Kilencvenharmadik adás, 04.29.

 2011.05.02. 11:49

Borfalut vizionál a Szeretem Budapestet Mozgalom a Tabánban 22 pincével és színpaddal, a lakók természetesen aláírást gyűjtenek, hogy "Budának eme oxigént adó, zöld, csendes és mindenki számára élvezhető természeti kincsét ne pusztítsák el!!!!!", mi pedig elbeszélgettünk a Tabán múltjáról, illetve, hogy ma kié, és valóban megölné-e egy ilyen projekt? 

A Tabán jelenleg egy üres közpark, de ez teljes mértékben véletlen. A századforduló előtt nyomornegyed volt, a 30-as években fürdővárosnak képzelték, a 60-as években pedig turisztikai központot szerettek volna a Tabán helyére; ezek a fejlesztések azonban sohasem valósulhattak meg, anyagi és városvezetési okokból. A tanulság azonban megmarad, miszerint a Tabán mindig is fejlesztések célpontja volt és célpontja lesz, ezt sajnos még a környéken lakóknak is el kell ismerni. Na de miért célpont? A Tabán egy nagyon értékes hely, túl értékes ahhoz, hogy egy nagy üres, kiaknázatlan területe legyen a városnak. Nincs még egy ilyen hatalmas zöldterület ennyire közel a Belvároshoz és a Duna-parthoz is.


A Tabán a 30-as években, illetve amit akkor képzeltek a helyére (Vágó József fantáziarajza egy repülőgép-merényletről)
 
A fejlesztések szót hallva azonban nem kéne messze szaladni és ördögöt kiáltani. A Tabánban soha sem lesz irodanegyed, meg lakópark, meg pláza. Ha valaha is építkezések kezdődnek meg, mindenképpen pavilonos, laza beépítést kell elképzelni, amely beépítés nem fogja drasztikusan csökkenteni a zöldterületek méretét, és még szánkózni is egészen biztosan lehet majd ott télen. Ebben miért vagyunk olyan biztosak? Mert, mint említettük, a Tabán értékes hely, és pont azok miatt a tulajdonságai miatt értékes, amelyeket ma is birtokol: nagy, zöld, közel van. És ezeket az értékeket csak úgy lehet kihasználni, ha az új funkció nem rátelepül és elnyomja, hanem kiegészíti azokat.


A Szeretem Budapestet Mozgalom látványtervei egy a Vigadót a és a Várkert Bazárt összekötő gyalogoshídról, illetve a Duna-part sétányosításáról

Erre ad választ a Szeretem Budapest mozgalom „Zöld Budapest” koncepciója, amely egy nagyobb összefüggésben szemléli a Tabán helyzetét. Terveik szerint a Pesti Vigadó és a Várkert Bazár között húzódó gyalogos híd a belvárossal hozná összefüggésbe a Tabánt, a Gellért-hegy előtt elterülő Duna-parti sétány vízió pedig a Bartók Béla úttal teremtene közvetlen kapcsolatot - azzal a Bartók Béla úttal, amelyet a XI. kerület kulturális tengelyként képzel el a jövőben. Így jöhetne létre egyfajta kulturális csomópont a két tengely metszésében, amelyet Bojár Iván András és csapata borral és a meglévő fürdőkkel tenne élővé, pezsgővé, de legalábbis pezsgőbbé. Ugyanis az ott lakóknak semmiképpen sem kell rettegniük az odaözönlő részegeskedő, bulizni vágyók fiataltól, akik aztán teljesen élhetetlenné teszik majd a környéket, mert nem ez fog megtörténni. Lesznek borospincék, ahol valószínűleg horribilis áron lehet majd elfogyasztani egy bort vagy kávét, és lesz majd dzsesszkoncert is egy évben kétszer, aztán kulturáltan lehet majd öltönyködni a nagycsaládos tömegben. Tehát a jelenlegi kutyakakáltató Tabánhoz mérten valóban több élet lesz, de nem kell mindent összehányó-böfögő egyetemistáktól rettegni, mi simán jobban érezzük magunkat Belső-Erzsébet városban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öööö I don't know! 2011.05.02. 16:29:15

persze, egy dolog, hogy valaki fél a részegektől - ez nem annyira megfogható, meg aztán hátha addigra már nem is fog senki sem hányni....
szerintem nagyobb baj a jelentősen megnövekedő forgalom. A környéken már ma is alig lehet parkolni. A turista buszok nem nagyon fognak elférni a Gellérthegy utcában - mint ahogy ma ki is van tiltva a busz forgalom innen- tehát marad a Kereszt utca, ami teljesen el fog dugulni... Vagy a Czakó-Lisznyai-Dezső ésatöbbi utcácskák, de ezek fizetősek, tehát itt nem fog senki sem várakozni...
Aztán ott van a köztulajdon vs magántulajdon: az első fecskék megjelentek a Tabánban amik köztulajdont alakítottak át magántulajdonná: Oxigén, Rácz hotel. Nehéz elhinni/elképzelni hogy ebben az esetben másképpen lesz... (tudomtudom most aztán tényleg nem lesz semmi ilyesmi, meg korrupció megy hasonló hehe)
És miért nem lehet feléleszteni a Várkert Bazárt? az egykori Ifjúsági Parkot? Nyilván még egy csomó olyan példa ahol nem zöldmezős beruházás keretében építkeznének...

