Negyvennyolcadik adás, 01.29.

 2010.01.29. 11:28

Megmondtuk mi a szecesszió. Itt kezded hallgatni, és itt fejezed be!.


Lajta Béla Népszínház utcai bérháza, 1911-ből (!)

Elmondtuk, hogy a szecesszió volt, majdnem eljutott oda, mint a modern, de történelmi okokból félbeszakadt. Viszont valamilyen rejtélyes okból ezt a progresszív oldalát leszakítjuk a történetről, szecessziónak a Lechner-féle épületeket hívjuk, az abból továbbfejlődött előrehaladott stílust pedig premodernnek.

Lajta Béláról itt és itt és itt Málnai Béláról itt, a Vágó fivérekről itt írt a városképp, képeket is lehet nézegetni.

Jó forrás továbbá Déry Attila Európai építészet, 1750-1918 c. könyve, illetve ennek Magyarországra szűkített változata, A magyar építészet, 1867-1945. Kós Károlyról Anthony Gallnak jelent meg könyve, Kós Károly műhelye a Magyar Építőművészet sorozat részeként; Lechnerről az Építészet Mesterei sorozatban jelent meg könyv Gerle Jánostól, Lajta Béláról pedig Vámos Ferenc írt monográfiát. Mindegyiket nagyon ajánljuk.

Korábbi építészettörténeti órák: A sztárépítészet; A szocreál; A Bauhaus!

 

ZENE
Universal Studios Florida: Clovers, Carpet Samples
Raccoo-oo-oon: Mirror Blanket
Débruit: Smurfing in the Sun
Joanna Newsom: '81
Four Tet: Plastic People

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása