemi"
hátterét. Elég kiböffenteni valami hangzatosat, de megismerni valamit, utánajárni a dolgoknak, megérteni valamit az már strapás.
Kellemes agysorvadást srácok!

szeszkópé 2011.03.30. 09:34:53

Nem vagyok építész, de pár évet lehúztam a piliscsabai Campuson (amit Makovecz fő műveként szokott emlegetni). Hát, azt a működésképtelen, gazdaságtalan, diszfunkcionális épületkomplexumot nem kívánom senkinek. (Ha leesik 3 csepp eső, máris 10 helyen folyik be a víz a tetőn; alulról és oldalról is ázik be az egész; télen hólavinák és félméteres jégcsapok esnek a járókelők fejére; az udvaron lévő márvány burkolatra műanyag rácsot kellett tenni, hogy ne csússzon; az előadótermek fapadjain nem lehet végigülni egy tanórát; a szar elrendezés miatt az ülőhelyek feléről nem lehet rálátni a táblára; nincs akadálymentesítés, stb.) Bocsánat, hogy ilyen profán dolgokat említek, de ha a "Mester" ennyire leszarja, hogy egy alapvetően oktatási célra szánt épület megfeleljen ezeknek a minimális funkcionális követelményeknek, akkor tőlem akármilyen magasröptű művészi koncepciót jelenít is meg, az épülete nem lesz több, mint egy öncélú, magamutogató turistalátványosság.

céerem 2011.03.30. 10:05:13

@solaitid: ...és ugye ez nem cikk, hanem poszt. Hol van kiemelve benne, hogy "újságírónak hívod magad"???

Ray2 2011.03.30. 21:07:37

Azta, mi van itt!

Makovecz tudhat valamit, ha ekkora ellentétek feszülnek egymásnak!
Az hogy a kádárizmus létező probléma, pont az ilyen fórumokon és a kommentárok között látszik meg a legjobban: A hagyományok gyűlöletében, a pesties flegma neveletlenségben és még egymillió másik dologban, még az építészetben is.
Másik észrevételem: ez az egész olyan kezd lenni mint a combino-botrány: hirtelen mindenki átmegy villamostervező mérnökbe. A végén meg kiderült hogy tulajdonképpen nem is a villamosokkal van a baj.

Egyetlen egy bölcsész hallgató írt konkrétat arról hogy miért rossz a Stephaneum és nagy valószínűséggel az is visszavezethető a szokásos magyar kivitelezés gondjaira. Egyébként meg puffognak a lózungok.
Nem teljesen világos nekem, hogy az amúgy nagyon nyitott és objektív magyar baloldali értelmiség mi a frászért veszti el minden türelmét és realitásérzékét, ha Makovecz szóba kerül? Csak azért, mert nem szereti őket? Na és? Albert Speer fiát is befogadták nyugaton, pedig ő kábé a sátánnal lehetett egyenlő indulásakor.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.30. 21:28:33

@Ray2: az elképzelhetetlen, hogy egy szakma képviselőjéről szakmai kritikát fogalmaz meg valaki?

döbbenetes, de vannak művészetek és azokkal szemben mindenkinek joga van a kritikára.

aki építésznek megy ezt vállalja.
aki meg filozófusnak, az is.

hidd el, ennek semmi köze a politikai oldalakhoz, az csak a hab.

Ray2 2011.03.30. 21:46:28

Hogyne! Persze! Igaz!
Csak valahogy a tények nem azt igazolják, amit itt a bírálók nagyrésze állít. Makovecz kitaszított művész, ha tetszik, ha nem. Nincs épülete a fővárosban, akik elismerik a peremre szorulnak, amikor dicsérik egyből jön a gyűlöletáradat.
Nem lehet nem érezni azt az iszonyatos ellenszelet, amit tudatosan keltettek ellene. Ez pedig már kőkemény politika, ahogy minden más is az.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.30. 22:08:15

@Ray2: ne vicceljünk, makovecz az egyik legmenőbb magyar építész, szó nincs kiközösítésről.

Ray2 2011.03.30. 22:10:10

Ez tipikus balos hozzáállás. Menő akkor lenne, ha annyit lenne a médiában mint Finta, Zoboki, Bojár (aki nem is építész), meg pl a Martinkó-féle gondolkodói kör.
Deko tv-n hány Makovecz műsor volt eddig?

Ray2 2011.03.30. 22:12:27

Nálatok a Tiloson mikor volt szó a Koós egyesülésről pozitív értelemben? De tudod mit, az a legszebb hogy nektek semmi sem jó: sztárépítészekről beszéltek, közben maga a fogalom is tök idegen a művészettől mint olyantól.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.03.30. 22:15:38

@Ray2: de látod egyből aláírtad az egész posztot, szó nincs itt építészetről, csak annyi, hogy valaki bántja makovecz imrét, ergó egy buta baloldali.

Ray2 2011.03.30. 22:18:12

Ja meg még egy, kedves Solaitid, ha már egyszer itt vagy:
A kádárizmus pont az olyan dolgokban van jelen, mint amikor pl. olyat mondtok hogy az a jó hely, ahova ki lehet ülni sörözni. Mint a Gödör. Mert az a fasza. A sör meg a virsli, mert az olyan kellemes és jól érzi magát a proletár. Aztán meg nézd meg hogy néz ki az egész. Érted amit mondani akarok?