RighttotheCity 2011.05.02. 18:08:55

pár dolog
1, miért gondoljuk, hogy baj, hogyha van egy park, amiben nincs ilyenolyan szórakoztató létesítmény? nem a pihenésre meg effélékre való?
2, miért gondoljátok, hogy jó lenne, ha a felső-középosztály, aminek már így is annyi helye, köztere van a szórakozása, megkapná a Tabánt is?
3, nem érzitek rettentően hamisnak, giccsesnek, nemzetiromantikázósnak a Bojár-féle Tabán-terveket?

krisztina69 2011.05.02. 18:37:57

ilyen a Belső-erzsébetváros!
Mégis ki és milyen módon garantálja, hogy ez a Tabánban nem fog megtörténni? A horribilis árat pedig kihez mérjük, a magyar minimálbérhez, vagy a nyugati középosztályhoz?

picasaweb.google.com/kazinczy.utca/EjjelNappalKocsma#

MikeW 2011.05.02. 18:41:26

Beleértik a Várkert-Bazárt is?
Mert mondjuk azt megmenthetnék!
Végre valaki rendbe rakhatná.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.05.02. 19:06:22

az összes étterem, kávézó, söröző döglődik a környéken, nyilván ha még több lenne, majd jól fellendül...
vagy ez hétoltári nagy baromság?
az hát

Gallion 2011.05.03. 00:51:54

@nexialista: Hát pont az Aranyszarvasnak meg a Tabáni Terasznak (tudtommal jelenleg csak ez a két beülös hely létezik a Tabánban per pill) tök jól megy a bolt, ugyhogy emiatt nem hiszem, hogy félni kell. De úgyse lesz belőle semmi. Túl jó ötlet.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.05.03. 09:14:30

@Gallion: a Tabánnal szemben, az Attila úton levőknek meg pocsékul, pl. a Szarvas melletti összes borozó-próbálkozás becsődölt, a Kakas szintén...

TABÁN MEGMENTÉSE 2011.05.03. 09:49:58

Aki azt állítja, hogy ez jó lenne a Tabánnak és a környéknek az vagy érdekelt a dologban, vagy nem itt lakik -ergo magasról tesz rá, hogy mi megfulladunk majd a koszban -, vagy simán egy ostoba, hogy hisz még a mesékben, miszerint ez jó lesz neki.
Akit pedig ez a cikk bármiről is meg tud győzni, az nézzen szét, érdeklődjön a Tabán környékén, hogy mit ígértek és mi lett belőle (Rácz fürdő, Oxygen wellness), aztán gondolja át újra, hogy minek dől be.

TABÁN MEGMENTÉSE 2011.05.03. 10:14:13

@solaitid: Természetesen nem! De ezt nem is állítottam.

s.székely katalin 2011.05.03. 10:21:40

A cikket bárki írta, vagy nem járt a Tabán környékén sem,vagy azon gazdagok egyike,aki tilosban parkolva a luxus autójával, bevonul az Oxygen vellness-be(aminek az árait az itt élők természetesen nem tudják megfizetni),és onnan nézi,ahogy mi,a pórnép a gyermekeinket,vagy kutyáinkat itt sétáltatjuk.Ha valaki azt hiszi,hogy ezt a területet a mi érdekünkben akarják fejleszteni,az nincs tisztában a valósággal.Itt egy szük réteg vigadna.Mi,akik a város messzebb eső részeiről is ide járunk egy kis nyugalomért,és friss levegőért,mi nem számítunk.Az építészeknek,és a pénzembereknek csak az a hasznos terület,ami a zsebükbe pénzt hoz.Talán hihetetlen,de haszon az is,ha az emberek munka után tudnak valahol beszélgetni,sétálni,kikapcsolódni.A "kutyaszarató" megjegyzésre csak annyit.Ha a bejegyzést készítő kispajtás annyi szemetet szed össze,mint az itt élő kutyások mások után,és az ide látogató neveletlen gazdájú idegen kutyák után,ha annyi fát ültet,mint az itt élő kutyások az elmúlt 17 év alatt,akkor kinyithatja a száját.Mindíg azok olyan kritikusak,akik maguk nem tesznek semmit.A Főkert bevallása szerint ez a legtisztább park,amit az itt élők takarítanak.A kedves cikk író már lehajolt más szemetét felszedni?Mert ha nem,itt az ideje elkezdeni,és aggódni azért,hogy az ilyen kicsi zöld felületek érintetlenül megmaradjanak,különben nem fog tudni levegőt venni a bevétel számolgatása közben.A Mammut2 építése is úgy kellett,mint egy falat kenyér,hogy ezzel egy fontos szélcsatornát építettek be,az nem fontos.A Rácz-fürdő építésekor kivágott fák helyére ültetettek közül is csak egy él.Én,aki nem akarok asztmás gyereket nevelni,én,aki tudok dinom és dánom és zaj nélkül is pihenni,az itt élők egyik civil szervezetének vezetőjeként ELLENZEM A VIGALMI NEGYEDET.Ide fák,és játszóterek,kutak,és padok kellenek,mert a turisták is szeretik a csöndes zöld felületeket.

s.székely katalin 2011.05.03. 10:28:10

@solaitid: Ez a lényeg!A friss levegőre annak is szüksége van,aki nem itt lakik.Ez a város tüdejének egy része.Aki ezt nem érti,az nézzen meg egy asztmás gyereket roham közben,és rá fog jönni,miért nem akarjuk a vállalkozókat beengedni ide.

