Kilencvenkilencedik adás, 07.22.

 2011.07.22. 11:34

Aki régebb óta hallgatja a műsort, tudhatja, hogy kénytelenek vagyunk rendszeresen azzal a problémával foglalkozni, hogy Budapesten szakmai kérdésekben nem szakmabeliek, hanem kizárólag a politikai hatalom dönt: politikai akarat érvényesül például örökségvédelmi, muzeológiai, városfejlesztési stb. kérdésekben, ami nyilvánvalóan nem egészséges. Ennek a betegségnek jó példája a város hivatalos zászlója körüli felettébb szórakoztató, ugyanakkor elég kétségbeejtő történet.

 

2011.07.22. Nyári hírsaláta by Hetibeton on Mixcloud

 


A hasonló régi budapesti és román zászló

2011 júniusában Tarlós István kezdeményezésére új zászlót fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. Hogy erre miért volt szükség? Mert a régin nem szerepelt sem a magyar címer, sem a magyar zászló színei (pusztán a Szent Korona), ami rossz, és mert a román, vagy akár a melegbüszkeség zászlójára hasonlított, ami ugye nagyon-nagyon rossz. Ez volt az első szakmai hiba. Azt, hogy a magyar zászló színeinek miért kéne szerepelni a főváros zászlajában egyszerűen nem értjük (hacsak nem a város önállóságának megszűnését hivatott jelezni), a többi pedig megbocsáthatatlan tudatlanságról tanúskodik. Ezt a zászlót 1873-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésekor fogadták el, a városok korábbi zászlóinak összemosásával:

"[A] címer és a lobogó megalkotását egy albizottságra bízt[ák], mely albizottság a kor legnevesebb és legkiválóbb tudósait kérte fel a közreműködésre: báró Nyáry Albertet, Rómer Flórist, Nagy Ivánt és Horváth Árpádot"

- írja a budapest.hu. Buda lobogója árpádsávos volt, innen a zászló vöröse, az arany és a kék pedig Pest címeréből származnak. Ezek a színek biztosan legalább 300 éve, de valószínűleg jóval több, akár a 13. század óta kötődnek a két városrészhez. Ezért az érv, hogy Budapest zászlaja a román zászlóra hasonlítana, nem állja meg a helyét. Maximum annyira igaz, mint amennyire bántóan hasonló a magyar és az olasz zászló, mivel a román zászló sávozása, a budapestivel ellentétben, függőleges.

A második szakmai hibát az új zászló tervezésekor követte el Tarlós István. Ő a 19. századi vezetéssel ellentétben nem bízott meg szakértőkből álló tanácsot, hanem ő maga rajzolt zászlót nekünk. Ennek lett eredménye az a zászló, amiről, nem tudván, hogy tényleg a főpolgármester alkotása, viccesen mondtuk, hogy olyan, mintha Tarlós István titkárnőjének gyermeke csinálta volna az utolsó március 15-i megemlékezésre. A zászlótan bizony komoly dolog, nem gyerekeknek való, van furcsa latin neve is: vexillológia. Ennek a tudománynak komoly történelmi háttere van és komoly szabályai, nem véletlenül tűnik már a linkelt Wikipédia oldal is szörnyen unalmasnak. E nélkül a tudás nélkül nem szabad egy ország fővárosának zászlaját megváltoztatni, különben olyan hibákba esik az ember, mint amit fent vázoltunk - vagy épp még kínosabba. A fővárosnak egy hónap kellett, hogy az új zászló elfogadása - nem megrajzolása, elfogadása! - után rájöjjön, hogy amit Tarlós István rajzolt, az nem más, mint a máig hadizászlóként működő 1848-49-es honvédségi zászló, csak a magyar címer helyén a fővárosé van. Ezért kell most megint újrarajzolni a zászlót (valakinek).


