Százharminchetedik adás, 11.13.

 2012.11.20. 10:04

Napokon belül kezdetét veszi a Ferenciek tere átalakítása. Ezzel az egyik karakteres gócpontja számolódik fel annak a második világháború utáni városépítészeti hozzáállásnak, amely a városon belüli közlekedést autóspreferenciájúnak tekinti. Olyan önkormányzati és városépítészeti lépésről van szó, ami többé nem tekinti tabunak a problémás közlekedési csomópontok megbolygatását, és ez mindenképpen várostörténeti jelentőségű lépés.

A belvárosi közterek eddigi átalakításai a Főutca projekttel együtt nem nyúltak olyan mélyen bele a teljes budapesti közlekedési rendszerbe, mint amilyen szinten a Ferenciek terei átalakítás azt most tenni fogja. Állítjuk ezt annak ellenére, hogy a levegő munkacsoport levelében kifejtetteknek megfelelően szerintük is bőven lehetne radikálisabb az átalakítás.

kep01.jpg

Ferenciek tere az autós aluljáró felhajtója nélkül, buszmegálló szigettel

Az átalakítás során lefedik az autós aluljárót, ezzel párhuzamosan áthelyezik a hídra való felhajtás lehetőségét az Irányi utcáról, a Március 15-e térre. A beruházás kulcs momentuma azonban az új burkolatok és lámpaoszlopokon túl annak a két zebrának a létrejötte lesz, amely újra lehetővé teszi a szintbeli kapcsolatot a Fő utca és a Váci utca jelenleg két egymástól elválasztott része között. A szintbeli kereszteződés megjelenése több okból is üdvözölendő, még akkor is, ha úgy tűnik, ez jelentősebben lassítja majd az átmenő forgalmat, mint egy a közlekedést különböző szinten kezelő kereszteződés. Ez a változás egyfelől jól mutatja azt a tényt, hogy a politikusok számára is egyre inkább szembeötlő: nem az autós az egyetlen, aki a várost használja. Továbbmenve ezen a vonalon, több gyalogos, biciklis és tömegközlekedő budapesti van, mint autós. Ez a fegyvertény hívhat elő olyan tendenciákat, aminek köszönhetően újra napirendre kerül az aluljárók és felüljárók helyett a szintbeli csomópont lehetősége még akkor is, ha egy magyarországi kelet-nyugati közlekedési főútvonalról van szó.

közlekrendúj02.jpg

Az új közlekedési rend

Az előny két részre bontható. Egyfelől a szintbeli közlekedés okán mellőzhető az aluljárókkal kapcsolatban szükségszerűen felmerülő megannyi akadálymentesítési kérdés, amely nem csak a fogyatékkal élő, de a babakocsival, a biciklivel közlekedők és még az öregek számára is nap mint nap égető probléma. Másfelől nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Ferenciek tere autós aluljárója valamit a szintbeli kereszteződés hiánya vezethetett az elmúlt 40 évben odáig, hogy egy a város valaha volt legreprezentatívabb utcája a Kossuth Lajos utca autópályává alakult. A két zebra jelentősen fogja átformálni a Kossuth utcán haladó forgalom dinamikáját, ezzel pedig azonnal érezhető komfortbeli változás fog bekövetkezni azok számára, akik gyalogosan haladna rajta végig.

kep02.jpg

A Fő utca torkolata

Ezen a ponton az átalakítás árulkodóan túl nő magán. A Ferenciek tere új közlekedési rendje egyfelől kulcsfontosságú a Fő utca teljes hosszának közlekedhetősége szempontjából. Ami azonban ennél még fontosabb, hogy előkészítő lépése annak ami - ha az eddig köztér átalakítási kedv nem hagy alább a városvezetők részéről - éveken belül újra életet lehel a Kossuth utcába, mégpedig a Ferenciek és az Astoria közötti autósközlekedés kétszer egysávosra csökkentésével. A hetiBeton stábja izgatottan várja ezeket a fejleményeket.

A műsorban fél órás bevezető után egy interjút hallgathattok meg Zöldi Péter építésszel, akit a Ferenciek tere tervezéséről kérdeztünk. Jó hallgatást!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kakimaki0123456789 2012.11.20. 13:07:12

Masodik hasonlo poszt az index cimlapon :)
Ha lehetetlenne teszik az autos kozlekedest, (a Koruton mar megtortent) szerintuk majd mindenki BKVzni fog? Arrol nem hallottak hogy ugy is lehet varost tervezni hogy ne egymas karara tortenjenek a fejlesztesek?

csillámpóni 2012.11.20. 13:22:36

Csak üdvözölni lehet, hogy az embertelen és emberellenes komcsi örökséghez végre úgy nyúlnak, hogy az a város élhetőségét szolgálja.
Sajnos a Rudas és környékének ambiciózus korzóelvű rendezésére behalni látszik minden komolyabb törekvés túl az Ybl-bazáron, de a Ferenciek tere felől talán majd csak eljutunk a Hegyaljáig, megépül a sikló, rendeződik a Rácz-fürdő, és a város kihozza a Tabánból, a Gellérthegyből és a budai korzóból ami benne van. Mert sok mindenre szükség lehet egy nagyvárosban, de a belvárost kettészelő autópályára pont nincs.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.11.20. 13:30:11

@Kakimaki0123456789: Pontosan. TÁmogatom, hogy legyen helye a gyalogosoknak, bringásoknak, kismamáknak, fagyiárusoknak és szökőkutaknak, páldául az astoriánál úgy ahogy van, föld alá lehetne terelni az autós forgalmat, rá az Erzsábet hídra. Fönt meg lehet sétálóutca, növény, sőt, még a menetrendszerű tüntetéseknek is lenne rendes helye:D

Szaszlo500 2012.11.20. 13:35:19

Mit is mondjak? Remek. Mégis milyen város kettészelő autópályáról van szó?Talán az M3 bevezető szakaszáról? Hol a f...szomban van az Erzsébet híd környékén és milyen autópálya? tegnap még nem volt ugyanis ott. Gratulálok a sok idióta baromnak akik megint szét.. sznak egy olyan útszakaszt ahol eddig is dugó dugó hátán volt. Hááát most biztos oldódni fog a helyzet.Ráadásul pont most ebben a nehéz helyzetben kell erre is havercégeivelépíttetvemegintmilliárdokatgondoldideamiírniakartam.

dr Smittpálelnökúr 2012.11.20. 13:35:49

@csillámpóni: "Mert sok mindenre szükség lehet egy nagyvárosban, de a belvárost kettészelő autópályára pont nincs."

Ez teljesen igaz. A sorrenddel van baj. Először megoldani a kerülőutat, utána rendezni, így kellene csinálni.

"A két zebra jelentősen fogja átformálni a Kossuth utcán haladó forgalom dinamikáját, ezzel pedig azonnal érezhető komfortbeli változás fog bekövetkezni azok számára, akik gyalogosan haladna rajta végig"

Igen, az a benzinbűz, ami eddig is embertelen volt, majd megduplázódik, ez valóban érezhető komfortbeli változás lesz.

Talán, ha a körgyűrű végre tényleg körbeérné a várost, akkor egy logikusan felépített korlátozással teljesen ki lehetne iktatni az átmenő forgalmat. Addig ez csak parasztvakítás.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.20. 13:38:12

Látszik, hogy a fidesz teljes vezérkara, és rajongói hálózata vérkommunistákból áll.
Mindent előírni, mindent ellehetetleníteni, mindent maguknak, vagy a családnak, csókosnak megszerezni.

Bájos, lesz, mikor azok a szerencsétlen lúzerek, akik most nekik tapsolnak a saját ellehetetlenülésük után rájönnek, hogy sikerült kreálniuk egy élhetetlen várost, ahol gyalog és kerékpárral ugyan mindenhová el lehet majd jutni, de a kenyeres kocsi nem tud bejutni a városba, az élelmiszert majd lerakják a külső kerületekben, oszt lehet érte kiutazni, ha szükség van egy szegre, vagy egy kalapácsra, akkor talán majd Székesfehérvárra kell leutazni, mert pártunk és kormányunk nagy értelmesen azt jelöli ki barkácsáru elosztónak és a többi, amit ezek a semmihez nem értő idióta balfaszok majd csak akkor (talán még akkor sem) fognak fel, amikor már visszafordíthatatlan lesz a folyamat.

Hiába no, bosszút kell állni a sok köcsögön, aki kibaszta a törpe cigányt az éppen elkészült palotából, és 8 évre az ellenzékbe száműzte.

Tryst 2012.11.20. 13:39:42

@Eltévelyedés: ...és folytathatnák az alsó rakpartokkal, föld alá az autós forgalmat, és az autópályákat is összeköthetnék ugyanígy (mert pl. az M0-son átmenni az M3-asról mondjuk az M1-esre egy fél élet)

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2012.11.20. 13:42:06

@Eltévelyedés: "föld alá lehetne terelni az autós forgalmat". pont ezt szüntetik meg, betemetik az autós aluljárót.

Vaandor 2012.11.20. 13:42:19

Botrány, hogy nekiesnének úgy a rekonstrukciónak, hogy a Kossuth Lajos - Szabad sajtó tengely csillapításáról, kerékpározhatóságáról, villamososításáról totál nem is gondolkodnak!
Aztán meg majd tologatják évtizedekig, mondván hogy a friss átalakításhoz nem szabad hozzányúlni.
Szégyen.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.20. 13:43:17

@Tryst:

Nyugi. Majd rájönnek. Amikor visszajön a Gelka (mert visszajön, max. más néven) és a többi államosított ellátószervezet, majd megtanulja a sok zseni az atyaúristent, amikor a III. kerületből a Soroksári út külső végére kiszálló tévészervíz 48 ezres utazási költséggel nyit. És a tévé hátulját még ki sem nyitotta.

Mostly Harmless 2012.11.20. 13:47:37

tök vicces, amikor az ecceri autós levezeti, hogy ha ő nem tud a belvárosban a szutyukival menni a konditeremig, akkor biza nem lesz kenyér se...

ledo76 2012.11.20. 13:51:05

Ez egy tipikusan olyan megoldás ami csak egy oldalról közelít meg egy problémát. Amíg a belváros körül futó úthálózat nem épül ki rendesen, több kétszíntű kereszteződéssel (lásd Bécs Gürtel) addig nem szabadna több autókiszorító intézkedést megvalósítani. Ezzel a hibás bolsevik várostervezést bolsevik módszerekkel akarják "renbehozni"

Titus_sb 2012.11.20. 13:53:45

Szerintem (!)
csak rosszabb lesz a közlekedés ettől.
Persze ne legyen igazam, de az Astoria-Blaha szakaszon a lámpázás teljesen katasztrofális,
(pl. a 12 mp.-es gyalogoslámpa a Rákóczy-n)
és ez a két zebra, meg az egy sávra szűkülés csak még jobban megfogja majd az átmenö forgalmat.
Ettöl ugyan szebb lesz, de jobb... nem hinném.
Buszsáv ilyesmi??? Hmm?

Nade Hajrá!

Don Quixote de la Ferko 2012.11.20. 13:55:21

tök vicces, mikor az eccerű gondolkodó azt hiszi, hogy teleportációval el lehet látni a boltokat.

Sparhelt 2012.11.20. 14:02:26

Mi lesz a metrólejáróval? Az rendben van, hogy megspórolják az aluljáró akadálymentesítését, de attól még a metrót illene akadálymentesíteni, hacsak nem akarják a metrókijárót is betömni..

hetiBeton 2012.11.20. 14:04:34

Az interjúból kiderül, hogy lifttel válik akadálymentessé az aluljáró, ami a látványterveken a Match előtt látható is.

blah 2012.11.20. 14:04:59

Érdekes, hogy ezt az eszetlen döntést valaki üdvözli... Gondolom az autók nem fognak csak úgy eltűnni. A Hungária után a legforgalmasabb út a városban, logikus döntés blokkolni. A levegő munkacsoport biztos örülni fog a nagyobb dugók miatti többlet légszennyezésnek. A lényeg, hogy a Kossuth utcán lehet majd faszányosan sétálni. Az is ugye mindenhol tendencia, hogy a forgalmat felhozzák a felszínre. A gyalogosoknak is egyszerűbb a lámpára várni a felszínen mint ne adj isten mozgólépcsőn közlekedni (ha már úgyis van egy csomó elköltendő pénzünk a kényelmünk érdekében). Szóval ez tényleg egy jól átgondolt projekt.

Sparhelt 2012.11.20. 14:06:51

@hetiBeton: De mitől válik akadálymentessé maga a metró? Arról nem is szólva, hogy a cikkhez mellékelt térképen az Astoriánál fel van tüntetve a Metró, míg a Ferenciek terénél nincs.

etruszk 2012.11.20. 14:18:50

@Mostly Harmless: A város belterületén ez volt az egyetlen több forgalmi sávos híd. Tök vicces, mikor az egyszeri zöld nem gondol arra, hogy az ott lakóknak is lehetnek autóik...

altimus 2012.11.20. 14:24:08

atfogo koncepcio nelkul marhasag nekiesni egy-egy pontnak, raadasul itt eppen az egyik legneuralgikusabb pontnak fognak nekiesni.

mi kellene ehelyett?

- a bkv komoly fejlesztese, atfogo koncepcio menten (teljes szanalas, finanszirozas rendbetetele min 10 evre, uj gepjarmupark ...)
- elovarosi kozlekedes fejlesztese, integralt rendszerben a bkv-val
- metro ferihegyre, metro vonalak osszekotese, hev halozat integralasa
- atfogo bicikli barat uthalozat
- korgyuru
- villamoshalozat fejlesztese, 1-es vegig, becsi ut vegig ...

**

- na ezutan lehetne belvarosi dugodij
- eszak-del fold alatti osszekotes a duna vonalaban (pl. a budai rakpart szetszedesekor ott meg lehetett volna csinalni egy 2x3 savos fold alatti atjarot. ezzel a teljes budai oldalon elerhetove valt volna a duna a gyalogosoknak, hihetetlen ingatlan felertekelodessel egyuttjarva)
- duna atatti alagut vagy 2 helyen a belvarosban
- gyalogos duna hid vagy 2 helyen, belvaros, del buda

**

- na, ezek utan johetne a ferenciek tere :-)

mi lesz most az eredmeny?

az erzsebet hid praktikusan ki fog esni a pest-buda kapcsolatbol. a kelet-nyugat forgalom atkerulhet az m0-ra, de az erzsebet hidat szerintem dontoen a varosi ingazok hasznaljak. ezek most orult nagy keruloket fognak megtenni az arpad hid, petofi/lagymanyosi iranyaba. az egesz varosban oriasi forgalom novekedest indukalva.

de legeloszor is, hol vannak a forgalomszamlalasi adatok? megkerdeztek az autosokat hova mennek ezen az utvonalon? mikor mennyi, mi lesz ezutan?

