Nyolcvanötödik adás, 02.11.

 2011.02.11. 10:26

Olyan aranyos lelkesedéssel kezdtük a műsort hogy ezért külön dícséretet is kaptunk, a lelkesedés ráadásul kitartott az adás végéig, úgyhogy nagyon vidáman beszélgettünk egy nagyon szomorú történetről: a Szépművészeti Múzeum bővítésének lefújásáról

A projekttel, ami már nincs, utoljára 2010 márciusában foglalkoztunk komolyabban, előtte pedig februárban! Mivel már mi sem emlékszünk, hogy akkor mi hangzott el, ezért ezt a kedves hallgatótól sem várhatjuk el, így inkább elmondtuk az egész történetet a legelejétől: ahogy a Szépmű megkapja az EU-s pénzt a bővítésre, ahogy titokban játszanak pályázatosdit, ahogy a terv kiveri a biztosítékot Rádaynál, ahogy születnek sorra az egyre rádaybarátabb tervek, és ahogy végül a napokban lefújta a Tudjukki!

A lefújással kapcsolatban elmondtuk, hogy ez azért rossz, mert a Szépművészeti Múzeumnak bővülnie KELL, mégpedig felszín alatt, mert máshogy szerintünk nem tud - aki azt hiszi, hogy a Román csarnok elég, az buta. Megkérdőjeleztük azt az elképzelést, hogy az így megspórolt pénzből fel lehetne újítani a Várat, hiszen hagyján, hogy ahhoz ez nyilvánvalóan kevés tőke, de ráadásul csak 2013-ig áll rendelkezésre, amit enyhén korainak érzünk egy a Vár rekonstrukcióját célzó projekt elkezdéséhez. 

Aztán értelmiségihez méltó módon szidtuk a kormányt, mert meggondolatlan, mert kapkod, és mert ha kommunikál is kívételesen, akkor is (direkt?) bénán teszi azt. Meg egyébként sem örülünk, hogy nekünk politikával kell foglalkoznunk, aminek ehhez jó esetben semmi köze nem kéne, hogy legyen.

Mindenesetre a fejlemények alapján updateltük a hg.hu a Múzeum bővítési terveit áttekintő tábláját a felszín feletti bővítési tervvel:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kavix 2011.02.16. 14:27:23

Szánalmas nyafogást hallhatunk itt, hogy a kormány lefújta a közfelháborodást kiváltó Hősök terei beépítés miatt.

Népszavából építkező "szakemberek" szokásos sírása...

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.02.16. 14:39:52

Ha jól veszem ki a szavaidból akkor a Népszava lefújta a Hősök terei kormány beépítést(miatt).

Ezzel nem próbálok meg vitatkozni.

Kavix 2011.02.16. 14:50:29

@hundertbasser: Véletlenül se próbáld megérteni, amit írtam. :) (Visszaolvasva tényleg kissé pontatlan a fentebbi fogalmazásom. A 48 perces bunkózás után kissé kapkodva küldtem el a beírásom.)

Inkább a gyurcsány-nosztalgiában ringatózz te is, mint ahova műsor is kifutott.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.02.16. 14:52:05

@ArtS: egy 48perces műsorból biztos ki tudsz emelni néhány konkrétumot amivel vitába szeretnél szállni

Kavix 2011.02.16. 15:09:04

@solaitid: Mivel a 48 perces műsorban annyi konkrétum volt, hogy egy közösségi kérdésben hogyhogy nem politikai döntés született, így nagyon nincs mit konrétan bírálni.

Én értem, hogy egyesek meglehetősen frusztráltak, hogy új vezetése van a városnak. De hogy leállítottak egy gödörásó kényszer-projektet, ami ellen óriási felháborodás volt, ezt ilyen hosszan érvek nélkül bírálni, hát...