Az 1848-as honvédségi és az új Budapest zászló

Az, hogy lecseréltek egy zászlót, mert úgy ítélték, hasonlít egy másik ország zászlójára, és helyette elfogadtak egy zászlót, ami már rég Magyarország egy zászlója, az ciki/mulatságos véletlen, de annyira nem nagy világfájdalom. Egy új zászló elkészítése nemcsak lexikális tudást igényel, hanem esztétikai érzéket és művészi tehetséget is - ez grafikai munka. Tarlós István mégsem érezte akadályát annak, hogy ő rajzolja meg a főváros új zászlóját. Nem csak azért gondoltuk joggal, hogy egy gyerek készítette az új zászlót március 15-re, mert, mint később kiderült, valóban erős kötődése van a forradalomhoz, hanem mert egyszerűen szar. Nem kell ehhez DLA végzettség, hogy egymás mellé téve a '48-as honvédségi és az új budapesti zászlót (lsd. fent) lássuk a színvonalbeli különbséget: Tarlós István alkotásának rossz arányain, merevségén, az elhibázott szegélyzet miatt a sarkok dupla vörös fogazatán.

Bár nem kell túlvizionálni egy zászló jelentőségét, a történet maga rossz jelentéssel bír: a szakmai hozzáértés teljesen kiszorul a döntéshozásból (ahogy történt például a Szépművészeti  Múzeum bővítésének leállításakor, vagy a közterületek átnevezésekor), ami semmi jóhoz nem vezet.

 

Az adásban nem csak ezzel foglalkoztunk, szó volt még az Iparművészeti Múzeum felújításáról, a Pozsonyi út átépítéséről, Finta első budapesti házának bontásáról, építészek az Építész Kamarához intézett nyílt leveléről:

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apc 2011.07.23. 17:10:26

Gyurcsány monnyon le,a zelmútnyócév miatt van e zaz egész

odium665 2011.07.23. 17:16:01

A kedves blogtulajdonos elsősorban a szakmai hozzáértés hiányát firtatja, én viszont azt vallom, hogy elsődleges prioritású nem az kell legyen,hogy van-e a tervező mögött szakmai háttértudás, hanem az, hogy az új zászló minden kétséget kizáróan, még egy 80 alatti iq-val rendelkező embernek is elsődlegesen és összetéveszthetetlenül az erős és összetartó szép jó magyarságot szimbolizálja.Ki a jó drága istent érdekel a szakmai hozzáértés, ha a laikus számára a román zászlóra emlékeztet a budapesti lobogónk? Csak is az firtatja ezt, akinek fenntartásai vannak a magyarsággal szemben.

vice 2011.07.23. 17:22:31

@odium665: 80-as iq alatt szerinted rájön a delikvens, hogy a zászló az összetartozást jelképezi?

nekem 130-assal nem sikerült.

bazzeg! a magyar zászló meg az olaszra hasonlít!!! A DIGÓKÉRA!!! MEGVÁLTOZTATNI!!!

doxi2 (törölt) 2011.07.23. 17:49:33

@odium665: A szaktudás azért szükséges, hogy a világ ne szarjon be rajtunk a röhögéstől. Ha ez nem érdekes akkor egy szarral összekent vászon is megteszi, hiszen " az EU-n kívül is van élet".Idehaza meg aki mostanság turbomagyar, annak általában 3 alatt van az IQ-ja, és mint tudjuk azok összetartoznak zászló nélkül is.

Bloberf 2011.07.23. 17:51:09

Mivel a szinek vizszintesen vannak az örmények venezuelaikkal lehet problémánk. Reméljük nem fognak sértödötten szineket változtatni.
Na de van ennél rosszabb is! Hazánk lobogója pontosan olyan mint a kurdoké. Vizszintesen piros, fehér, zöld. Nem tudom, hogy fogjuk tudni elviselni. Na mindegy, Tarlós ugyis benne van majd rajzol valami újat.

Bozdurgán 2011.07.23. 17:58:16

Biztosan nem vagyok ideológilag elég képzett, de én tiszta szívvel örülök annak, hogy kidobták azt a zászlót:) tényleg úgy nézett ki minden ünnepünk mintha Román delegáció érkezett volna a városba. Az már más kérdés, hogy ha már kidobták azt a trágyát mért nem csináltak egy JÓT?