**

en is ugy gondolom, hogy a kossuth lajos utca tonkremenetele, a rakoczi ut totalis lerobbanasa annak a kovetkezmenye, hogy itt van ez a belvarosi 2x2 savos orulet, de ezt igy nem lehet megszuntetni, ugyanis sokkal nagyobb problemat fog generalni.

naponta x szazezer ember at akar menni pestrol budara es vissza. az elso lepes a tomegkozlekedes javitasa, a biciklizes tamogatasa ... kell hogy legyen, nem az egyik legfontosabb csomopont ellehetetlenitese.

Krumpli 2012.11.20. 14:25:23

Erre tényleg van most pénz? Nem lehetne inkább egy kicsit elhalasztani, és a pénzből legalább a főútvonalakat felújítani? Biztos szép lesz, és talán lesznek majd újra a Kossuth L-. utcában üzletek is, és talán oda is fog járni valaki, de én egy kicsit úgy érzem, hogy az erre szánt pénznek lenne momentán jobb helye is.

Globetrotter2014 2012.11.20. 14:35:22

Én azt mondomk hogy Rogán nagyon jó polgármester. Lenne. Egy kisvárosban. Mondmjuk Budapest mellett.

De ez Budapest szíve. nem egy külön város mint Szentendre. Kormányzati központ, bíróságok, és egy olyan budapesti úthálózat ami nehezen élkülözi ezt a gerincútvonalat. Már a Petőfi S utca privatizűálása is fájt. Megérdemelnék hogy lezérják ezért az Ötkert az erszébethídtól.

Rogán így nehezen fogja megyenrni a Budapesti választók bizalmát, ha pedig mégis akkor most saját magát fogja tökökön szúrni.

Ezzel hazaváégják az egész város közlekedését.

Eredetileg úgy volt hogy leviszik a Kossuth L utca autós forgalmát a föld alá.

Azzal mi lett?

2012.11.20. 14:52:33

A városok az utak, a közlekedési csomópontok körül jöttek létre.
Jó, lehetetlenné teszik az autós belvárosi közlekedést, meg a parkolást, de akkor ki és ugyan miért menne be a belvárosba??
Egy csomó iskola van arra, de a gyerekeket, főleg a kicsiket kocsival hordják a szülők. Ha nem lehet, hát viszik máshova.
Lehet üzletet is nyitni, de ha a nem tudja a vásárló a kocsijába tenni a megvásárolt árut, akkor nem fog ott vásárolni, mert kényelmetlen.
Egy szép nagy, változatosan haldokló kocsmává fog alakulni a teljes belváros. Az egyik pénzmosoda csehó fogja átadni a helyét a másiknak, a csekély vendégkörével együtt.
Ez ám a jövő városa.

PiBá 2012.11.20. 15:08:29

Nagyon sokszor keresem a logikát az építések, átépítések környékén, de ritkán találom.
- Ahol szintbeli kereszteződés van, minek épült aluljáró? A párhuzamos forgalommal együtt a gyalogos is mehet.
- Ahol nincs szintbeli kereszteződés, miért szüntetjük meg az aluljárót és 'akadályozzuk' folyamatosabb haladást?(Ld. Ferenciek tere) Hiszen a folyamatos forgalom kevésbé szennyez.
- Ha lenne használható alternatív útvonal, az autós bemenne a belvárosba, mert ott olyan buli tötyögni a dugóban? Próbáljuk meg fordítva, építsünk használható alternatívát és ha az használható, a lusta dög autós úgyis arra fog menni.
- Változhat a forgalom ritmusa, attól ott még sok autó lesz és nem arra fogok sétálni.
- És hogyan jutnék oda? A ritka koszos BKV járművekkel? Autóval, amikor nem lehet sehol parkolni már azon a környéken?

Folytathatnám, de minek?

Butabi 2012.11.20. 15:09:05

Eddig nem tudtam ennek mi értelme, de most megvilágosodtam.
KÉT ZEBRA!!!
Istenem de jó.
Ez valami fantasztikus, és hogy elértük, meglesz, a miénk lesz.
KÉT ZEBRA!!!
Hip hip hurrá, mind a 6000 embernek aki a környéken lakik. Mondjuk messzebbről nem lehet majd odamenni busszal, mert akkora lesz a dugó. Meg úgy egész Budapestnek betesz.
De két zebra azért az valami...

Roltii 2012.11.20. 15:22:42

Komolyan mondom, hogy nem látom ennek a "fejlesztésnek" az értelmét. Kinek lesz jobb ettől és ez miben nyilvánul meg?

helyiek: zaj, légszennyezettség, káosz nő
nem helyiek: még lassabb araszolás azon a helyen, ahová nem is akarnának menni, csak nincs más racionális mód...

Egyékbként zárjuk le a hidakat is, mert a környéken lakókat zavarja...ugyanennyi értelme lenne. Az, meg hogy 21. század, meg főváros és hasonló lőzungok úgyse érdekel senkit...

Roltii 2012.11.20. 15:24:02

Jah, Keletinél lakom, azt mindenki leszarja, hogy a pár hónapra lezárt tér miatt kb 5. éve irdatlan forgalom van a kisutcákban, ráadásul emiatt valószínűleg a por/zaj és egyéb pozitívumok csak növekedni fognak.... juhééé

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.20. 15:43:06

Nagyon-nagyon helyes. Eleve hiba volt a történelmi városmagot ilyen barbár módon kettévágni mindkét oldalon + a felüljáró, de most jóvátehetünk 1-2 dolgot a múlt megalomán rombolásai után.

És igen, villamost + kerékpársávot is kérünk szépen.

kifli 2012.11.20. 15:45:43

Üdvözlöm a tervet. Nem kötelező autóval járni. Sok más mód is van. Majd rájönnek, kénytelenek lesznek. Az 5. kerület is sokkal jobb lett, sokkal élhetőbb a kevesebb autó miatt.

Globetrotter2014 2012.11.20. 15:48:33

@kifli: de van ahol gyakrolatilag az.
Egyúttal ki kléne vonna az ötkerből a közigazgatási szerveket és üzletközpontokat...

otapi 2012.11.20. 15:51:13

@PiBá: "Hiszen a folyamatos forgalom kevésbé szennyez."
Ez mégis hogyan jött össze?
Ha folyamatos a forgalom, tíz perc alatt a Ferenciek terén mondjuk mondjuk 500 autó megy át 50-70-nel.
Ha áll a dugó, akkor tíz perc alatt mondjuk 50 autó megy át alapjáraton járatva a motort.

Egy kis matek házi: mi szennyez kevésbé - 500 autó 50-nel haladva vagy 50 alapjáraton?

A fenti tervekkel az a gáz, hogy ugyanúgy meghagyják a 2x3 sávot (gy.k. 2+buszsáv egy oldalon), mint ahogy most van. Úgyhogy senki ne aggódjon, jelentősen nem fog csökkenni az autós áteresztő képesség :(

Roltii 2012.11.20. 15:52:24

@kifli: nem kötelező, bizony. De akkor te se gyere a külső kerületekbe autóval vásárolni... köszi :)

Kiváncsi vagyok, milyen egyéb módokon fogják neked vinni a kenyeret, vagy a liftszerelő mivel jön, de akár az bútorszállító/kőműves stb hogy fog közlekedni.

Arról nem beszélve, hogy ha már írtam a Keletit, akkor szerinted hogy menjek majd pl Balcsira? Jah, az nem gond, más kerületekbe persze nem gáz a megnövekedett forgalom:)

Roltii 2012.11.20. 15:54:44

@otapi: alapjáraton sokkal környezetszennyezőbb az autó azonos km-re vetítve. Tehát 1 km-en több szutykot fog pöfögni gyök2vel haladva, mintha 50-el menne.
Az 500 autó pedig továbbra is 500 lesz, max nem az 5. kerületbe fog pöfögni, hanem mondjuk a 6-7-8-ba...
De ne aggódj, a levegő nem mozog, nem fog átmenni az a trutyi az 5-be, mert fél RogánTónitól...

Willy 2012.11.20. 15:54:47

Hogy mivan? Ennek örülni kellene? Ez színtiszta rombolás akárki is volt az előd és akármennyire rossz volt eddig.
Én ugyan be nem mennék BP-re, ha nem volna muszáj. Egyrészt fel kellene fogni, az emberek nem át hanem oda járnak, dolgozni, ügyet intézni és szórakozni. Azért mert ODA épült. Ha nem ott lesznek a hivatalok, bíróság stb amihez fel kell menni. Ha megoldott lesz, hogy kiszámítható lesz a tömegközlekedés akkor aki dolgozni megy tömegközlekedni fog, mert neki is jobb. Aki pedig ügyet intézni megy továbbra is be KELL VÁROSBA. Az autópálya összekötéseket illeti, pont a sötétzöldek miatt késik hogy el lehessen kerülni a várost. Ez is pont ennyire sötétzöld.

blah 2012.11.20. 15:57:46

@otapi: te figyelj már, ez nem futószalag. Nem úgy van, hogy nem fogynak el az autók és minél gyorsabban mennek annál több fog majd arra menni. Hanem van egy adott számú autó és bizony a dugóban való araszolás sokkal több üzemanyagot emészt fel mint a folyamatos haladás.
@kifli: na ez olyan szép álom szerű képzelgés. Majd a teleport megoldja.

kifli 2012.11.20. 16:01:34

sokkal jobban lehet az 5. kerületben közlekedni a forgalomátrendezés óta. ez tény, minden nap látom, a szabadság tér környékén van az irodám.

kifli 2012.11.20. 16:02:46

a ferenciek terénél is meg fog oldódni. nem kell aggódni, így is túl sokan járnak kocsival mindenhova.

Roltii 2012.11.20. 16:04:29

@kifli:
akkor nézd meg a kiskörutat, hogy mi van ott (Vámház krt, Múzeum krt, Károly krt, Bajcsy).
Mióta elkészült az új főutca projekt, sokkal rosszabb, szinte állandóan dugók vannak.
Tudod, kilehet zárni az 5. kerületből az autókat, de attól még nem fognak eltűnni varázsütésre!

Roltii 2012.11.20. 16:05:35

@kifli:
"így is túl sokan járnak kocsival mindenhova. "
Erre kérnék bizonyítékot! Mi alapján mondod ezt, mivel tudod alátámasztani?
(mert így gondolod, vagy mert ezt látod az ismerősök között semmit se bizonyít, előre jelzem:)

kifli 2012.11.20. 16:06:19

@Roltii: előtte is dugók voltak. a mostani dugók nem nagyobbak, ráadásul kevesebb sávon.

Saga 2012.11.20. 16:07:13

A SORREND idióta szűklátókörű városvezetők és építészek!

Először északi elkerülő, P+R és csak aztán forgalomkorlátozás.

Enélkül cinikus az egésznek tapsikolni. Féltudású banda.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.11.20. 16:07:52

Mennyit kapnak a szerzők a bérmarketingért? Vagy majd később nyújtják csak be a számlát?

Roltii 2012.11.20. 16:08:17

@kifli: nagyobbak, úgy, hogy a magas benzinárak miatt kevesebb autó van
(ez az egyetlen olyan eszköz, ami miatt kevesebben ülnek az autóba... viszont minden drágul miatta, nem gondolnám jó megoldásnak...)

kifli 2012.11.20. 16:08:17

@Roltii: pl te milyen útvonalon jársz kocsival?

otapi 2012.11.20. 16:10:42

@Roltii: @blah: Hol voltatok eddig, egy bezárt szobában? Nem tűnt fel, hogy már edddig is rengeteg utcában mesterségesen csökkentették a forgalmat vagy akár ki is tiltották?

Ja, van egy adott számú autó (bár kérdezzétek meg a benzinkutasakat erről, tudnának róla mesélni), de egyre többen rakják le inkább minthogy kocsival jöjjenek be a belvárosba. Marad a BKV, bringa meg a taxi. Ettől ugyan nem lesz nagyobb forgalom a külvárosban sem.

Roltii 2012.11.20. 16:13:11

@kifli: ma pl a Keletitől indultam 7-kor, bementem a Ráday utca mellé, innen megyek a hungáriára (domusszal szembe), majd soroksár méta utca, majd majd este Keleti pu.

Roltii 2012.11.20. 16:16:25

@otapi:
"BKV, bringa meg a taxi"
bkv: így is alig lehet felszállni (tapasztalat, igyekszem a kocsit otthon hagyni amikor nem muszály), pl: 7-es buszcsalád, 4-6-os villamos, de szentendrei hév se leányálom reggelente...

bringa: télen meg otthon maradok... nagy szélben is... terhet meg soha de soha nem kell vinnem...

taxi: elgondolkodtató, de napi szinten megfizethetetlen, bkv-val kombinálva működhetne, de lásd a bkv-s problémákat...:)

blah 2012.11.20. 16:18:04

@otapi: A város második legforgalmasabb útján meg majdnem akkora a forgalom mint a kis mellékutcákban. Aztán olyan ember nincs is aki pl Budára akar átmenni az Erzsébet-hídon... de biztos igazad lehet.

Butabi 2012.11.20. 16:18:11

@otapi: Te nem nagyon vagy képben.
Talán az egyetlen vagy aki úgy gondolta, a dugó kevésbé szennyez, de most úgy lőttel bakot, hogy tudod a választ.

Kérdezz meg egy benzinkutast... Vágod?
Azért van kevesebb autó, mert drága a benzin, és azért van még mindig dugó, mert ilyen hülyeségeket csinálnak.

Roltii 2012.11.20. 16:18:33

@hetiBeton: hát, Milánóban asszem megszüntetik a behajtás díjat, Londoban elemzések alapján nem sokat javított... de most csak átpörgettem a pdf-et, majd elolvasom később.