Egy konkrétumot azért: Illett volna tudni a műsor készítőinek arról, hogy a Műcsarnok mögött kívánnak egy új múzeumi-negyedet felépíteni és nem butaságot beszélni a Szépmű bővítésének felszíni lehetőségeiről.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.02.16. 15:11:48

@ArtS: az adás elhangzásakor a legújabb kulturális negyed terve még nem volt nyilvános, az viszont a válaszodból nyilvánvaló, hogy a műsort rendesen nem hallgattad meg. puszi!

Kavix 2011.02.16. 15:26:13

@solaitid: Dehogy nem! A február 7-i Népszabadság cikkben Baán László világosan elmondja a bővítés új irányát. (A Népszava nem írta meg? :)

Frusztráció ellen a bezárkózás nem segít...

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.02.16. 15:31:40

@ArtS: a népszabadság egy lehetőséget említ, ami rémálmunkban nem gondoltuk, hogy valósággá válhat. utólag persze hibának tűnik, hogy nem foglalkoztunk ezzel az alternatívával, de akkor még teljes képtelenségnek tűnt.
nyilván erről is fogunk majd beszélni, veled ellentétben érvekkel.

Kavix 2011.02.16. 15:34:19

A Heti Válasz (jujj) pedig már február 5-én megírta, hogy új múzeumi-negyed építésében gondolkodnak. Úgyhogy fröcsögés helyett, csak olvasni kellene és összerakni az infókat.

Egyébként meg üdvözlöm Hagyót, meg Demszkijt, ja és Gyurcsányt. :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.02.16. 15:36:02

@ArtS: ezért valóban érdemes volt regisztrálnod

Kavix 2011.02.16. 15:55:29

Nolám, a liberalizmus (sajtó-, véleményszabadság haha) jegyében sikerült kitörölnöd, utolsó beírásom. :) Akkor Bakács Bors-beli filmjének linkje nélkül leírom:

Mint adásotokból kiderült, ti már akkor fintorogtatok a döntés ellen, amikor még nem tudtátok, hogy mi az új koncept. (Pedig illett volna tudnotok.) De van pár nap, az új adásig, gyűjtsétek az ellenérveket bőszen. :)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.02.16. 16:01:33

@ArtS: az ellen fintorogtunk, hogy lefújták a szépművészeti múzeum felszín alatti bővítését, és kilátásba helyeztek egy homályos felszín feletti bővítést.

az nem a mi hibánk, hogy nem tudtuk akkor még, hogy mi az új koncepció, mivel nem volt még nyilvános - többek között erről, a rossz kormányzati/fővárosi kommunikációról is beszéltünk az adásban. a keddi sajtótájékoztatóról legkorábban jövőhéten fogunk beszélni, de szerintem normális ember nem tartja jó megoldásnak, hogy a szépművszeti múzeumot a hősök terén és a műcsarnokon túl bővítik.

ha pedig tovább hozod a trollpolitikát, le leszel tiltva.

Kavix 2011.02.16. 16:13:37

@solaitid: Hú ez a "normális ember nem tartja jó megoldásnak" kicsit erős, amikor még nem tudjuk a konkrétumokat, nem?

Szerintem a Szépmű belakása, pont elég bővítési lehetőség, ha a Műcsornak mögött újabb múzeumi terek jönnek létre. Miért kellene nagyobb Szépmű? Az új koncept pont arról szól, hogy nem egy épület kényszer-bővítgetése az út, hanem egy sokkal szabadabb bővülésé...

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.02.16. 18:51:04

"új koncept" - új koncept nincs, Szőcs is csak lehetőségekről beszélt.

Az meg hogy miért szükségesebb egy a szépműhöz kapcsolódó bővítés szerintem nem kérdés, ha átolvasod a bővítés miértjét. Amiket írsz abból az látszik hogy nem érted hogy miért van szükség pl. múzeumpedagógia helyiségekre. Ezek a helyiségek mostohán férnek csak el a jelenlegi struktúrában. Egy 100 éves múzeumról van szó.

A ügyről bővebben, ha már minket nem akarsz hallgatni.

mandiner.blog.hu/2011/02/16/muzeumi_almok_almodoi
süti beállítások módosítása