Bloberf 2011.07.23. 18:00:47

Tarlós ugye megmondta, hogy az új, nagyon nem szép BP zászlóban a fehér alap a semlegesség szine. Csak azt nem mondta, hogy kikkel szemben kell semlegesnek lenni? A vidékkel szemben? Vagy BAZ és Vas megye között kell mutatni a se ide, se odát? Vagy az ide is, oda ist? Nehezen hihetö, hogy egy ilyen üzenetet lehet egy zászlóval továbbitani.
Azért egy zászló megváltoztatásához minimum népszavazásra lenne szükség.

csillámpóni 2011.07.23. 18:07:57

Nekem tetszik az új. Jó sok hely van benne a szponzori logóknak. El is kell a segítség!

gitáros 2011.07.23. 18:14:00

@odium665:
Na, ja, a szakértelem bolsevista trükk, ugye?
Egy városzászló meg mi a faszért jelképezze már az "összetartó szép jó magyarságot", okoska?

bloggerman77 2011.07.23. 18:23:11

Ha a régi bp-i zászlót nem mindig függőleges módban állították volna ki, akkor senki nem nézte volna románnak.

Aztán meg Andorra is változtasson zászlót, de izibe!!

négykarika 2011.07.23. 18:24:16

Szomorú dolog ez. Tökéletesen modellezi a kicsinyes, szűklátókörű, lábszagú politikai életet Magyarországon.

Link Elek 2011.07.23. 18:52:46

a szakertelem liberalis talalmany, egy konzervativ vezeto nem kerheti ki szakertok tanacsat. arulas lenne.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2011.07.23. 19:05:22

és most a BKV járműveit is átszínezik?

Troli marad piros, villamos zöld, buszok fehérek lesznek?

NA YA! 2011.07.23. 19:05:58

Valami miatt legalább emlékezni fog az utókor tarhóspistára is: -ja, ez volt az a szadeszes, amelyik zászlótervező mérnökké változott b+!

Legalább a két sárkánygyíkot nem deletezte!

mrasid (törölt) 2011.07.23. 19:08:31

@szomorutojas: mert azt hiszed, azok azért voltak piros-sárga-kék? :-)

mrasid (törölt) 2011.07.23. 19:11:00

Történetesen ha tartották volna magukat az eredeti színmeghatározáshoz Demszky alatt, akkor nem hasonlított volna a román zászlóra. A régi budapesti zászló színei ugyanis a budai vörös-arany és a pesti sárga-égszínkékből lett vörös-arany ÉGSZÍNKÉK..

fatia-negra 2011.07.23. 19:11:27

érdekes pont most linkelte vki, ide is jooo...

www.youtube.com/watch?v=vDO6IxYEl28

mrasid (törölt) 2011.07.23. 19:12:18

"Azt, hogy a magyar zászló színeinek miért kéne szerepelni a főváros zászlajában egyszerűen nem értjük (hacsak nem a város önállóságának megszűnését hivatott jelezni), "
Minden bizonnyal, bár épp Bukarest zászlója egy román nemzeti zászló, a közepén Bukarest címerével.. :-)
Azt érted? :-)

fatia-negra 2011.07.23. 19:12:57

@odium665: po:cs vagy (a ner és a szoc konzultáció szellemében visszafogtam magam)

fatia-negra 2011.07.23. 19:14:38

@vice: mert nem írták rá: pl "kitartás" UPPSSZ "összetartás!"

vagy csak simán vmilyen kereszt vagy csillag is kifejezhetné...

fatia-negra 2011.07.23. 19:16:32

@Bozdurgán: azt tudtad hogy Dózsa György zászlaja volt? a parasztság "jogaiért" küzdelmet jelképezte...

Erdélyben tovább élt. aztán a románok "ellopták"
hasonló ügyben a zafrikai ország is perli...

fatia-negra 2011.07.23. 19:23:24

nem is értem minek megváltoztatni most megint...