Roltii 2012.11.20. 16:20:31

hallgatom a riportot: "felháborító, hogy az embereknek kellett 30 éven át lépcsőzni"

nemrég voltam Londonban, Párizsban, és félelmetes, hogy mennyi lépcső van ott a tömegközlekedésben, Bp hozzájuk képest maga az akadálymentes paradicsom.

blah 2012.11.20. 16:20:41

@Roltii: Az autóban van szűrő, a biciklisek meg gyalogosok tüdejében meg nincs. Ez egy klasszikus win/win szitu.

otapi 2012.11.20. 16:21:33

@Roltii:
No, nem beszélünk nagyon el egymás mellett, itt kezdődik a dolog: "igyekszem a kocsit otthon hagyni" - ha még rajtad kívűl 20 ezer másik ember is ezt teszi, akkor az már akár 10 ezer kocsival kevesebb az utakon.

otapi 2012.11.20. 16:23:10

@blah: Ne a béka segge alól nézd a dolgot. Van még 100-200 ezer másik ember is rajtad kívűl, aki kocsi nélkül is képes átjutni Pestről Budára.

otapi 2012.11.20. 16:24:09

@Butabi: Figyu, én alátámasztottam egy kis matekkal a mondanivalómat, te mivel tudod? Érvek nélkül ez így csak üres locsogás amit írsz.

blah 2012.11.20. 16:26:51

@otapi: hát a próféta szóljon belőled. Tegyék csak le az autót, nekem könnyebb lesz a közlekedés. De gyanítom nem vagy próféta.

otapi 2012.11.20. 16:26:59

@blah: Ja, az autókban virágpor ellen van szűrő (már amelyikben), az sokat ér a szmog ellen :) De igaz, látom legalább a hit megvan...

Ellenben, remek FFP2-es maszkokat lehet kapni :)

Mikulka2 2012.11.20. 16:27:24

bosszantó, káros megoldás.
ellenségnek tekinti az autósokat, kiszúr velük. (mindig kell egy ellenségkép, oszd meg és uralkodj.)
normális helyeken, pl. a "hanyatló" Nyugaton (de az ajnározott Keleten is sok helyen) valamire való nagyvárosokban a föl alá (vagy fölé) viszik az autós közlekedést, ha kell.
nálunk: betemetik a meglévő aluljárót is. eszem megáll ettől a falusias városvezetéstől. Budapest európai jelentősségű metropolis, nem ezt a kicsinyes gondolkodást érdemli!

ubu1 2012.11.20. 16:31:25

Összességében a jó kurva anyját annak, aki ezt az egészet kitalálta. A közlekedést gyorsítani (pontosabban egyenletessé tenni) és nem lassítani kellene, ha tisztább levegőt és kevesebb szennyezést akarunk. De itt csak megint az autósok szívatásáról szól a dolog, ez elsőre látszik.
A poszt nem ad magyarázatot az autós aluljáró befedésének hasznára. Bárhogy is kedvezni akarunk az így vagy úgy, de lépcsőzni nem akaró gyalogosoknak (amivel egyet is értek), az nem derül ki, hogy mi haszna az egy szintbe terelt forgalomnak a három dimenziós, egymást kikerülő renddel szemben.
Az autós aluljárót épphogy bővíteni kellene. Minél több forgalmat le kellene terelni a föld alá, hogy az autók egyenletesen haladva szelhessék át a várost kelet-nyugati irányba. E közben meg sétálgathat a felszínen bárki babakocsival, ha ahhoz van kedve.

kifli 2012.11.20. 16:32:08

szerintem a taxi nem drága, sőt olcsó

blah 2012.11.20. 16:33:28

@otapi: Pedig nem csak pollenszűrő létezik. Sőt régi modelleken van egy olyan varázsgomb ami lehetővé teszi, hogy kizárd a kocsin kívüli levegő beáramlását.

Butabi 2012.11.20. 16:34:12

@otapi: Matek vágom.

Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy tizedére csökken majd a forgalom.

De ha már matek, azzal számoltál, hogy egyhelyben, gyorsításnál, lassításnál, többszörösét fogyasztja az autó, mint ha haladna folyamatosan.

De most komolyan, látom van interneted, nézz már kicsit körül, hogy mi szennyez jobban!

Kuruttya 2012.11.20. 16:42:44

Én állítólag "a wc-re is kocsival megyek" mostanában (bár ezt cáfolom), aztán valahogy mégis megoldom, hogy soha nem jövök erre, meg úgy általában a belvárosba semerre kocsival. Gyalog/BKV-val minden héten többször. Mondjuk sokan hülyének is néznek, hogy fizetem a BKV bérletet és a benzint egyszerre, de még csak nem is azért csinálom, hogy környezettudatos legyek, egyszerűen így érzem a legpraktikusabbnak.

Na szóval nagyon helyes, itt volt már az ideje, hogy rendet tegyenek a Ferenciek terén.

yxygan 2012.11.20. 16:42:53

@Roltii: Alapvetően az a gond, hogy a közlekedő autók 70-80%-ban egy emberke ül, a sofőr!! Erre kellene valahogy megoldást találni, összeszervezni, hogy egy autó legalább két-három embert vigyen. Lehet erre mondani, hogy hülye vagyok, mert azt nem lehet megoldani...meg lehet, számtalan példa van a világ egyéb, boldogabb feléről...

otapi 2012.11.20. 16:44:43

@Butabi: Neked is csak azt tudom mondani, hogy ne a béka segge alól nézd a dolgot. Van még rajtad kívűl még 2-3 millió ember is aki itt akar közlekedni, tehát az hogy egy darab autó (tudom, a tiéd, az biztos különleges) mennyit fogyaszt önmagában semmit nem jelent. A 2-3 millió ember 60%-a eleve BKV-zik, személygépkocsival csak olyan 35% megy nap mint nap. Na már most ha ebből akár csak 5% leteszi a kocsit (még ha erősen szídva mindenkit is), akkor már 10 ezer kocsival kevesebb van az utakon!
(Ja bocs, ez is matek volt.)

nyünyüge 2012.11.20. 16:44:48

Ez a terv csak a Belváros gondjait akarja megoldani, és mintha egy csöppet sem érdekelné, hogy mi lesz másutt, miként érinti ez azokat, akik nem a Belvárosba igyekeznek.
Olyan jól nem állunk hidakkal és alternatív közlekedési lehetőségekkel, hogy a Erzsébet hidat csak a Belvárosba menők, a buszok és a taxik használhassák.
A Lánchídra nem mehet több forgalom, a Petőfi híd arrébb is van, és a körút már eleve zsúfolt...

lfleto 2012.11.20. 16:45:11

Nagyszerű a jelen lévő közlekedési szakértők nagy száma! Nem is tudtam, hogy ilyen széles ez a szakma. Ha jól érzem, legközelebb egy ilyen projektnél bőven elég lesz az internet nagyközönségéhez fordulni, nem a BME Közlekedtudományi Karához, itt úgyis mindenki, mindent jobban tud. Azért feltenném a kérdést az egybites hozzászólóknak, hogy minden úgy van-e, ahogyan azt a kismalac elképzeli? Vajon egy ekkora projektnél nem járták-e körbe a felmerülő problémákat? Talán mindenki hülye, kivéve az itt megnyilvánulót, mert neki van autója és már így is dugó van ott, hát még mi lesz, ha... Igen. Gratulálok, színvonalas intellektuális kirándulás egy ilyen kommentcsődület végigolvasása, na.

otapi 2012.11.20. 16:49:12

@blah: A nagy többség nem ilyen kocsival közlekedik. Meg aztán ne gondold hogy egy bármely 20 milliónál olcsóbb kocsit légmentesen le lehetne zárni :) PM10-ről hallottál már? A felhúzott ablak résein simán bemennek a kis (virágpornál egy nagyságrenddel kisebb) részecskék.

A Hungárián szoktam nézegetni, melegben 10-ből 6 kocsinak le van húzva az ablaka, de a levegőszűrőjük biztos nagyon remek.

yxygan 2012.11.20. 16:51:40

@ubu1: Nincs az a sáv-mennyiség, amit ez az irdatlan autómennyiség ne lakna be. Az áteresztő képesség növelése nem megoldás, a nagyobb keresztmetszet csak még több gépet vonz, nyilván autóval közlekedni kényelmesebb, ezért ha adottak a körülmények (pl. kevesebb és kisebb dugó), akkro egyre többen fognak autóba és ezzel az ördögi körbe beülni...

Butabi 2012.11.20. 16:52:15

@lfleto: Tehát a képlet, bármit csinálnak, azt szakértők teszik, tehát csak jó ötlet lehet, ugye?

M1-M7 bevezető, buszsáv.......?
Árpád híd lámpa..............?

Ott voltak szakértők?

ubu1 2012.11.20. 16:53:10

@yxygan: Jó ötlet! Nincs más hátra, mint megszervezni, hogy a körülöttem élőknek/dolgozóknak is ugyanakkor és ugyanott legyen dolguk, mint nekem. :-) Ez főleg azért jelent kihívást, mert sokszor még én sem tudom előre, hogy mikor és hol lesz dolgom. Hajrá!
Egyébként (mielőtt nagyon le lennék ugatva) a véletlen néha megoldja ezt a problémát, és ilyen esetekben legtöbbször fel is szoktam ajánlani a fuvart az érintetteknek.

Kuruttya 2012.11.20. 16:56:00

@Butabi: nehéz elfogadni, hogy egy olyan dologhoz, amit napi rendszerességgel tapasztaltsz (közlekedés) van aki sokkal jobban ért nálad, de egy intelligenciával sikerülhet. Bízz magadban!

blah 2012.11.20. 16:56:27

@otapi: mondom, nekem nem fáj ha mások lerakják az autót, csak meg kell őket győzni erről. Én meg úgy vagyok vele ha már van rá lehetőség akkor szívesen élvezném a technika vívmányai által biztosított kényelmet. Nem szívesen fagyoskodnék vagy éppen izzadnék a bkv-n ha már így alakult.

lfleto 2012.11.20. 16:56:50

@Butabi: Nem. Nem erről van szó. De az a vélemény, hogy ez így biztos, hogy rossz, mert a Fidesz csinálja, vagy a Rogán, vagy mittumén, az az egybites. Amióta 2006-ban megkezdődött a belvárosi főutca program, élhető, sőt pezsgő lett az északi belváros, a Szabadság tér környéke, jó lett sétálni a Petőfi utcán és igazi vagabund-negyeddé vált az Egyetem tér környéke. Ugyanezt a sok faszságot akkor is olvashattuk a kommentelők körében, ahogyan most a jelenleg gyalázatos állapotban lévő Kossuth tér felújítást is tömegek fikázzák. Pedig érdemes körülnézni Európa nagyvárosaiban, hol van olyan, mint itt a Kossuth Lajos utca. Az kérem szépen egy vicc, és az a bűn, ha egy felelős város vagy országvezetés úgy hagyja... Már húsz éve meg kellett volna csinálni ezeket a beruházásokat, akkor nem csak Prágára lenne kíváncsi mindenki, aki a tengeren túlról jön...

Benny sk 2012.11.20. 16:58:16

"magyarországi kelet-nyugati közlekedési főútvonalról van szó"

"újra életet lehel a Kossuth utcába, mégpedig a Ferenciek és az Astoria közötti autósközlekedés kétszer egysávosra csökkentésével"

Szupcsi jó lesz. Remélem kis csicsergő madarak is vissza költöznek majd a Kossuth utcába! Majd azokra gondolok, amikor már Érdnél beáll a városba jövő kocsisor egy fülledt nyári vasárnap délután...

ubu1 2012.11.20. 16:58:18

@yxygan: A forgalomnövekedés kockázata ilyen esetben bizonyos szintig igaz lehet, de az összes káros anyag kibocsátás változása egyáltalán nem ennyire egyértelmű. (Lásd az előző írásokat.) Az autós forgalom ugyanis nem fog a végtelenségig nőni a sávok számának növekedésével, mert nincs Budapesten végtelen mennyiségű autó. Nem azt kell megoldani, hogy végtelen sok autó arra menjen. Hanem azt, hogy aki arra akar menni, az minél egyenletesebben, olcsóbban, környezetkímélőbben és a gyalogosokkal való konfliktust minél inkább elkerülve tehesse. Márpedig ezek a szempontok nem egymás ellentettjei, létezik is megoldás, csak nem az, amit ezek az okosok kitaláltak.

Butabi 2012.11.20. 17:03:00

@Kuruttya: Szerintem van "egy" intelligenciám.

És véleményem is: szerintem ez hülyeség. De ez egy fórum elmondom mert elmondhatom, és ha nincs igazam, akkor kiokítanak érvekkel.

Szóval én örülnék a legjobban, ha valaki megmondaná, miért jó ez, de az nem egy komoly érv Magyarországon, hogy higgyem el értenek hozzá.....

ubu1 2012.11.20. 17:04:12

@lfleto: Hát, az jó kérdés, hogy mennyire járták körbe szakmai szempontból a problémát. Még az is lehet, hogy megtették. Az viszont egy másik kérdés, hogy mennyire vették figyelembe ezeket a szakmai szempontokat. Egy harmadik kérdés, hogy a döntéshozók milyen egyéb szempontokat vettek még figyelembe, mint például borítékban visszaadott pénz vagy az autósok ellenségként való feltüntetésében megnyilvánuló kicsinyes bosszú. És hidd el, még ha nem is lehetünk mindannyian közlekedésmérnökök, a magyar politikát tapasztalatból megismerve a második és harmadik kérdéssel kapcsolatban már igencsak lehet tapasztalatunk.

Kuruttya 2012.11.20. 17:05:45

@Butabi: a "kis" szó kimaradt.

A másfél órás adásban hangzottak el érvek. Vagy nem tudtál ennyi ideig egy dologra koncentrálni, vagy nem értetted meg őket.

otapi 2012.11.20. 17:10:15

@blah: Hát ugye a technika vívmányainak elméletben a BKV-n kellene lenniük, de legalább fűtés/hűtés már van a járművek egy részén.
Ha nem tetszik a BKV és kevés a pénzed, akkor ott a kerékpár.
Ha sok a pénzed, akkor meg lehet taxizni, napi 20 km az év összes munkanapjára az évi 800.000 Ft szerződött tarifával (150 ft/km). Ezt amúgy már érdemes is összevetni egy saját autó fenntartásával.

