Tizennegyedik adás, 05.08

 2009.05.08. 10:37

Hihetetlen szexi adásunk 5 perc késéssel kezdődött, de aztán olyan jól sikerült, hogy hú! A téma a sztárépítészet volt, annak halála, és ami utána jön-jöhet. Műsor első fele, és a vége.

hg.hu: A sztárépítészet halott (Kovács Dániel)

Wérgida cikksorozata a sztárépítészetről

Frank O. Gehry: bilbaoi Guggenheim múzeum és a los angelesi Walt Disney Concert Hall (segítünk: ugyanúgy néz ki)

Zaha Hadid tervei a Szervita térre

Hani Rashid terve a Váci útra

Kas Oosterhuis CET-je a közratáraknál (épül!)

Dominique Perrault majdnem kész épülete a Nagyenyed utcában. Társtervező: Ekler Dezső

A grazi Kunsthaus

              /kép forrása/

Zene:
dEUS: Architect
Dorian Concept /aki 15-én, pénteken az A38-on/: Freehanded Monkey
Passion Pit: The Reeling
Burial & Four Tet: Wolf Cub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gallion 2009.05.09. 20:34:28

Szokás szerint jó volt.

Magához Budapest "egységességéhez": szerintem az átlagos nézelödőnek azért tünik egységesnek, mert bár sok stilus megjelenik a belvárosban anyaghasználatukban hasonlóak, plusz láthatóan meritenek egymásból: ha nagyon leakarjuk egyszerüsiteni elmondhatjuk, hogy mindegyik egy téglatestet diszit fel külső diszekkel; a nagyobb épületeknél esetleg tornyokkal. Ezzel szemben a modern és a kortárs alkotások diszek nélkül sima felületekkel dolgoznak, s a kreativitásuk abban ölt testet hogy miképp variálják a külső görbéket és egyeneseket. Ráadásul anyagukban is látványosan eltérnek: óriási üvegfelületeik még azok számára is egyértelmüen jelzik hogy új alkotásokról van szó, akik egyébként a gótikust se tudják megkülönböztetni a barokktól. Ha igy nézzük akkor hiába a számtalan belvárosi stilus, ezek ebből is kilógnak.

A Szervita téri Hadid terv kapcsán: én nagyon dijaztam és sajnálom, hogy nem valósul meg. Nem feltétlenül azért, mert már most sok stilus van ott jelen, hanem mert egy elképesztően unalmas tér. Tipikusan jó hely az épitészeti kisérletezésre. Elrontani nem igen lehet, s pláne a mostani kockaházaknál rondábbat és unalmasabbat igazán nehéz lenne épiteni. Az tipikusan az a része a városnak ahol egy buborék is izgalmas tudna lenni.
süti beállítások módosítása