Ray2 2011.03.30. 22:20:41

Pont nem az hogy buta baloldali! Mikor butázta(lak) le?
Én azt mondom hogy az értelmes baloldaliak ilyenkor vérszemet kapnak és akkor aztán támadás! Pont ezért bűn amit csinálnak/csináltok. Mert ha buták lennének, de sajnos sokkal értelmesebbek mint a tipikus jobbos hőzöngők. Azt én sem szeretem. De tessék: akkor most érvekkel: mitől élehetetlen egy Makovecz ház? Te hányban éltél? Mitől élhetőbb mondjuk a Műegyetem 70-es években épült E épülete? Konkrétumot, konkrétumot, konkrétumot!

Ray2 2011.03.30. 22:32:57

A kettős mércéről, ha úgy tetszik.

Ray2 2011.03.30. 22:44:31

Áh, hagyjuk. Nem tudom minek megyek bele ezekbe.

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.03.30. 22:46:04

Ki mondta hogy baloldaliak vagyunk?

Ray2 2011.03.30. 22:50:33

Ki mondta hogy azt mondtam?

Felixakos 2011.04.01. 12:06:50

Én nagyon sajnálom ezeket a blogírókat, meg a tilos rádiót is, hogy ezen a szinten megrekedve tevékenykednek...

szeszkópé 2011.04.01. 14:38:10

@Ray2: "Egyetlen egy bölcsész hallgató írt konkrétat arról hogy miért rossz a Stephaneum és nagy valószínűséggel az is visszavezethető a szokásos magyar kivitelezés gondjaira."

Amiket felsoroltam, azok közül egyedül a beázás vezethető vissza a kivitelezésre (bár vannak kétségeim, hogy egy ilyen konstrukciót - nagy fesztávolságok áthidalása kizárólag fa szerkezettel - egyáltalán meg lehet-e építeni időtálló módon, de ebbe inkább nem mennék bele, mert nem értek hozzá).

A többi probléma viszont egyértelműen tervezési hiba/hiányosság (rossz elrendezésű termek, akadálymentesítés hiánya, nem megfelelő anyagú burkolat az udvaron, a kupoláról lehulló hótömbök és jégcsapok, stb.). Ha Makovecz - vagy bárki más - egy oktatási intézményt tervez, akkor semmiképpen nem teheti meg azt, hogy a funkcionalitást figyelmen kívül hagyja, vagy a funkció rovására valósítja meg a művészi koncepcióját. Márpedig a Stephaneum esetében (és úgy tudom, az egri uszodánál is) ez történt. Ezek az épületek sajnos pont az elsőszámú funkciójuknak nem felelnek meg, ami azért egy picit mégiscsak minősíti a tervezőt.

Ray2 2011.04.01. 16:46:59

@szeszkópé: "de ebbe inkább nem mennék bele, mert nem értek hozzá" - Ez így korrekt, ez egy szakmai kérdés!

Egyébként meg elfogadom a véleményed, mert te legalább konkrétumokat írsz. Van azonban még egy pár épülete: faluházak, templomok, stb. Ezekről általában semmilyen értékelés nem lelhető fel, szóval általánosan nem mondhatjuk el hogy épületei "élhetetlenek".

csontos85 2011.05.13. 03:01:45

pontatlanság, tulajdonképpen legenda-szerű alaptalan pletyka hangzott el a műsorban, ugyanis Makovecz Imre és Frank Gehry találkoztak. Emellett a Stephaneumot, a református templomot és a katolikus egyházat igen furcsán kevertétek a női Jézussal, ezt a részt nem lehetett érteni, katyvaszoltátok a dolgot. Makoveczről meg majd beszélgetünk egy jó sör mellett Dávid.

csontos85 2011.05.13. 03:09:10

A veresegyházi iskola-uszoda-tornaterem együttes Zsigmond László által terveztetett, ő ott a főépítész is, Makovecz Imre tanítványa, a Kós Károly Egyesülés tagja.

csontos85 2011.05.13. 03:15:35

ja, közben a műsorban is kiderült ez az infó, csak most hallgatom az adást és párhuzamosan kommentelek, archicadezek.

csontos85 2011.05.13. 03:25:20

Dávid, hallgatlak benneteket és tök csalódott vagyok, hogy olyasmikről beszélgettek, amikről sajnos nagyrészt csak feltételezéseitek vannak, nem pedig valós információtok. Egyelőre úgy látom, hogy úgy beszéltek Makoveczről, hogy nincs meg a kellő felkészültségetek a témában, így helytállónak találom egy korábbi kommentelő hozzászólását: belvárosi garbós megmondó-gyerekeknek tűntök itt, minden ellenségeskedés nélkül, tényleg. Én például nem érezném helyénvalónak, hogy bármilyen 50 feletti építész munkáit 25 éves fejjel, nulla tapasztalattal elkezdjem nyilvánosan bírálni félinformációkra alapozva úgy, hogy sosem jártam épületében. Kell az a sör, ha hazamentem.
süti beállítások módosítása