KergeK@csa 2012.11.20. 17:10:23

Tényleg logikusabb lenne előbb M0-át befejezni és P+R parkolókat építeni a város szélére. De az tis látni kell, hogy ez a kettő csak az agglomerációból érkezőkön könnyítene, így ők joggal akadhatnak ki.

Viszont aki a városban lakik, az ne nagyon panaszkodjon, kiemelheti a hátsóját a kocsiból, és mehet gyalog, bringával, BKV-val, taxival.
Az rossz kifogás, hogy a gyereket nem lehet BKV-val suliba vinni. Miért ne lehetne? Nem bírja a gyerek? Vagy az anyuci/apucinak nőtt meg a segge/hasa? :)

És ha kevesebben használják állandóan a kocsit, máris marad hely a létszükségletű autókázásnak. (áruszállítás, nagybevásárlás, stb.)

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.11.20. 17:13:06

Eus kötelezettségünk van a dugódíj bevezetésre, különben bunkunk egy csomó támogatást. Onnantól tök irreleváns lesz az Erzsébet hídnál dugó kérdés, mivel az M0-án olcsóbb lesz kerülni.

Autós vagyok, kicsit fel is basz, de aki az Erzsébet hídon közlekedik az amúgy is vagy vidéki, vagy nem sikeres budapesti ember :)

Meg egyébként ott a bringa/motor, ha nem olajsárban tekersz, akkor télen is fasza. Bár még mindig olcsóbb a kamásli a gatyára mint a szilentek.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.20. 17:13:52

@Kakimaki0123456789: Felmész az M0-ra. Azért van.

Ráadásul épp a te érveidre való hivatkozással végre be is lehet azt zárni.

ubu1 2012.11.20. 17:17:48

Nincs azzal baj, hogy élhetőbb várost akarnak csinálni. Megint csak kérdés viszont, hogy mit értünk ezen. Ha valaki hetente ötször megy oda-vissza az Erzsébet hídon dolgozni és az év néhány kellemes hétvégéjén sétálna egyet a belvárosban, akkor nem biztos, hogy számára az évi több száz dugóban állást feledtetné pár kellemes este. Főleg úgy, hogy ennek a két dolognak nem kéne kizárnia egymást.

Butabi 2012.11.20. 17:21:30

@Kuruttya: Ja, nem hallgattam végig, mert nem fogok másfél órát bámulni ki a fejemből.

Gondoltam beleugatok, és valaki elmondja frankón miért jó.

Eddig :
2 zebra
Biztos jó mert szakértők.

Hát ennyi...

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.11.20. 17:22:21

@ubu1: miért nem megy át akkor a délibe a metróval? Útközben használja a wifit, elolvassa a híreket, onnan meg az elővárosi gyorsvasút megy Budaörsre.

Ja várjál, nem.

ubu1 2012.11.20. 17:46:04

Ez itt a másik baj, hogy mindenki meg akarja mondani a másiknak, hogy hogyan éljen. Nem! Meg kell nézni, hogy hogyan akarnak az emberek MAGUKTÓL élni, és a szerint alakítani a dolgokat. Ha többen többfélét akarnak, akkor meg kell vizsgálni, hogy ezek közül hogyan és melyeket lehet összeegyeztetni, valamint hányan támogatnak egy-egy változatot. Ez alapján lehet dönteni. Ehhez viszont nem szolgáltat elég információt az, hogy négy évente párszor kb. két karika közül az egyikbe rakhatunk egy X-et, így eldöntve, hogy kivel akarjuk ellopatni a pénzünket a következő időszakban. Sokkal több demokratikus komponens ugyanis szerintem nincs a tér átalakítás koncepciójában, de nyugodtan javítson ki, aki ismer ennek ellentmondó tényeket.

Mondok egy egyszerű példát. (Lehet, hogy csak urbanlegend, de attól még tanulságos.) Normáliséknál egy leendő parkot először egyenletesen bevetnek fűvel. Aztán ha a fű kikelt, de a parkon átjárók többsége bizonyos utakon kitapossa azt, akkor oda teszik később a kövezett utat. A többi helyre lehet nagyobb növényeket ültetni. Ha megvannak az utak, már a kisebbség is azokon fog járni. Az értelmesebbek azért, mert szeretik a virágokat, a többiek meg azért, mert nem akarnak kutyaszarba lépni. Ellenben nálunk fordítva van. Valami okos először kitalálja, hogy hol legyen az út, és ezt azonnal meg is építteti. A többi helyre meg elefántcsapdát és taposóaknát telepítenek. Aztán a sok paraszt vagy a vezér által kijelölt úton megy, vagy semerre és kuss legyen. Hát, ez magyarisztán a 21. században.

Shopping 2012.11.20. 18:32:22

Dilettánsok!!!!

Ha nem vagy ostoba, ennyi idős korodra már rájöttél, hogy az összes átalakìtásnak egyetlen indoka van:
A politikus/ megrendelő meggazdagodása.

Nincs semmiféle szempont, sem autós, sem gyalogos.

Egy szempont van: az a verzió valósul meg, amelyikben a legtöbbet tudja LOPNI!!!

A város élhetősége le van szarva.

dhrbikes 2012.11.20. 18:54:45

Támogatnám, hogy csökkentsük az autóforgalmat, azonban előtte volna pár teendő: legyen körben M0-s, irasson már valamelyik fityiszes egy olyan tanulmányt, ami szerint jobban megéri közép magyarországra önteni a pénzt, legyenek új buszok, mert természetesen drágább, de talán nem halunk meg a füsttől amikor elindul, (meg milyen dolog már összehasonlítani a visszavásárlási garanciával lízingelt busz költségét egy könyvelésileg 0-t érő ikarussal) na ha mindez megvan, akkor reális csökkenteni az autóforgalmat.

Goyo 2012.11.20. 18:59:20

A miért van dugó kérdéshez muszáj hozzátennem a magamét. Dugó az esetek döntő többségében azért van, mert a közlekedők nem ismerik a KRESZT. Amely előírja, hogy csak abban az esetben szabad megkezdeni az átkelést egy útkereszteződésen, amennyiben a zöld jelzés végéig az áthaladást végrehajtja a járművezető. Bent ragadni egy kereszteződésben pirosban egyenlő a piros jelzés megszegésével, ami az egyik legdurvább büntetési tétellel sújtandó. Képtelen vagyok felfogni, hogy a minden egyéb sarc lehetőséget megragadó rendőrségünk miért képtelen néhány rendőrt kirakni a megfelelő helyekre, kezükbe nyomni egy bizonyítási eljárás szempontjából hitelesített kamerát, és megkérni őket, hogy filmezzék a bénákat. Lehetne türelmi idővel kezdeni, alkalmazhatnának három csapást, tudomisén, de abban biztos vagyok, hogy néhány tucat ilyen kamerás rendőr néhány hét alatt drasztikusan tudná javítani a közlekedési morált, és csökkenteni a kialakuló dugók számát. Társadalmi hasznosságuk százszorosan, ha nem ezerszeresen múlná felül a rájuk fordított összeget, és még bevételt is generálnának.
Ki lát ebben bármi problémát?

Dandie (törölt) 2012.11.20. 19:04:22

@otapi:
Az V. kerület és az átalakítás ügyében pártatlan vagyok, de ha már házi feladatot adtál, meg kell oldani :)

Itt had idézzelek téged:
"Ha áll a dugó, akkor tíz perc alatt mondjuk 50 autó megy át alapjáraton járatva a motort.
Egy kis matek házi: mi szennyez kevésbé - 500 autó 50-nel haladva vagy 50 alapjáraton?"

Tfh.: az autók nem alakulnak át kismadárrá/szublimálnak/változnak tiszta energiává, vagyis:

Következés képen, csak azok autók zavarnak, amelyek átjutnak a dugón? Or just really stupid?
Még a változót sem tudtad helyesen kiválasztani. Ha egy kereszteződést átalakítanak, nem a kocsik szám változik, hanem az út áteresztőképessége.
Ugyanannyi autó akar majd egy szűkebb keresztmetszeten átjutni. Mivel nem tudnak, ezért egyhelyben fognak állni a dugóban, és alapjáraton járatni a motort. Ezek után természetes, hogy nem tudtál függvényben gondolkozni, és egy idő tengelyt is lefektetni, hogy kiderüljön: az 50 km/h-val haladó autó ötször gyorsabban teszi meg a távot, mint a 10 km/h-val haladó (aki következésképpen ötszöt tovább fog pöfékelni). Arra a tárgyitévedésre, hogy az 50 km/h-val haladó autó jobban szennyez, mint az alapjáraton dugóban álló autó, már mások kitértek.

Vegyünk egy egyszerűsített modellt. Most hagyjuk el a sebességet. Legyen például 10 autó/perc áteresztésű az út, és legyen 15 autó percenként, aki áthaladna. Az első körben 5 autó bent ragad. Megint jön 15 autó, de már az előző 5-nek is el kell mennie, vagyis a második körben, már 10 autó nem jut át. Ez egy geometriai sor. Minden percben 5-el többen állnak majd a ketereszteződésben. A 3. percben már senki nem jut át elsőre az újak közül.
Mivel a kocsik száma nem változik (továbbra is 15 autó/perc), de az áteresztőképesség a felére csökken (10/2 = 5 autó/perc), akkor már minden percben 10-zel lesz több autó a dugóban. Vagyis az i. autónak tovább kell várnia, hogy átjusson, mindaddig pedig ott áll és pöfékel. Ráadásul a dugó egy öngerjesztő folyamat, vagyis arányaiban nagyobb dugó keletkezik, mint amennyit indokolnának a számok.

Tulajdonképpen a hozzászólásod minden mondata egy standalone tárgyi tévedés.

Ugyanannyi kocsi fog sokkal tömöttebb sorban, sokkal több időt állni, és eregetni a füstöt.

vaki78 2012.11.20. 19:10:25

Gratulálok! Mint ahogyan azt többen megállapították, ez a város legforgalmasabb átmenő útja. és most cirka 2 évre(biztos?) tönkrebasszák. Meg vele együtt kb az egész város közlekedését. Ha már ennyit agyaltak rajta, simán összeköthették volna a metróépítéssel, és a Keletinél levihették volna a föld alá, úgy hogy a BAH csomópontnál jönne ki. A maradék autósnak meg lett volna 2x1 sáv plusz buszsáv.
Ja és azt még figyelembe se vettem, hogy elkezdik majd a Hungárián a villamost felújítani, azzal is nagyobb dugókat generálva. Ott is ha már felszadi a síneket, mibe kerülne ásni egy szép nagy gödröt és levinni a föld alá, mint a kisföldalattit?
Remélem a 4-es metró egyszer végre kész lesz és használhatom munkába járásra addig marad az autókázás...

Elijah_Baley 2012.11.20. 19:25:00

oszt azzal a szép széles híddal micsinálnak majd, befüvesítik a felszabadult sávokat?

Crescendo 2012.11.20. 19:25:45

Egyszeruen fel kellene robbantani azt a hidat es megszunne a vita... :(
Ezeknek az intezkedeseknek nagyjabol ugy is az lesz a hatasa, hogy a 2x3 savos Erzsebet hid gyakorlatilag megszunik dunai atkelonek lenni a forgalom es dugo miatt.

vaki78 2012.11.20. 19:27:15

@otapi: ha van autód nézd már meg a fogyasztását légyszi... Igaz nem matek, hanem empirikus tapasztalat: naponta ezen az úton járok dolgozni (Örs vezér tere - Törökbálint) ha nincs dugó kb 8-8,5 liter/100km-et ír fogyasztásra a fedélzeti computer. Dugóban ez simán felmegy 10 körülre. Gondolom ennek arányában a környezetszennyezés is nő.

Bambano 2012.11.20. 19:28:56

Kalodába zárva kellene kiállítani azt, aki ezt kitalálta és óránként korbáccsal elverni. Ha már gondolkodni nem hajlandó...

Nem is lehet kiszemezgetni semmit a projektből, minden része rossz és arrafelé mutat, hogy az ott élőknek rosszabb legyen.

Crescendo 2012.11.20. 19:30:49

@Goyo: A KGB / Gestapo alkalmazta az altalad proponalt logikat (besugok mindenhova), de par eve mar nincs naluk tagfelvetel.
Bizonyara te sem hasznaltal meg tolcsert es nem tudod mi a jelentese az ateresztokepessegnek, ill. hogy ez hogy viszonyul az idoegyseg alatt erkezo folyadekmennyiseghez. :)

PiBá 2012.11.20. 19:31:57

@otapi: Igen, kevésbé. Mennyit fogyaszt egy autó országúton, viszonylag állandó sebességnél? Mennyit városban? A differencia pont a sok megállásból és elindulásból adódik. A differencia nem kevés és nem beszéltünk a fékporról ...
Autóforgalom van és lesz, jobb ezt figyelembe véve tervezni, nem egy idealizált elképzelés alapján. De ha megoldják a közlekedés szervezők, hogy munkába ne 1 1/2 óra legyen BKV-val az, ami autóval 1/2 óra, akkor lehet, hogy közelítenek ahhoz, hogy meggyőzzenek. Ha az autózást butítják le erre a szintre, akkor is marad az autó, mert biztos ülőhelyem van :)

Bambano 2012.11.20. 19:33:10

@Goyo: helytelen álláspont.
régen viccnek szánták a következő mondást, de ha jobban belegondolunk, abszolút jó definíció:
akkor van dugó, ha olyankor haladsz az autóval, amikor piros van és olyankor állsz, amikor zöld.

tehát nemcsak akkor van dugó, ha keresztben beállt valaki eléd és nem tudsz átmenni, hanem olyankor is, amikor sokadik lámpára jutsz csak át.

Goyo 2012.11.20. 19:35:26

@Crescendo: Miért nem írod egyből az SS-t?
Logikailag nem tudsz belekötni abba, amit írtam, ezért megpróbálod máshogyan besározni. Keressek egy csoportot, aminek ez a modus operandija?

Bambano 2012.11.20. 19:38:09

@Shopping: pedig az okos politikus tudja, hogy ő akkor is megkapja a százalékát, ha értelmes dolgokra költi el a pénzt, meg akkor is, ha hülyeségre. csak utóbbi esetben limitált a döntési időszak.