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2011.05.03. 10:28:28

@s.székely katalin: Jól van. Látom komolyan veszed az életet. Szerencse hogy vannak még ilyen emberek.

Egyébként ez egy poszt, nem egy cikk.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2011.05.03. 10:31:25

@s.székely katalin: csak abban nem értünk szerintem egyet, hogy egy ilyen borfalus ötlet kompatibilis-e a zöldterület megtartásával.

meg még abban, hogy lehet-e személyeskedés nélkül megnyilvánulni egy ilyen témában.

s.székely katalin 2011.05.03. 10:55:31

@solaitid: Elnézést kérek,ha ez személyeskedésnek tűnt,én aggodalomnak mondanám.A kertészmérnökin rádöbbentik az embert,az élő szervezetek milyen törékenyek,nem lehet büntetlenül bármit megtenni.Egyszer felborul az egyensúly,ezért nem kéne a húrt feszegetnünk némi önös érdekek miatt.Engem arra neveltek,hogy alázattal nézzem,mit képes létrehozni a természet,vannak azonban,akik azt sem tudják,hogy van élet a kockás papíron túl is.Mivel Ők többen vannak,kénytelen vagyok oroszlánként védeni a zöldet.

TABÁN MEGMENTÉSE 2011.05.03. 10:56:11

@solaitid: .. meg még abban, hogy nem való a Tabánba "borfalu"..
.. meg abban, hogy nem szól másról a dolog, mint arról, hogy egyesek jól megtömjék majd a zsebüket ebből a "fantasztikus" ötletből..
.. meg abban, hogy miért kell egy egész kerületre olyat ráerőltetni, amit NEM AKAR..

arhat 2011.05.03. 13:49:07

Az elképzelés szerint nem érintené a zöldfelület arányát a beruházás, és nem veszne el egy fa sem.
Nézzük akkor más szemmel.

- a borospincékre, ha a föld alá is kerülnének, nem lehet fát ültetni.

- a borozó előtt ki kell alakítani a vendégeknek egy részt, gondolom csak ki szeretnének ülni, ha már a zöldben vannak...

- szintén a borozókhoz rendesen kiépített útnak kell vezetnie, hacsak nem a vállukon hordják be a hordókat

- ha már az útnál tartunk, olyat kell építeni ami elbírja a szemetesautókat is, ne adj isten két autó is elfér egymás mellett.... vajon ez mekkora területet foglalna el?

- a tervezett utaknak valahogy csatlakozniuk kell a már meglévő közutakhoz, tehát legalább két csomópontot kell kialakítani...

- ha már út van, akkor már járda is kell, csak nem az úton fognak sétálni a vendégek

- a Tabán közművekkel jelenleg nem ellátott, ezeket sem szokták a levegőben odavezetni, és -eddigi tapasztalatom szerint- ritkán szokták kerülgetni a fákat.

- ha buszokkal érkeznek a vendégek, azoknak parkolót kell építeni. Na azt akkor vajon hova?

- van jelenleg két játszótér a parkban. Biztos hogy a borospincéket ilyen közel kell telepíteni a játszóterekhez? Vajon melyik szülő vinné oda örömmel a gyermekét?

- ugyancsak van általános iskola a Tabán szomszédságában. A napközi alatt oda járnak ki a gyerekek. Tudom, az életre kell nevelni őket, de biztos hogy ez a legjobb formája?

- vajon mekkora zajterhelést kapna a környék, erre valaki csinált már hatástanulmányt?

Végül csak annyit: mi van ha nem jön össze a koncepció? Nem teljesülnek azok a tervek, ami a befektetőket ide csábították? A veszteséges pincéket eladják, aztán már szabad az út egy nyereségesebb, de lényegesen kisebb befektetéssel járó építkezés felé: hiszen akkor már van infrastruktúra (út, közmű), és a helyi lakosoknak már nincs mit védeniük.

pösti 2011.06.01. 13:47:00

Szerintem jó az ötlet és egy kis bormarketing jót tenne az országimázsnak is.A fanyalgókat azzal hűteném le, hogy az eddigi elhibázott túlkapásokat (Oxygen,Rácz) szem előtt tartva próbáljanak egységesen és konstruktívan fellépni mert ezt meg lehet úgy csinálni, hogy MINDENKI nyerjen vele!!!
süti beállítások módosítása