2/3-dal (visszamenőlegesen) a 48-as zászlót is meg lehet változtatni...

fatia-negra 2011.07.23. 19:46:53

@namitirok: a támogatásod felbátorít...

a közepén miért a címer van????
miért nem Tarlós bá' fotója...

Thomaster63 2011.07.23. 19:49:03

Tessékmondani, a nép egyszerű gyermekeinek a zászlóterveit fogja majd valaki bírálni, vagy győztest hirdetni? Persze csak úgy jáccásiból, hisz ilyen horderejű kérdésekben csakis felkent vezetőink dönthetnek... de mégis?

Ugye itt gyűlnek a zászlótervek: http://indafoto.hu/tag/zászlópályázat

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 19:55:58

@fatia-negra: Az nem címer, butus:
Balról Tarlós bá' karikaturhája, jobbra a nemzetvesztő NERtárs szlijulettye látható, középütt pediglen Alcsút (Altschutt) és Felcsút, valamint Doboz vára és a Szent László patak.
Tessen csak mívelődtetni a zemberfőt, kérrem szípen...

fatia-negra 2011.07.23. 19:57:24

@namitirok: pedig minden zászlótartón lóghatna egy politikus... de legalább a (disznó)fejük...

A szerelő 2011.07.23. 19:58:37

Maradt még valaki állásban, aki ért is valamihez? :)
Amúgy kiadták az új Budapest zászló tervezését a zázszlóbizottságnak, csak azok önként felmondtak, nem várták meg a kirúgásukat :)

fatia-negra 2011.07.23. 19:59:57

@A szerelő: majd a maradék "balfaxok" megtervezik...

vagy a közmunkásokkk

egyébként a svájciaknak is vannak gondjaik:
totalcar.hu/magazin/hirek/2011/07/23/osszetorte_a_berelt_lamborghinit/

Bozdurgán 2011.07.23. 20:00:58

@fatia-negra:

@butus:

Azt megfigyeltétek, hogy ebben a kérdésben a legnagyobb balos, liberális csapat lett a legnagyobb hagyományőrző?
Érdekes, hogy a liberális balos csapat az Árpádsávos lobogó esetén minden hagyományőrzés elmarad?:) hogy van ez barátaim ?:) szelektív történelemismeret?:)
Érdekes, hogy az Árpádsávos zászló semmi mással nem egyenlő mint a nyilasokkal, de a Budapesti zászlóról sosem jut eszetekbe 1919 augusztus 4 .

Ha Budapest beperli a Román Államot hogy adják vissza a zászlónkat akkor most azon keseregnétek, hogy milyen dolog ez:) Meghátráltunk, nem harcolunk érte, hanem tervezünk magunknak sajátot. Ami nem túl kreatív sajnos.

Nektek semmi sem jó, szerintem ha egy csapat vexillológus tervezte volna az újat az sem lenne jó:) Mert nem a minőséggel van bajotok hanem a MINDENEL:) ha van sapka az a baj, ha nincs az:)

fatia-negra 2011.07.23. 20:03:50

@Bozdurgán: igen, ebben van vmi... hogy bármit csinál a zorbán az rossz...

amihez a fides ér az sz@rrá válik...

Anti Anyag (törölt) 2011.07.23. 20:04:03

A régi is az volt, de legalább ez már nem román.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 20:12:08

@Bozdurgán: Nekem nem MINDENEL, inkább a mélymagyarok helesírásával van inkább bajom, de ne nagy !Nagybajom, na!
Sapka ide vagy oda...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.23. 20:12:26

@fatia-negra: Hirdetés Hirdető neve: O. Viktor

Eladó egy HAZA-2011 rendszámú
gépjármű. Egy éve vettem, azóta csak lejtőn hajtottam. A fékeket
kiiktattam. Gáz van, de csak ha tüntetnek. A kormánnyal van egy kis
gond,teljesen irányíthatatlan. Állandóan a szakadék felé fo...rdul, de
én ragaszkodom hozzá. Önfényező funkcióval rendelkezik. A
sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet,
leváltani nem. Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak
kialakítva, 2/3-1/3 arányban dönthetőek. A GPS-t elnémítottam, nekem
ne mondja meg senki, merre menjek.