@vau: annyi eu-s elvárást megszegtünk már, miért pont a dugódíjat ne lehetne unortodox módon kezelni? én az utóbbi időben átálltam távmunkára, csak akkor ülök kocsiba, ha muszáj, de akkor muszáj. 40-50 kilométernél távolabbra járok és 25-50 kiló közötti cuccok vannak a kocsiban, nem egy. Bicikli? kizárt.

Goyo 2012.11.20. 19:38:54

@Bambano: Nem is arról írtam, hogyan lehetne felszámolni az ÖSSZES dugót a városban. Egy egyszerű módszert írtam, amivel némi kezdeti szakasz után jelentősen csökkenne a dugók száma. Akár a folyamatosan beragadó autósok kizárásának a segítségével, akik szó szerint kipontozódnának.

Martinm5 2012.11.20. 20:03:12

rohadt szemét méregzöld barmok!
mindenhol lehetetlenné teszitek az életet, olyan baromi hülye megoldásokat találtok ki, hogy nem tudok eljutni a munkahelyemre, csak ha egy órát megyek a dugóban.

Ahelyett, hogy felgyorsítanátok a közlekedést, leállítjátok!

Az 5. kerület egy akarnok köcsög meg a magukat fához kötöző barmok miatt egy elkerített rezervátum lesz, ahova se bejutni se kijutni nem lehet.
És ne gyertek a barom tömegközlekedési dumátokkal, az semmire sem használható, egy kalap szar, még tovább tart vele eljutni bárhova, mint autóval (kivéve a metró, amit meg minden eszközzel akadályoztok). Miért járok metróval Londonban, Párizsban? Mert mindenütt ott van, nem úgy mint a budapesti.

fordulon fel, aki ezt kitalálta meg elfogadta

ezüstszem 2012.11.20. 20:03:56

@Shopping: Nem hordasz te kissé túl sötét szemüveget? Persze, én is ismerem a korrupció, meg a kapzsiság fogalmát és van néhány nem szeretem politikus arc is, no de, hogy csak ezek vannak, azt azért nem gondolom. Minden szakmában, hivatásban, dolgoznak rendes, becsületes emberek is.

Jokkura 2012.11.20. 20:18:02

@vau: figyelj csak ,kerékpárra, motorra tegyél fel egy-két 8-12 létrát( belvárosi lakások magasak) , Festőbakot, lakkozóállványt, 2-5 festékes csöbröt,gázpalackot víz-gáz szerelési anyagot,asztalos felszerelést, mosógép javító szettet és még egypár dolgot. Ezeket szedd szét szakma szerint,és akár úgyis pakolhatod egy binyiglire,aztás nosza.
Azonkívül,hogy az ott lakóknak (nem az tónilandiak,hanem a VI,VII,VIII, kerületiek,akik valahol az Isten háta megett kaptak munkát és ne adj Isten nincs arra elfogadható tömegiszonytató közlekedés)akkor az a emberke ,aki 3-5 x több adót fizet, mi a @-al fog járni?? és főleg merre??
A nagykörútat szétcseszte a villamostologató ,vajda unokaöcs., A kiskörút pengeélen táncol. Több út nincs ,ami Budaörs,Törökbálint viszonylatából,elfogadhatóan behoz. A nyúlgáriát ,meg a 'piros'hidat ( leendő vezénylő fekete csillagos vezér híd),mondd,mert azon már most se lehet közelekedni, hát még ha eltörik egy vízcső,amit 3 hétig javítanak; Majd,ha Gödöllőig állni fog az egyik oldalról a sor, másik oldalról Fehérvárig ,akkor meg gyorsan átülnek egy másik székbe ,és mutogatnak előző vezetésre,hogy azok bólintottak erre így rá ,ugye...

A dugódíj,meg nem EU-s köveltelmény csak nálunk etetik ezzel a köznépet...
(l: Budaörsi út buszsáv )
ami EU-s kritérium az a tömegközledés fejlesztése és forgalom RACIONÁLIS csökkentése , figyelembe véve a város strukturáját,az átmenő forgalom ÉSZSZERŰ csökkentésével
Itt ennek két hátulütöje van :
a felvett € milliok nem ott landoltak ahova szánták azokat
a mai vezetés meg pápább akar lenni a pápánál is ( mondhatni,hogy stréber) ,csak nem a megfelelő segget találja.

Na , megyek ,mert egy hónapra valót írtam; a következő majd a világvége után :)

Rocko- 2012.11.20. 20:53:57

jól van, örülök, most mások is átlátják hogy ez a Budapest Szivatása program mekkora egetrengető fasság.

PiBá 2012.11.20. 20:57:59

@Jokkura: A dugódíjat az önkormányzat ajánlotta fel a metró támogatásáért cserébe. Mert ez olyan divatos. Gondolom, mást is felajánlhattak volna.

sidol 2012.11.20. 21:02:36

Gratulálunk, újabb lépés a teljesen közlekedhetetlen Budapest felé. A kedvencem a Petőfi laktanya előtti buszsáv volt. Azt nehéz lesz überelni okoskáéknak.

Shopping 2012.11.20. 21:07:41

@ezüstszem: Ahogy ìrtam, nem vagyok már mai csirke.
Az évek alatt gyűjtött tapasztalatom,-SAJNOS- az, hogy az általad emlìtett"rendes szakemberek" valóban léteznek, csak nem irányító pozícióban... :(

lifelike 2012.11.20. 21:23:40

nem látom a hosszútávú forgalomjavító koncepciót a belvárosban, egyelőre minden intézkedés azt a célt szolgálja hogy szűkítsék az áteresztőképességet és ezzel kiszorítsák a forgalmat, ami nem fog működni, nincs merre menni, kiábrándító látni hogy mennyi fantáziátlan hülye vezeti a várost is, nem csak az országot

Uva 2012.11.20. 21:40:35

faszért nem vetik be fűvel az összes budapesti hidat, az olyan öko, meg előremutató lenne, megbaszhatja a sok köcsög autós meg buszos

Bambano 2012.11.20. 21:45:52

@Goyo: ezzel a dugót nem fogják felszámolni. felére csökkentik a kapacitást, akkor az autók fele nem fog odamenni, a maradék igen, a dugó ugyanakkora marad.

Crescendo 2012.11.20. 21:51:43

@Goyo: Azoknak nem tudom, hogy volt-e besugo halozatuk. Kifejtve: ha a hidon percenkent 100 auto kepes fizikailag athaladni (az astoria elotti lampa megfogja oket), ellenben 200 auto akar athaladni ugyanezen idoegyseg alatt, akkor kialakul a visszatorlodas. Ez matematika.
A te logikad szerint a torlodas jelensegenek az oka, hogy autok beszorulnak a keresztezodesbe, mert behajtanak akkor is, ha nem kene. Ezert azonnal bevetni a rendori eroket es esetleg gyerekes csaladfenntartoktol tobb havi penzt elvenni az allami eroszakmonopoliummal... Az, hogy ekozben a szinten allami monpolium es adofizetoi penzen fenntartott kozlekedes szervezes semmit nem csinal, sot total kudarcot vall persze nem jatszik szerepet.
Sorry ez egy szegenysegi bizonyitvany.

Éhes_ló 2012.11.20. 21:54:42

Ezt a szerencsétlen várost már több mint 20 éve túszul ejtette egy doktriner kisebbség, melynek élethivatása és szent küldetése az (autós)közlekedés ellehetetlenítése.
Mérhetetlen károkat okoznak: időveszteséget,
Változatos módszereket alkalmaztak:
- beépítették a még véletlenül fellelhető és használható P+R parkolókat,
- minden parkolóhelyet fizetőssé tettek kitömve így tízmilliárdokkal a haverjaik cégeit
- lezüllesztették és kirabolták a tömegközlekedést,
- lezüllesztették az utakat, amik román szintre estek, bárki bármikor bármit feltúrhat, az aknafedők, kátyúk, félméteres keréknyomok pedig nem csak a járműveket, tömegközlekedési eszközöket teszik tönkre, hanem a kerékpárosokra is veszélyt jelentenek,
- hajléktalanszállóvá, bűnözők tanyájává, cigány-piaccá züllesztették az aluljárókat,metrólejárókat
- a szabálytalanul eszement módon közlekedő gyalogosok, bringások, mopedesek tömegét szabadították az utakra, minden rendőri kontroll nélkül, mert a sünök tevékenysége a fotózásban merül ki
- ellopták, elsikkasztották a metróépítésre szánt mérhetetlen mennyiségű pénzt,
- a megépülő metróra 200-300 méterenként megállókat terveztettek,
- a közlekedési lámpákat képtelenek összehangolni, zöldhullámra álltani, ellenkezőleg, a lámpák elhangolásával, szar beállításával "fékezik" a járműforgalmat,
- az évtizedekkel korábban megépített és úgy-ahogy működő közlekedési hálózatot szétrombolják, anélkül, hogy bármilyet is építenének.

Mindezt úgy, hogy az állam fejősteheneit a járműhasználókat ahol csak lehet akadályozzák, lehúzzák. Nem volt értelmes húzásuk a fővárosban 20 éve.
Mindegy, hogy demszkíj fizeti őket vagy tarlós, a bandájuk sértetlen és állandó. Bármit megtehetnek bárkivel, minden demokratikus kontroll, ellenőrzés és reklamációs lehetőség nélkül. Tort ülnek az őket kénytelen kelletlen fizető emberek nyomorán.

Elképesztő és nyomorúságos is egyben.

Remélem egyszer ott lógnak majd a főnökeik mellett a vason.
Kivétel nélkül az elmúlt 20 év fővárosi ámokfutóival.

Jegkoko 2012.11.20. 22:07:46

Ez a zebrás megoldás kb ugyna akkora marhaság mint a margit hídon a villamos megállónál lévő.Volt ott egy korekt aluljáró, amit elég lett volna csak felújjítani és nem kéne lassítani fölöslegesen a híd forgalmát.

ReSet79 2012.11.20. 22:14:10

Egyetlen percet sem érdemes ezeken a sötétzöld faszságokon bosszankodni. Komolyan azt hiszi valaki, hogy ha bárhol lassítanak leteszem az autót? A francokat maximum egy-két zeneszámmal többet hallgatok meg a kényelmes kis kuckómban. Nem fogja egy pár szánalmas ökoproletár megváltoztatni a szokásaimat.

nick: 2012.11.20. 22:34:33

ötkerben lakó sötétzöld majd akkor ezentúl bringával jár ki teszkóba, és bringával megy le a Balcsira is?... :-P

esőben is?
3 kisgyerekkel is?
öltönyben?

banyek... :-S

körültekintés 0

Goyo 2012.11.20. 22:59:31

@Crescendo: Sajnálom, hogy nem megy a szövegértelmezés. Annyit állítottam, hogy a dugók jelentős százalékát a járművezetők szabálysértései okozzák. Nem többet. Valamint leírtam egy módszert, amivel ezt jelentősen vissza lehetne szorítani.
De pedig elkezdtél KGB-zni és Gestapózni, mintha legalábbis nem lenne teleszórva a város már most is kamerákkal, amelyeknek a túlsó végén bizony rendőrök mustrálják a monitorokat. Bocs, hogy szólok.
De a kedvencem az utolsó üzeneted, amiben családfenntartók tönkremeneteléről vizionálsz. Mintha legalábbis összefüggés lenne a családfenntartás és a szabályszegő vezetés között. Elképzelhetőnek tartom egyébként, hogy családi állapotra, és rossz jövedelmi helyzetre hivatkozva lehet csökkenteni a szabálysértési bírság összegét.
Ami pedig a végét illeti, nyilvánvalóan lehetne forgalomszervezéssel is javítani a helyzeten, de emellett tény marad az is, hogy az autóhorda egyszerűen kinőtte Budapest lehetőségeit.

Bambano 2012.11.20. 22:59:50

@Jegkoko: a zebra a kisebb. index cikk szerint betömik az autós aluljárót! elpusztítanak egy olyan útszakaszt, ami nem szintbeli kereszteződés volt, tehát nem okozott dugót.

agyhalottak.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2012.11.20. 23:48:39

Nem kell annyit sírni, az új belváros nagyon fog tetszeni a turistáknak.
A trend úgyis az, hogy aki teheti, külföldre megy, ezért előbb-utóbb az itt elégedetlenkedők is turisták lesznek.
;)

Az Utolsó Csillagharcos 2012.11.21. 00:06:07

A legnagyobb tisztelettel, csak annyit szeretnék a témához szólni, mint okleveles közlekedésmérnök, hogy mindekinek a b..s k..a an..t aki ezt a f..ot anyagilag vagy erkölcsileg támogatja.

Köszöntem a figyelmet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 00:37:02

@csillámpóni:

"Mert sok mindenre szükség lehet egy nagyvárosban, de a belvárost kettészelő autópályára pont nincs."

- Ahogy kutyaszarra, szemétre, és elhanyagolt közterekre sincs. Ellenben egy gyorsvasúthálózat jól jönne, némi P+R, no meg valami korszerűbb jegyrendszer.....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 00:46:16

@otapi: Az alapjárati ácsorgás után elindulok. Olyankor szennyez igazán, mikor terhelést kap.

Reggie 2012.11.21. 00:48:10

@yxygan: Szerinted a ketuleses kocsik annyival kevesebbet fogyasztanak? Legfeljebb a smart, de a tobbi jellemzoen inkabb tobbet. Pedig azok mar 50%-ig teli vannak...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 00:51:56

@otapi: Tapasztalatból mondom, hogy szűri a szmogot. Nem 100%-ban, de kellemes levegő van bent.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 00:57:46

@otapi:

"(150 ft/km). Ezt amúgy már érdemes is összevetni egy saját autó fenntartásával."

80 Ft alatt vagyok kilométerenként. Nagy autó, beszerzést is beszámítva.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 01:00:13

@vau: "Eus kötelezettségünk van a dugódíj bevezetésre, "

vastagbor.blog.hu/2012/06/19/dugodij_nelkul

Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.

És hogy állunk most?
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.

Kakimaki0123456789 2012.11.21. 01:00:14

@otapi: Látszik hogy nincs autód.
Dugóban nem alapjáraton használod az autót, hanem folyamatosan elindulsz-megállsz ami rengeteg elvesztegetett energia, rengeteg benzint fogyaszt és rengeteg káros anyagot termel. Folyamatos haladásnál sokkal ritkábban kell gyorsítanod-fékezned, a megtermelt mozgási energia nem vész el, csak a gördülési/légellenállást kell legyőznöd, sokkal kisebb a fogyasztás és a kibocsájtás is.