Biztonsági berendezések:
ABS,PPS,TEK, Extrák: -motortérben bordázott ékszíjjártó (erősen
csúsztat), -narancsillatú Wonderbaum, -Lázerdetektor, -belső tükrön
egy kövér bolsi-balsi baba -kalaptartón bólogató kutya(cserélhető
Schmitt fejjel) -Index,(zsebben) -CD lejátszó, telepített műsortárral:
Handel-Messiás, Horváth Pista-Hej rugó, rugó, Zorán-Kell ott fenn egy
ország, Korda György- Visszatérek én.

Egyéb extrák: voltak, de már mindent eladtam. Üzemanyag fogyasztás: nem számít, enyém az egész MOL.
Irányár: IMF hitelre devizakárosultaknak féláron! Jelige: Ámokfutó

Ui.:Majd' elfelejtettem a csomagtartóban van tízmillió utas,velük
nem kell foglalkozni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 20:14:26

@fatia-negra: Eztet is a patás Orbán rajzolta volna?
Namár, mikhő nem ért az a Belzebúb!
Má' majd ferenci magasságokra tör azzal a 160 egynehány centijével..

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 20:15:47

@butus: Butuska, ez itt nem Őmagasságáról szól, hanem a Sziget hőséről, elárulom..

Bozdurgán 2011.07.23. 20:17:32

@namitirok:

egy szomorú nyelvtantanár?:) úgy is le lehet élni egy életet:))csak ugye minek:)
Igaz ahhoz,hogy felfogd a mondandót több ész kell, mint a helyesírási hibák megtalálásához. Ezek szerint, te még nem éred egy átlag átlag negyedikes szintjét:)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.07.23. 20:17:58

@namitirok: nem mindegy, az egyik 19, a másik egy híján 20.

gyilkos fűegér 2011.07.23. 20:23:07

Jó lenne ez, a két, címert tartó oroszlánt le kell cserélni két Csillámfaszlámára (www.youtube.com/watch?v=HKpEDJAk-5w) és rendben is vagyunk.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 20:25:06

@Bozdurgán: Idegológijailag még valóban lehet, nem értem fel a NERtársak szintyihez, bevallom.
Így most akkó liberosevik vagy anti, aki madzsar vónék?
Megkérdem a zasszonyt majd' erről,Ő ezekben az izékben, vagyis izmusokban ott hun vagyon!:-P

Bozdurgán 2011.07.23. 20:34:23

@namitirok:
cuki vagy:)viszont a "humorod" miatt az általános iskola negyediket javítanám Óvodai kiscsoportra:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 20:41:23

@Bozdurgán: Témára térve:
"Ha Budapest beperli a Román Államot hogy adják vissza a zászlónkat akkor most azon keseregnétek, hogy milyen dolog ez:) Meghátráltunk, nem harcolunk érte, hanem tervezünk magunknak sajátot. Ami nem túl kreatív sajnos. "

Az utolsó mondattal egyetértek! Az is valami, nem?:-)

gyilkos fűegér 2011.07.23. 20:51:52

Meg ugye itt van Ecuador is:javascript:%20window.close()

"Ecuador címerét az 1900. évi Nemzeti Kongresszuson adták az országnak. A szív formájú címer egy kévekötegen nyugszik, amely a Köztársaság méltóságát jelképezi.

A címer külsejét négy zászló ékesíti. A köztük lévő pálma- és babérágak a győzelmet jelképezik. A címer tetején a kondorkeselyű kiterjesztett szárnyai alatt menedéket és védelmet nyújt az országnak és készen áll arra, hogy bármilyen ellenségre lecsapjon.

A Kos, a Bika, az Ikrek és a Rák az Állatöv részeit ábrázolja. A Nap márciusban, áprilisban, májusban és júniusban - az ecuadoriak számára történelmi fontosságú hónapokban - ezekben a jegyekben áll.

A háttérben a gyömyörű kék égbolt előtt a Chimborazo fenséges hegycsúcsa emelkedik. Az Andok hegyláncának legmagasabbjaként ez a hegy egyesül az ő havából születő Guayas folyóval, hogy nekünk adhassa a Sierra és a tengerpart testvériségét.

Az alsó rész előterében a "Guayas" gőzhajó látható, amint keresztezi a széles folyót. Ezt a hajót -, amely 1841. október 9-én állt szolgálatba - Vicente Rocafuerte tervezte, és az első ilyen jármű volt Ecuadorban és Dél-Amerikában. Az árbocrudat két kígyó fonja körül és a tetején két szárny van. Ez a Caduceusnak (Hermes pálcájának) a jele, és az egyetértést és a kereskedelmet jelképezi."

Belerajzolták a történelmüket a zászlójukba. Cukiság.

jani74 2011.07.23. 20:53:07

Ugyan már, hozzászokhattunk, ha értelmes, az emberek javát, érdekét szolgáló cselekedetet nem tud produkálni a politikai elit, akkor gyorsan cselekszik, valami feleslegeset, haszontalant, esetleg károsat, és elmagyarázza, hogy az miért fontos, halaszthatatlan érdeke a ... tényleg, kinek is?

gyilkos fűegér 2011.07.23. 21:00:45

@jani74:

Jelen esetben a zászlógyártó havernak/haveroknak.

jani74 2011.07.23. 21:02:01

@fatia-negra: Ez nem az, ez szín tiszta idiotizmus, látszat cselekvés, fontoskodás, és nem mellesleg, pénzkidobás. Természetesen a spórolás jegyében.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.07.23. 21:02:36

@fatia-negra: Panem et circenses.
roma, Roma, Te mindenem..
Egy másik ország fővárosa, kissé hasonló országzászlóval!
Pereljük be őket is, bár mostanság sok lét ne reméljünk tőlük! (se:-)
Marad Csájna, mint megbízható -és tőkével rendelkező- demokratikus szövetséges, nem?

odium665 2011.07.23. 21:48:42

@gitáros:
kezd el korcsosodni ez a blog.hu a magadfajta idiótáknak köszönhetően
irány a helyedre korcs majomkám

egy maréknyi dollár 2011.07.23. 22:11:31

Most látom először.
Gyufacímkének jó lenne.

Guilelmus 2011.07.23. 22:34:02

... persze, persze, miért is zavarta volna a zsidó bérenceket a fővárosi román zászló ... Kicsiny szívükbe azt tudták befogadni ...

fatia-negra 2011.07.23. 22:35:37

@Guilelmus: végre egy szakmai vélemény...

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.23. 22:43:08

@Bozdurgán: "...tényleg úgy nézett ki minden ünnepünk mintha Román delegáció érkezett volna a városba."

Hát én sosem tudtam, csak most világosodtam meg, hogy milyen a román zászló. Egyébként a poszt szerint:
"Buda lobogója árpádsávos volt, innen a zászló vöröse, az arany és a kék pedig Pest címeréből származnak. Ezek a színek biztosan legalább 300 éve, de valószínűleg jóval több, akár a 13. század óta kötődnek a két városrészhez."
Kérdésem hozzád, hogy hol a francban volt még románia, amikor ezek a színek már kötödtek a fővároshoz? Nem a múltunkat sz*juk le ezzel az új zászlóval?

Guilelmus 2011.07.23. 22:51:40

@fatia-negra: Szomorúnak tartom, ha egy kalap alá veszed az olasz zászlót a románnal. Ajánlom Neked lakhelyül Bukarestet, ott biztos jól éreznéd magad.