Kakimaki0123456789 2012.11.21. 01:16:44

@lfleto: Lehet hogy megkérdezték a szakértőket, sőt még az is lehet hogy a szakértők terveinek része volt a Ferenciek terének pont ilyen átalakítása is.
Ami nem jelenti azt hogy egy komplex tervből kiragadni egyetlen elemet és azt a többi elem nélkül megvalósítani nem irdatlan baromság.
Az eddig megvalósult (vagy épp elmaradt) beruházások sokszor szembemennek a józan ésszel, szembemennek a külföldön működő megoldásokkal, nem látni mögöttük a működőképes koncepciót, rendre elmaradnak a saját terveiktől is, sokszor kiragadott propaganda-beruházásokat valósítanak meg és létfontosságú elemek maradnak el, vagy olyan jogi, tervezési, megvalósítási problémák vagy kényszerű kompromisszumok lépnek fel amik sokban csökkentik az adott beruházás hatékonyságát, Lsd. az M0 története.

Kakimaki0123456789 2012.11.21. 01:21:28

@csillámpóni: Az összes nagyváros is szembesült hasonló problémákkal, akar Japánban akár nyugaton vagy az USA-ban. Ott is kommunizmus lett volna?
Ha politikai indokkal adnak el egy ilyen baromságot az nagyon nagy baj, sőt, EZ maga a kommunizmus - az kiabál akinek a háza ég...

Kakimaki0123456789 2012.11.21. 01:26:23

@ubu1: Hát azért nem csak 2 karika volt az önkormányzati választásokon és lehet ismert helyi arcokra, helyi egyesületekre, lokálpatriótákra is szavazni nem csak politikai karrieristákra / komisszárokra.
Sajnos nálunk (is) pártpolitikusok nyertek, azóta sem történt kb. semmi. Ja csak már jó 2 hónapja reszelik az M3-on azt a kib.szott felüljárót...

múltidéző 2012.11.21. 01:38:04

Ha már a gyalogosforgalom annyira fontos szempont, akkor a közúti aluljárónak a Károlyi Mihály utcát és a Petőfi Sándor utcát összekötő szakaszát meg lehetne hagyni (függetlenül attól, hogy csak busz mehet-e ott majd, vagy autók is).

Nézzétek meg a fotón: a ferences templom előtt pont a tér jelleg szűnik meg a keresztező úttal és a beékelt gyalogátkelővel. Valamint egyúttal a Rákóczi út gyalogosforgalmát is megzavarják a jégbüfénél, egy gyalogátkelős keresztezéssel.

Illetőleg a fenáll a veszélye, hogy a keresztező 15-ös busz forgalmát a felszínen akadályozzák majd a sűrű gyalogos- zöld jelzés miatt kereszteződésben "bennragadt"autósok. Ez a probléma a közúti aluljáró ezen részének meghagyásával nem állna fenn.

osztom ezt a véleményt 2012.11.21. 01:54:57

A városok az utak, a közlekedési csomópontok körül jöttek létre.
Jó, lehetetlenné teszik az autós belvárosi közlekedést, meg a parkolást, de akkor ki és ugyan miért menne be a belvárosba??
Egy csomó iskola van arra, de a gyerekeket, főleg a kicsiket kocsival hordják a szülők. Ha nem lehet, hát viszik máshova.
Lehet üzletet is nyitni, de ha nem tudja a vásárló a kocsijába tenni a megvásárolt árut, akkor nem fog ott vásárolni, mert kényelmetlen.
Egy szép nagy, változatosan haldokló kocsmává fog alakulni a teljes belváros. Az egyik pénzmosoda csehó fogja átadni a helyét a másiknak, a csekély vendégkörével együtt.
Ez ám a jövő városa.

andalgó kandalló 2012.11.21. 02:33:25

Jogos az aggodalom: sajnos a közlekedésmérnökök rontottak a közelmúltban a Szent István körút helyzetén is. Dugó van ott, pedig az autósok fele menekül alig hogy átér Pestre. Rosszabb lett a körútiak levegője, de azok is megszívták akik a menekülő útvonalakon pl. az Újpesti rakpartnál laknak.
Az is egy blamázs volt, amikor a csotrogány 15-ös lerobbant a Petőfi Sándor utcában. Ugye egysávosra szűkítették, a vontatónak a Deák tértől kellett betolatni, addig állt a forgalom... Na ezt is szakemberek ötlötték ki! Ha véletlenül ilyenkor tűz ütne ki, a tűzoltó hogyan megy oda?

mechanikus 2012.11.21. 03:25:10

@blah: A pollen szűrőtől még a gáz megöl.Szűkítsd és lassítsd a forgalmat nagyobb környezeti terhelés adott helyen.

Parasite 2012.11.21. 03:49:53

ez az egész semmi más, csak rogán megalomániája. a szobraival, az átalakításaival, a monumentális minihitlerkedésével. semmi másról nem szól, csak a messziről jött hülyegyerek maradandót alkotósat játszik. vicc. az elmúlt 6 évben több, mint 100 lakást szerzett meg a belvárosban. az egész 5. kerületi önkormányzat a családtagjaikkal együtt lakásokat kaptak felújított házakban. barátoknak, üzlettársaknak adnak el semmiért egész háztömböket, hogy luxusszálloda vagy luxuskórház legyen belőle. évente több száz milliót költenek olyan házak felújítására, ahol rokon vagy barát lakik, más hazakat meg hagynak összedőlni vagy csereberélgetik őket. aki nem hiszi, járjon utána. nem túl nagy séta, elég csak a váci utcán végigmenni teljes hosszában. ha nem üres vagy 10 háztömb, akkor egy sem. és ez csak a váci utca.

Környezettudatos 2012.11.21. 05:18:20

@nyünyüge: Meg fogják oldani. Mondjuk a körútból bicigli út lesz és kész! Rövidlátó egy brigád, de ez van, ha a vidékiek "fel"költöznek pestre. :)

preddy 2012.11.21. 05:37:48

Megint sikerült a legdrágább megoldást választani, mint a Budaörsi úton a buszsáv esetében!
Betömedékelik az aluljárót, majd pár év múlva megállapítják, hogy ezek a Tarlósék ezt is jól elszúrták az elmúlt 8 évben és kiássák megint...
Nem lehetne szimulálni? A két zebrát aluljáróval is meg lehet oldani, ideiglenes lámpával, egy-egy sávot lezárni a Kossuth Lajos utcában mint anno a Hungária körúton és utána mérni mi hogy változik?
Egy hónap után pedig dönteni, hogy megéri-e ezt a forgalmat elterelni a Nagykörút felé vagy sem, megéri-e bedugítani a többi hidat vagy sem, esetleg elbontják az Erzsébet-hidat is?

white zimbabwean 2012.11.21. 07:51:30

Az új zebrákon is 8 mp alatt kell majd átérni, mint feljebb a Rákóczi úton? Szerintem a Budaörsi útig állni fog a sor. Az alagutat sajnálom pl. Brüsszel tele van ilyen alagutakkal.

dr. Balta$ár 2012.11.21. 07:52:30

egyetértek...

a budapestieket minenhonnan ki kell zárni...
menynenek vidékre kecskét tartani...
meg a cégek is... csak a levegőt rontyák a belvárosban...

mindent a turizmusért... egyetlen működő iparág...

előre a görög úton...

Pernahajder Viktor 2012.11.21. 08:00:23

Nekem is a Budaörsi úti buszsáv esete jutott eszembe. Reggelente iszonyat tömeg mozog befelé azon a vonalon, így ez a változtatás legalább olyan hatású lesz mint a buszsáv, amit elég gyorsan meg is szüntettek.

SZDSZPistike 2012.11.21. 08:12:33

A XXI. században aki kitalálta, hogy az egyik legforgalmasabb Duna hidat megfogja gyalogosátkelővel, lámpával..., továbbá a közlekedésbiztonsági szempontból verhetetlen gyalogosátjáró helyett a halálos gázolások legnagyobb százalékát hosszú évtizedeke magának tudó zebrára tereli, az egyszerűen bolond.

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:36:16

"egyik karakteres gócpontja számolódik fel annak a második világháború utáni városépítészeti hozzáállásnak, amely a városon belüli közlekedést autóspreferenciájúnak tekinti"

primitív f@szok vagytok !

a 70-es években kiépített tömegközlekedést pl UYGANAZOKAT a buszokat, hálózatot és megállókat stb ROHASZTYÁTOK ÉPPEN...

agyatlan barmok... ok látom a szándékot hogy az autós hálózatot lerohasztani a VÁLSÁG BELI autázás szintye alá...

ok ok, de nem látom a TÖMEGKÖZLEKEDÉS fejlődését...

mindegy nem is érdekes... a színházak, mozik bezárnak, közlekedni már nem lehet... marad pár romkocsmás bölcsész egyemista és majd megéltek a turizmus és a korrupció virágzó üzletágaiból !

na szevasztok indul a lisztferihegyról a gépem az ideglenes ponyva terminálból !

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:41:17

@blah: "Érdekes, hogy ezt az eszetlen döntést valaki üdvözli."

ok a blogger... udvariasságból ír f@szságokat... de kommentet 160 ból egyet sem láttam, hogy végre... a nagyvárosi közlekedés egyetlen eddig rosszul, de működött lábát is kirúgják...

agyatlan po:cs minden politikus... zombik...

hitványak (alkalmatlan és gerinctelen) 1/2ázsiai primitiv csürhe

2012.11.21. 08:41:56

A XXI.században élünk - ezért minden reményünk meglehet arra, hogy jönnek a 0 emissziójú, pl. elektromos üzemű autók és egyéb közlekedési eszközök. Innen nézve valóban annyira jövőbe mutató megoldás a közlekedés akadályozása? A múlt, vagy a jövő városát építjük?

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:47:04

@kifli: "Nem kötelező autóval járni. Sok más mód is van."

anyád fogja becipelni a nemzeti cba ba az árut? vagy kimentek budaörsre metróval vásárolni?

agyatlan barom vagy... az eddigiek belső kis uccák voltak... de most belenyul a buta politikus egy majdnem működő rencerbe...

ott fox megrohadni ahogyan mindenki írta is... 6000 reteké lesz a belváros. de aztán se ki se be... a túristákat meg ledobják ejtőernyővel mi?

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:52:47

@kifli: "szerintem a taxi nem drága, sőt olcsó "

a büdös qva fajtád má tényleg

a taxi nem AUTÓ ???? pfuj... nyugati ármány, métej és rohadó kapitalista akna !

járjon mindenki taxival ? te taxis barom !

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:54:16

@yxygan: "Alapvetően az a gond, hogy a közlekedő autók 70-80%-ban egy emberke ül, a sofőr!! Erre kellene valahogy megoldást találni"

találtam ! HEURÉKA

a busz... a tömegközlekedés ! még külön sávja is van...

dr. Balta$ár 2012.11.21. 08:56:54

@lfleto: "ekkora projektnél nem járták-e körbe a felmerülő problémákat? "

honnan írsz? düssldorfból ???

ezt itt nem az az ország... igen, azt gondojjuk, hogy semmit nem jártak körül, pusztán a rogán segge és a keze (aláírása) körül forgott a szakami egyeztetés...

akkor még lehet ojjan törvényekrő ekről sem hallottál (nagyszámban szintén rogánn egyéni akciói) amit csak ugy csinálnak... hatás stb tanulmányok nélkül, iparágakat mexűntetve...

Roltii 2012.11.21. 08:57:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
ajánlom, hogy olvasd el az ehhez tartozó Totalcar vagy egyéb cikkeket.
Nem hasznos, sőt, ártalmas helyben melegíteni az autókat alapjáraton.
Röviden a lényeg: sokkal tovább tart így a nem ideális szakasz a motor működésében, mintha beindítanád, és pár ütem után (kenés, olajnyomás feláll, max 5mp) elindulsz, és csak picit terheled, de azt folyamatosan.
Télen egyetlen haszna van: esetleg meleg autóba ülsz már be (ha nem diesel, mert ott akkor se:)

Büntetném aki nem használja az indexét 2012.11.21. 08:58:02

Ha nincs parkolás a Belvárosban, márpedig most ismét kevesebb lesz, akkor az autósok nem fognak oda bemenni. Tényleg csak a romkocsmák mennek most. Külföldről is ide járnak. Szóval nem fog ez magára találni.

Crescendo 2012.11.21. 08:59:17

@Goyo: Akkor tenyleg nem erted. Ha az ut ateresztokepessegenel lenyegesen tobb auto akar athaladni, gyakorlatilag a beragadasok, bar van szerepuk elhanyagolhato. Szerinted meg nem igy van... Ha mindenki betartana a keresztezodesben nem ragadunk be szabalyt (ami egyebkent sokszor lehetetlen, mert nem lathato elore, hogy be fog ragadni) a dugok megszunnenek.
Ez olyan, mint a politika egyenletei: szegenyseg van, megoldas az, hogy elvesszuk attol a keves embertol, aki meg produktiv. Eszukbe sem jut, hogy esetleg az inaktivitas fo oka, hogy az adoterhek miatt mar versenykeptelenseg alakult ki...
En mar jartam mas varosokban is, es ott sincs kevesenbb auto. A kulonbseg, hogy ott a problemat nem ugy "oldjak meg", hogy tarsadalmi csoportokat jol osszeugrasztanak, hogy amig azon a egymast marjak a poltikanak semmit se kelljen tennie... Ez megy mar evtizedek ota itt, ezert tartunk ott, ahol...
A te hozzaszolasodbol kiderul, hogy imadod ezt a jatekot, hogyan huzzuk le az autosokat es maradsz is ezen a szinten. :(

Roltii 2012.11.21. 08:59:24

@yxygan: hol van erre példa? max annyit látok, hogy csinálnak carpool lane-eket, de ennyi, és nem több.
Komplexebb világban élünk, és nagyobb távolságokat teszünk meg, minthogy útitársakat lehessen találni.

Arról nem beszélve, hogy abba az autóba, amiben a gyerekedet viszed, nem biztos hogy túl sok szakadt idegent akarsz látni:) Persze, lehet, hogy téged nem zavarna...

csunyapalacsinta 2012.11.21. 08:59:46

@dome64: Egyelőre csak a máshol levetett buszok, villamosok, trolik és személyautók jönnek be az országba....

irinyeahétszentségit 2012.11.21. 09:01:25

A Március 15. tér déli része bejött? Én azt olvastam hogy a gördeszkások vették birtokba, és pusztul is szépen...

Roltii 2012.11.21. 09:03:05

@Crescendo:
ne haragudj, de ez hülyeség. Nem a beragadó autók okozzák a dugót, ezt más már olyan szépen leírta. A beragadó autók esetleg bővítik a dugót oldalirányba is, de hogy nem kiváltója, az tuti.
(szerinted egy hosszú egyenes szakaszon, jelentős ki-be csatlakozások nélkül nem lehet dugó? jártál már pl Németországban autópályán? a dugót az okozza, hogy több autó akar azon a helyen átmenni, mint ami időben átfér. Ezek után hátrafelé növekszik az egész, és a beragadó autók miatt esetleg széltében is (vagy csak ott is gondok vannak az áteresztő képességgel).
Egyébként ajánlom neked a reggeli autós közlekedést, nem igazán ragad be annyi autó, hogy annak dugót kéne okoznia, oszt mégis van:)

Ha én lennék a Magyar Király... 2012.11.21. 09:03:06

az öszes foghíjtelekre parkolóházakat építenék, és közlekedési alagutakat a Duna és a pesti belső részek alatt!

yxygan 2012.11.21. 09:03:57

@Reggie: Nem erre gondoltam...hanem arra, hogy ha két ember két autó helyett egybe ül, akkor máris felezted a közlekedő autók számát.

best of 2012.11.21. 09:04:21

a színházak, mozik bezárnak, közlekedni már nem lehet... marad pár romkocsmás bölcsész egyemista és majd megéltek a turizmus és a korrupció virágzó üzletágaiból

yxygan 2012.11.21. 09:06:48

@ubu1: No, igen, erre gondoltam én is...kellene a véletlennek kicsit segíteni és mindjárt több ezer autóval kevesebb ülne a dugóban, ami mellesleg kisebb is lenne.

Roltii 2012.11.21. 09:08:24

@yxygan:
fele akkora autó, fele akkora áteresztő képesség: ugyanakkora dugó.
(most is ez van, jóval kevesebb autó van a magas benzinárak miatt)

dr. Balta$ár 2012.11.21. 09:09:18

@ezüstszem: "Nem hordasz te kissé túl sötét szemüveget? Persze, én is ismerem a korrupció, meg a kapzsiság fogalmát és van néhány nem szeretem politikus arc is, no de, hogy csak ezek vannak, azt azért nem gondolom. Minden szakmában, hivatásban, dolgoznak rendes, becsületes emberek is. "

:)))))))) bruhhahahhahahahhahahaha:)))))) igen minden szakmában

de ez nem szakma... minden párt BŰBSZERVEZET...

hívhatod ezt szakmának... a mafiát
de akkor a hév rézkábel gyűjtők is szakma...

Goyo 2012.11.21. 09:34:13

@Crescendo: Nem, szerintem messze nem elhanyagolható a járművezetők szerepe a dugók kialakulásában. Ennek egyik fontos része a kereszteződésben való bent ragadás, a másik a bénázás, amikor pedig menni kéne.
Ha hozol nekem egyetlen egy tanulmányt, amely szerint a járművezetők szerepe elhanyagolható a dugók kialakulásában, igazat adok neked, ez így fair?

Az érvelésedet, miszerint a szabályszegők megbüntetése valamiféle sarc lenne, pedig képtelen vagyok felfogni. Szerinted alkotmányos jogként kellene rögzíteni, hogy a járművezetők bent ragadhassanak kereszteződésekben? Én annyit szeretnék, hogy leszokjanak erről a rossz szokásról, ha ez lehetséges pénzbeli büntetés nélkül is, hát hajrá. De kérlek szépen, állj ki a Kölcsey (Vásár)- József krt. sarokra vagy a Tompa - Ferenc krt. sarokra vagy a Kisrókus - Margit krt. sarokra vagy az Attila út - Alagút utca sarokra, és nézd meg mi történik dugóban! A kedves autós pajtások először egymást tartják föl, majd a villamost is, amin több száz ember utazna. De ez így szép, és aljas dolog lenne emiatt bárkit megbüntetni, nemde?

Pernahajder Viktor 2012.11.21. 09:47:29

@Goyo: van amikor be kell ragadni egy kicsit, különben sosem jutsz át.

PiBá 2012.11.21. 09:49:45

Röpke szakmai kérdés.
Miért jó az, hogy a hídon külső sávon lévő busz sávot a térre behozzák belső sávnak, majd a megálló után megy is a sáv ki a külsőbe?
Én a magam szerény eszével előnyét nem látom, de hátrányát igen, az ottani hatalmas busz forgalom miatt ezzel a megoldással sikerül a dugót még jobban növelni. Ez volt a cél?

Goyo 2012.11.21. 09:55:29

@Pernahajder Viktor: Jellemzően akkor, amikor a másik irányból érkező sor már beragadt.

Arthur55 2012.11.21. 10:05:11

Lányok, Fiúk !EMBEREK !

Ennek egyetelen célja , hogy az ellenzéki nagygyűlések és tüntetések eddigi megszokott helyét eltüntessék

Oszt Jónapot

Reggie 2012.11.21. 10:06:21

@yxygan: Ez az elmelet eleve egy baromsag. Jellemzoen a ket ember nem ugyan onnan indul es nem ugyan oda tart. Ha ez meg meg is egyezik, akkor jon a kovetkezo problema: mas idopontban mennenek vagy indulnanak vissza.
Raadasul stoppost vinni sem a legbiztonsagosabb dolog es a BKV jarmuvek allapotat is figyelembe veve van elonye annak, ha az ember nem osztja meg a kocsijat barmifele jotmenttel.

Az, hogy tobb ules van egy kocsiban nem azt jelenti, hogy meg kell tolteni. A csomagtartot se pakuljuk tele, pedig igy lehetne a postasfurgonok szamat csokkente. De te sem orulnel, ha lenne olyan szabaly, hogy amig legalabb felig nincs tele egy busz, addig nem indulna el a megallobol.

Reggie 2012.11.21. 10:07:42

@Reggie: pakoljuk es csokkenteni

azekezetnelkulitelseolvasom 2012.11.21. 10:40:35

az volt már hogy a metró átadásával az a tömeg ami most feljön a Ferenciek terére, és átszáll a 7-es buszra (de még előtte felvásárolja a Kossuth Lajos utcai nívós üzletek kínálatát: dörner kebab, angol turi stb.) na szóval ezek a tömegek a Kálvin téren fognak megjelenni, alul, de közben felszaladnak a térre hogy ott is öszevásároljanak mindent. Budapest szíve...

Környezettudatos 2012.11.21. 10:59:54

@Roltii: Talán azért van kevesebb autó, mert a belváros kezd üzletileg értékelhetetlenné válni. Soha annyi bezárt üzlet, üres irodaház nem volt, mint az utóbbi időben. Minden cég törekszik kifelé onnan, mert a dolgozói és az ügyfelek is ! panaszkodnak a megközelíthetetlenségre. Értem én, hogy egy 1800 fős irodaházban van 40 zöld ember, aki még nem múlt el 30 éves és bicajjal teker be, de van még 1750 családos/idősebb/kényelmesebb/stb. és azok is be akarnak járni. Ügyfélként meg elvárom, hogy a bankomnál le tudjak parkolni, ha nem, csak ezért is váltok bankot képzeld el. Nos, a belvárosba már csak mozi miatt járok, ha járok. Sem busszal, sem bicajjal, sem autóval nem megyek oda nagyon, mert nincs miért. Lehet most térkövezni, mert az jó, annak aki a pályázati pénz fölött opponál, hiszen a pénz morzsolódik az ide-oda toszogatás közben és 2mrd HUF-nál a morzsa is sok millió. :) De! Eljön az idő, amikor a szép térköves burkolatú kihalt belvárost a kevés ott lakó adójából kell fenntartani, mert az IPA képes vállalkozások kimenekültek onnan. Akkor kell majd tapsikolni igazán...ha lehet, őszinte mosollyal az arcon. :)

Környezettudatos 2012.11.21. 11:02:39

@Reggie: Én próbáltam ilyen telekocsit játszani...képzeld el, hogy megsértődtek az emberek, amikor azt mondtam, hogy 500 huf az ülés ára..."Há'demé'há'úgyismennél!" volt a reakció. Mondtam, ja, úgyis, egyedül, kényelmesen, nem várva senkire, nem szagolva senkit...de ha itt-ott várok valakire és szagolom, hallgatom a süket szövegét, akkor járuljon már hozzá a költségekhez...de nem. Azóta ezek mind sírnak továbbra is és volánbuszoznak, mert az jó. :)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 11:09:10

@PiBá: Nem vagyok közlekedésmérnök, csak sokat járok az Erzsébet hídon. Nekem elsőre az jut eszembe, hogy Budáról Pestre jövet nagyon erős a forgalom a Márc.15tér-Rakpart irányba, ami keresztezi a buszsávot, sokszor fel is ér a dugó a szélső sávra, ezzel akadályozva a buszt. A buszsáv középen megoldással ez megszűnik + nincs csábítás (magyarázat) arra, ha valaki dugóban a buszsávon húz át az egész (vagy a fele) hídon, mondván: úgyis jobbra fordulok, "picit" hamarabb váltottam sávot.

Másfelől a megállóból kijövet szélső sávba váltás nem akadályoz senkit, mert a lámpát egyszerűen úgy állítják, hogy buszlámpa zöld, autólámpa 10-15mp múlva vált csak zöldre (mint már most is egyébként) és a busz huss kiszalad a megállóból - be a szélső sávba.
Hát így.

Lehet még egyéb magyarázat is, de nekem a fentiek tűnnek logikusnak.

Dugófanyalgóknak meg annyit, hogy a Kossuth Lajos u - Rákóczi út vonal eddig is dugult, ha a gyalogosátkelők lámpáját az Astoria és a most is létező többi lámpa kapcsolásához igazítják annyi változik, hogy nem a mostani első lámpánál áll a nagy sor (Szép u.), hanem már a Váci u-nál vagy a Fő u-nál. Ez a lefordulókat zavarhatja, de kis szerencsével csinálnak valami rendes, hosszú fordulósávot, és akkor nem esz baj. (remélem...)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2012.11.21. 11:11:09

Nekem a barátnőm ott lakik a kérdéses övezetben. Már így is nagyon nehéz megközelíteni őt, van, hogy több időm elmegy parkolóhelykereséssel, mint amennyi idő alatt felérek vidékről. A kocsit odébb lerakni is lehetetlen. (márciustól novemberig épp ezért nem vagyok hajlandó kocsiba ülni, csak motorral járok)

Az egész környék egy ócska szar lepukkant fos környék. Nem lesz jobb ilyen változtatásokkal. Senki nem akar önszántából arra menni. Aki meg ilyen helyen lakva jól érzi magát, annak beteg a lelke!

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 11:15:45

@Reggie: Csak szólok, hogy a nagy szabad USA-ban, a szabad autózás mekkájában van olyan szabály, hogy akkor autózhatsz buszsávon, ha legalább ketten ültök az autóban.
Az élelmes pógárok meg (nagyobb) gyerekeiket viszik magukkal, vagy fizetnek vmi ráérő munkanélkülinek, hogy utazzanak velük, mert így gyorsabban odaérnek. Szóval lehet ilyen szabályt hozni pozitív motivációval is...

Persze Mo-on azonnal elkezdik majd árulni az élethű gumibabát (vagy baba felsőtestet), amit bekötsz az anyósülésen, hogy a rendőr + a kamera azt gondolja: ketten utaztok. Nomindegy, reméljük, lesz ez még jobb is nem csak rosszabb!

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 11:28:07

@Csumpi Hálidéj: Igazad is van meg nem is. Egyrészt az Önkormányzatnak tényleg kötelessége volna minden ház előtt legalább 2-3 parkolóhelyet biztosítani szüksége esetére, mert pl.: mi van , ha költözik vki, hol áll meg a taxi, amikor hazavisz, és a frissen megvásárolt 85kg-os mosógépet is épp elég a IV. emeletre felcipelni, nem kívánnék városnézésre indulni vele gyalog.
Az Önkormányzat meg sz@rik erre, nem csinál semmit, így az áruszállító az út közepén parkol, és én is az út közepén állok, amikor súlyosabb csomagot viszek anyósomhoz az 5.ker-be. Megoldás pedig volna pl egy egészen egyszerű is: kulccsal nyitható pár db "poller" (parkolásellenes vagy "Demszky" karó). Kulcs a házmesternél, min. egy napra előre kell kérni és máris egyszerű a megállás. Nem pedig rokkant parkol mindenhova, ahol 160eft, ha megállsz véletlenül, mert nem veszed észre a táblát...

Másrészt: én a belvárosban dolgozom, forgalommentes helyen, és azt kell mondjam qrva jó! Csend van, jó levegő, jól érzem magam, tényleg. Minden 1 köpésre van, 100 étterem, üzlet, fodrász stb. Szóval van ennek előnye is. Amikor kimegyek az utcára mindenhol sétálók (nem csak tourist-ok!), az emberek (sok fiatal) kiülnek a térre dumálni, a kocsmáknak-vendéglőknek kellemes a terasza, szóval tényleg nagyon élhető az egész. És igen: bringával járok munkába, vagy BKV-val (ok: néha autózom is, ha kell menni valahová de ez tényleg ritka).

A belváros pedig (szerintem) nem fog kihalni, csak luxus lesz itt lakni, az irodák-cégek is a drága irányba tolódnak majd el. Nem igaz, hogy nem lehet parkolni: mindenhol van 5-10perc sétára parkolóház, lehet parkolni. Ja hogy 5-600Ft/óra a díj? Igen annyi: nem kötelező használni, de lehet. Lakossági parkolás 15-20eft/hó parkolóházban, utcán ingyen. Ez azért nem akkora tétel, hogy egy belvárosi(!), autót fenntartó(!) lakó ne tudja kifizetni, ha akarja. Cserébe élhető(bb) környezetet kap + dühös kommenteket itt. Ha nem tudja (vagy nem akarja) kifizetni, akkor parkol az utcán, vagy elköltözik. Jelenleg nagyon sokan szeretnek itt és így élni és ezen nem változtat a posztbeli projekt, sőt javít rajta.