Bozdurgán 2011.07.23. 22:53:49

@látjátok feleim szümtükkel:

Én egy percig sem vitatom, hogy ez a zászló a mienk.
Én azt mondom, hogy mára ez a zászlót elvették tőlünk a körülmények, mint az árpád sávos zászlót a nyilasok. Szerintnem nem célszerű ennyire hasonló zászlót használni, főleg úgy hogy annak az országnak a seregei aki bitorolja ezt a zászlót 90 éve kirabolták Budapestet.
Nekem az is jó, ha Románia lemond róla:) De egyszerűbb ha csinálunk magunknak egy másikat. Nekem inkább az a bajom, hogy az új zászló semmit sem jelképez.

gabest1 2011.07.23. 23:44:18

A zászlók is csak erősítik egyes emberek összetartozást, ami gyakran a nem odatartozók kiközösítését, utálatát, stb. eredményezik. Én azt mondom égessük el mind.

ne most 2011.07.23. 23:45:01

Nagyon ideje volt a régi zászló cseréjének, mert valóban keverték a román zászlóval. Kár, hogy a lendület elfogyott az új zászló megalkotásához. Mintha építenénk egy új Lánchídat. Lehetett volna kicsit magasabbra is tenni a lécet, ami a világnak is üzen valamit, hogy mit akarunk gondolni Budapestről.

egy maréknyi dollár 2011.07.24. 00:41:07

Én hogy a bánatba nem tudok összetéveszteni egy vízszintes csíkozású zászlót egy függőleges csíkozásúval,amelyiken még a színek is észrevehetően sötétebb tónusúak?!
Ezt azoktól a kedves kommentelőktől kérdem,akik leállíthatatlanul rugóznak az egykori Budapest-zászló és a román lobogó hasonlóságán.
Gondolom, még jobban pityeregtek volna,ha tudnák,hogy Andorra,Chad és Moldova zászlaja is ilyen színű és csíkozású.Más sorrendben,de ezek a színek szerepelnek az equadori és a columbiai lobogókon.Utóbbi kettőt csak az egyik fehér mezőben lévő címer különbözteti meg;ó,jaj!Hogy nem ölik meg ezek egymást vagy terveztetnek(Tarlóssal) új zászlót.
Arról nem is beszélve, hogy egy város zászlaját összevetni egy országéval:enyhén szólva is csacskaság.Ki az, aki ismeri az egyes fővárosok zászlóit, hacsak nem szakértő vagy nem ez a hobbija?
Vélhetőleg a főpolgármester magyarországi ihletésű koppintása nem hasonlít egyikre sem, de mi van,ha mégis?
Na, jó éjt mindenkinek.

Moan 2011.07.24. 01:53:20

Mert az mennyivel jobb, hogy beszédhibásak a Tilos rádió műsorvezetői. :) A belinkelt is...Vazze... Ne már... Ilyeneket a suliban csúfoltunk! :)))))

Guilelmus 2011.07.24. 01:58:45

@egy maréknyi dollár: Szerinted a szőrős talpú románok nem röhögtek azon, hogy a budapesti biboldó városvezetés román zászlóval alázza a nemzetet?

medvetoka 2011.07.24. 02:00:53

Rányomtam a play gombra, "tilosrádió EFEM" és már meg is nyomtam a stop gombot. Ezt tuti, hogy élő ember nem fogja végighallgatni. Legközelebb írják le egy papírra a műsort, ha már beszélni nem tudnak. :D Hihetetlen.

medvetoka 2011.07.24. 02:03:22

Jó, önkritikát gyakoroltam és elkezdtem továbbhallgatni, mert ki vagyok én, hogy pár másodperc után leírjam őket.
Hallgattam, mire a másik srác is elkezdett beszélni és én ezt most nem hiszem el. :D 0:27-ig bírtam.

Vélekedés 2011.07.24. 08:35:43

Tarlós legfontosabb problémája.

nemezisazis 2011.07.24. 09:14:20

nos. sajnos tarlós mellett képtelenség kiállni azóta hogy óbuda székéből a fővároséba ült. ez a váltás volt az ő saul-fordulása

és bár a régi zászlók kitűzésétől folyton és folyamatosan román nemzeti ünnepen éreztem magam, az új zászló kicsit tényleg (bénácska, üres, semmitmondó) szar.

ha valamivel kitöltenék a nagy fehér részt az jóvóna', vagy a címer (tartóival együtt) lenne nagyobb és kevésbé egyvonásos..

Netuddki. 2011.07.24. 09:31:37

Kisebbségi komplexus a köbön.
Buta pestiek! Nem a Bp.-i zászló hasonlít a románra hanem a román a Bp.-ire! Ha a románoknak nem tetszik akkor majd ők megváltoztatják a zászlójukat. Ha meg jó nekik, hogy minden román ünnepen Bp.i színekbe öltözik az országuk, akkor az az ő bajuk.
Barmok, nincs jobb dolgotok?

fatia-negra 2011.07.24. 10:10:46

@kovi1970: okos észrevétel... ezt mondom én is:)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.07.24. 10:25:31

@medvetoka: szia medvetoka, azt most nem kommentelném, hogy beszédhibásak volnánk (nemis!!!44%), de köszi az ötletet miszerint írjuk le a műsort, nekem nagyon tetszik!

jaj, várjál, az a sok betű ott a lejátszó fölött nem pont ez?! olvasd el, tök jó!

azért köszi a hozzászólást!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.07.24. 10:46:41

neem is tudom... egy ilyen ízléstelen bugyikék színnel operáló blog ha bármit is kritizál a kinézete miatt, az számomra a tipikus "más szemében a szálkát sajátomban a gerendát" szituáció. (végigolvastam, tudom, h elvileg a "szakmaiság" hiánya a gond, no de hogyan fogadhatnánk el ezt egy ilyen szemfacsaró blogtól hiteles kritikaként?)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.07.24. 10:57:19

@mrbloodbunny: dehát egy szín, aminek a nevében benne van, hogy bugyi, per definitio szép!!

Retexis 2011.07.24. 11:04:48

@Bozdurgán:
Nem az árpádsávos történelmi zászlóval van baj, hanem a szarfaszú nácikkal, akik alatta vonulnak. Budapest zászlóval ritkán szoktak B-közép majmok üvöltve zsidózni.

pizzaboy 2011.07.24. 11:08:56

Tarlós tipikus esete a "mindenhez értek, még a grafikai tervezéshez is" típusú ügyfélnek.

Hányszor volt, hogy megcsináltunk egy szórólapot, vagy webdesign-t a vevő elképzelései alapján, aztán amikor kész volt akkor "ezt ide, az sárgább legyen, az villogjon, stb", és 10 perc alatt sikerült elrondítania, amit mások esetleg napokig terveztek. Az ügyfélnek nembaj, hiszen az ő szarja, de Budapest nem Tarlósé, szóval jó lenne ha nem város-zászlókon élné ki a "kreatív" hajlamait.

komplikato 2011.07.24. 12:09:53

"A hasonló régi budapesti és román zászló"
Még jó, hogy a nemzeti zászlónk színei nem hasonlítanak kb. tucatnyi másik országéra, így azt nem kell változtatni. Vagy még is?
Példa okáért piros, fehér és kék színeket hány európai ország trikolorjában láthatunk? És akkor most a horvát, szerb, Cseh, szlovák, orosz, francia, holland, stb. zászlók közül melyiket és miért kéne megváltoztatni?

Hasonló szakmaiság indokolta a csepel címerének megváltoztatását is, igaz?

akkor most mi van? 2011.07.24. 12:32:39

Akik a "biztos jó üzlet a haveri zászlógyártóknak" vonalon sápítozik, az azért legyen tisztába azzal, hogy a zászlók színtől függetlenül pár hónapot élnek aztán kuka mert tönkremennek a szabadban, szóval a haveri zászlógyártó cég nem a csere miatt fog folyamatos rendeléseket kapni, azt eddig is megkapta.

Albu 2020.06.30. 01:44:52

Ennyi olvasó büszke arra, hogy a románok álló, üres kék-sárga-pirosával összekeverték Budapest címeres piros-sárga-kék zászlaját? Szavazni is eljártok? : D
süti beállítások módosítása