PiBá 2012.11.21. 11:35:06

@Popeye76: Tovább kérdezek/elmélkedek. Így is úgy is keresztezi a busz és a kanyarodó sáv egymást a hídfőn, ebben nincs változás. A téren viszont az eddigi párhuzamos közlekedés helyett keresztező lesz, amíg az egyik megy, a másik nem mehet. Ennek lassabbnak kell lennie.
A hídfőnél valahogyan hosszabb kanyarodó sáv kellene, hogy a kanyarodók elférjenek benne és akkor nem akadályoznák a buszt.

Dugófanyalgáshoz annyit, hogy nem növelni kellene a dugót. A mostani átalakítás sajnos ebbe az irányba mutat.

Mad Mind 2012.11.21. 11:42:56

@vau:
Nincs eus kötelezettség. Ez csak kamu. Ajánlás van.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 11:50:57

@PiBá:

"Így is úgy is keresztezi a busz és a kanyarodó sáv egymást a hídfőn," Én nem láttam rendes nagyításban a rajzot. Ha így van, (lesz) ahogy írod akkor nem látom értelmét én sem. Azt gondoltam, hogy a budai hídfőnél eleve középre hozzák a buszsávokat, ezt viszik tovább a Ferenciek teréig.

A dugónövelés-csökkentés kényes kérdés, szerintem nagyon sok szempontot kell(ene) elemezni ahhoz, hogy lássuk mi a leghasznosabb megoldás össztársadalmi szempontból. (helyi lakosok vs átutazók, környezetvédelem vs. gazdasági növekedés, gyalogosok vs autósok, bringások vs autósok, turisták vs helyiek stb stb.)

Én csak saját tapasztalatról tudok beszélni és ez a következő:
1. Belvárosba azért nem járok autóval, mert a dugók-forgalomszervezés-útfelbontások miatt ez nagyon lassú volna, és engem ez idegesítene. Napi szinten bringázok és BKV-zom, ha kell taxizok (ritkán kell) és ritkán autózok.
2. Ha mégis autózok, akkor igyekszem a Márc.15 téren parkolni, mert az Erzsébet híd jól járható és onnan már tudok "menekülni" kifelé.
3. Utóbbi időben, amikor mégis bekényszerülök a Petőfi Sándor u - Erzsébet tér - Madács tér környékre, minden változtatás ellenére (vagy éppen ezek miatt?) egészen jól lehet közlekedni. Persz nincs száguldás, de városi (Bp-i :)) viszonylatban egész jó.

Összességében tehát én személy szerint nem panaszkodom, inkább szeretem a helyzetet, mint nem, minden itt elhangzott hibája ellenére, vagy inkább azokkal együtt.

Tény, hogy ügyfeleinknek vagy a drága parkolóházat, vagy a BKV-t szoktam javasolni megközelítési módozatként, de eddig még senki nem panaszkodott ezért, inkább azt jegyezték meg, milyen jó helyen van az iroda.

PiBá 2012.11.21. 11:55:17

@Popeye76: Akkor Budán keresztezik a sávokat. Ha eleve középen lenne, érteném, de minek extra keresztezés?

Ez nagyon lényeges. A dugók kezelése nagyon kényes. Így van! De itt nem gondolták át az átalakítás további hatásait, csak lokálisan gondolkodtak.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 12:03:47

@PiBá: "Akkor Budán keresztezik a sávokat. Ha eleve középen lenne, érteném, de minek extra keresztezés?" Ezt az előző körben leírtam, hogy szerintem miért. Ez szerintem elég előny ahhoz, hogy vállalják a "plusz" keresztezést Budán. Az Erzsébet hídra Budán amúgy is alsóbbrendű útról fordul be a busz (legalábbis a sok 7-es, 173 stb viszonylat), innen nézve nem nagy különbség, hogy a középső, vagy a szélső sávba fordul.

Többit nem tudom, (sajnos) nem vagyok döntéshozó e témában.

Reggie 2012.11.21. 12:06:51

@Környezettudatos: Nyilvan. Ami nem az ovek, arrol nagyon kenyelmes rendelkezni.

@Popeye76: Mert az buszsav, igy ertheto. Ez sehol sem mond ellent annak amit irtam, sot jol alatamasztja, hogy ott is a 3..5 savon van dugo es nem az egy darab buszsavon(telekocsis savon). Magyarul az utazok toredeke hasznalja ki. Raadasul az, hogy feleslegesen cipeli valaki a gyereket vagy a munkanelkulit pont a celnak mond ellen, ugyanis felesleges utaskilometereket general, ahelyet hogy a meglevot strukturalna at.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 12:18:00

@Reggie: "az, hogy feleslegesen cipeli valaki a gyereket vagy a munkanelkulit pont a celnak mond ellen, ugyanis felesleges utaskilometereket general, ahelyet hogy a meglevot strukturalna at."

Ezt csak azért írtam le ide, hogy érzékeltessem: minden rendszert ki lehet játszani, és ha egy rendszert Mo-on vezetnek be, akkor nagy valószínűséggel ki is fogják játszani. Ezzel együtt nem tartom rossz ötletnek a pozitív diszkriminációt ez ügyben, csak a társadalomnak kéne felnőnie hozzá, vagy ha úgy tetszik az emberek gondolkodása kéne, hogy megváltozzon.

Környezettudatos 2012.11.21. 12:21:43

@Popeye76: Ebből nálunk az lenne, hogy ha már ott áll az út szélén a trafipaxozó biorobot, akkor leintené a telekocsis sávban közlekedőket is és anyakönyvi kivonatot kérne, hogy nem rokonom-e nekem az, aki bent ül az autóban rajtam kívül...és ha nem, akkor zsebbe 15000, "számlásan" 30000. Nem az embereknek kell felnőniük a szép dolgokhoz, hanem a hatóságoknak. Ha azok felnőttek, akkor hidd el, terelni fogják az embereket. Most az ügyeskedés felé terelik a tömeget.

Reggie 2012.11.21. 12:37:10

@Popeye76: Ertem en, csak pont ennek az igazolasara is jo. Igazabol az autozas lenyege a kotetlenseg es teljes rugalmassag, ami egy plusz utassal mar erosen korlatozodik, kivetel ha azok nem teljesen megegyezo programmal es cellal utaznak. Erre jo pelda az, hogy en is a kollegammal megyek meloban ugyan onnan ugyan oda, de ha felmerul, hogy nekem 5 perccel tovabb kell bentmaradnom vagy napkozben masfele el kell mennem vagy munka utan stb. stb., akkor mar inkabb megyek kulon kocsival. Es azert valljuk be nem tul gyakori az az eset, hogy ket egymashoz kozel lako embernek egyforma az idobeosztasa es az utazasi celpontjai.

PiBá 2012.11.21. 12:41:55

@Popeye76: A hídra felhajtók nagy számát figyelembe véve hatalmas a különbség. A szinte folyamatos forgalomban kell az azon a vonalon nagyon sűrűn járó buszoknak helyet csinálni a buszoknak a sávváltáshoz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:10:07

@Roltii:

Jelenleg dugó csak ott van, ahol hozzápiszkált a dávid a lámpákhoz.

Meg egy-két nótorius helyen (Budakeszi reggel 7-8 között. Moszkva tér reggel 7:30-8:20 között.

Ne keverjük a dugót azzal, ha néha megtorpan az egyébként haladó forgalom.
Én azt nevezném dugónak, ha egy kereszteződés nem tud az ideje 100%-ban üzemelni, mert nem lehet átférni. Vagy amikor egy útszakasz az elméleti kapacitásának mindössze a kevesebb, mint 20%-át tudja átereszteni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:11:21

@Arthur55: Ebben is lehet valami. Építési területen nem lehet gyülekezni.

dr. Balta$ár 2012.11.21. 13:13:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: vagy háborúra készülnek megint...

mert a Deák téren is direkt volt rakáson a térkőburkolat...
na persze ott még kéznél is volt egy tank is...
meg pont arra járt egy tankhoz értő 56os...
akinek épp volt is a zsebében egy orsz tankhoz való aksi...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:14:47

@Környezettudatos:

Én nem kértem pénzt, szívességi alapon hoztam két embert. De mikor meg volt beszélve, hogy mikor indulunk, és én késtem azért, mert ők nem voltak készen, akkor nem vártam rájuk. Még pénzt sem kértem.

De elő akarták írni, mit hallgassak a rádión, milyen meleg legyen, stb....

Már ők is buszoznak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:16:55

@Popeye76:

Busz huss a szélső sávba:

Igen, de mi van akkor, ha az ott felgyülemlett autóktól nem tud kisorolni?

Lekanyarodók:

A vizzaduzzasztott lekanyarodók fogják kiütni majd a hidat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:22:42

@Popeye76:

"csak luxus lesz itt lakni,"
- A luxuslakóknak van autójuk, és ha nem tudnak a ház elött megállni, akkor kiköltöznek a zöldbe, ahol saját garázsuk van, és nem kell hat háztömböt megkerülni, ha elindul valahova.

" az irodák-cégek is a drága irányba tolódnak majd el. "
- A drága irodát bérlő cégeknél nagyobb és drágább a kocsiflotta. parkolóhely kell nekik. esetleg ők is elhúznak oda, ahol tudnak parkolni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:27:50

@Popeye76:

"innen nézve nem nagy különbség, hogy a középső, vagy a szélső sávba fordul."

Van különbség! A Hegyalja-Döbrentei felől a lámpa folyamatosan engedi a forgalmat a hídra. Ha Budán akarod a buszt középre vinni, akkor meg kell fognod a két irányt. Ez azért szar, mert akkor azt az irányt is fogod, ami dél felé menne.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 13:40:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Szerintem az a megoldás, hogy különbözőek vagyunk.
Nekem van olyan ismerősöm, aki nagy autóval jár, szerintem elég gazdag is, mégis szeret a belvárosban lakni, és ott is lakik, pedig bárhol Bp-en tudna lakást (vagy házat) venni.
Ő azt mondja, hogy imádja a városi pezsgést, szereti, hogy minden 5 percre van: szolgáltatás, bolt, kultúra akármi. Szereti, hogy hamar hazaér munkából és nem ingázik stb. Szerintem van ilyen ember elég sok.

A cégeket pedig majd kirostálja a jelenlegi helyzet. Biztos, hogy a nagy autós ügyfélforgalmú helyek kiszorulnak a belvárosból (kövezzetek meg ezért, de szerintem ez nem baj), cserébe egyre nagyobb presztízs lesz a belvárosi iroda/székhely. Szerintem a Kecskeméti u - Petőfi Sándor u. már most kezd ilyen jeleket mutatni + a környező kis utcákban is egyre több az élet. Sok kisbolt (csoki, tea, kézműves stb) és sok kedves kis vendéglátó hely (kocsma, cukrászda, vendéglő) telepedett ezekbe a felújítás óta, és ez egyrészt jó, másrészt bevételt termel.
Szerintem van és lesz is helye az ilyen típusú belvárosi lakóknak és vállalkozásoknak, de ezt majd beszéljük meg 5-6 év múlva.

Összefoglalva: szerintem szélsőséges a véleményed azzal, hogy csak a kifelé mutató, káros tendenciákat és hibákat veszed észre, domborítod ki, a jó példákat (Ny-Európa városai) és a lehetőségeket nem látod meg ebben.

Nem, nem vagyok sem fizetett commentelő, sem V.ker Tóni jóbarátja, tényleg nem.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 13:44:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Kicsit konkrétabb válasz erre:
"" az irodák-cégek is a drága irányba tolódnak majd el. "
- A drága irodát bérlő cégeknél nagyobb és drágább a kocsiflotta. parkolóhely kell nekik. esetleg ők is elhúznak oda, ahol tudnak parkolni."

Akiknek fontos és/vagy jól érzik magukat a belvárosban ki fogják fizetni a parkolást/mélygarázst. Hidd el, egy jól menő cég költségvetésében főleg nem akkora tétel ez, hogy kikényszerítsen egy költözést.

Más, de ide vág: egy ismerősöm, kb 2-3éve keresett felső kategóriás irodát 80főnek, kifejezetten presztízs üzletágnak, kifejezetten belvárosba (ez ott a céges policy) és alig talált megfelelőt! Egyszerűen NEM VOLT! És ez kb. a 2009-es válság évében! Lehet, hogy azóta változott sok minden, de ilyen irányú kereslet volt, van és lesz, ebben biztos vagyok.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:49:46

@Popeye76:
Tény: Különbözőek vagyunk.

Írod, a bevában lakó ismerősöd szereti a pezsgést. Ő legalább megértette, hogy a belvárosban nem lehet falusi nyugalomban élni.

Én azt szeretem, ha hazaértem, akkor pihenek. Megvan a nyugalmam, és nem azt hallgatom, ahogy a szomszéd kölyke hegedül, a felettem lakók fürdenek, a másik szomszédék.....
Laktam bent, nekem nem jön be. Azt szerettem, hogy minden közel volt, de most jobban szeretem a nyugalmat, a csendet. Ha tehetném, a cégünk sem a körúton lenne, hanem valahol kint.

Környezettudatos 2012.11.21. 13:56:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sokáig én sem kértem, de amikor minden napra volt kér ember, akkor már elgondolkodtam, hogy gyakorlatilag ők nyernek rajtam én meg nem keveset veszítek rajtuk, mert:

- elvesztem az autóval járás előnyeit és ez hosszú lista
- háromszoros terhelés miatt többletfogyasztásom van naponta kétszer
- háromszoros terhelés miatt az autó is jobban kopik, futómű, stb.

Ekkor jött az 500. És ekkor mentek vissza buszozni. :)

Környezettudatos 2012.11.21. 13:59:13

@Popeye76: Figyelj! Szerinted egy Raiffeisen kis cég? ...nos, náluk kikényszerítette a jó pár évvel ezelőtti helyzet, hogy nem bővültek tovább a belvárosban, hanem kiköltöztek a pusztába. Olcsóbb saját buszjáratot járatni. A székházukban ott vannak részlegesen, de bizony a bérlők is feltűntek. :)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 14:01:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ha Budán akarod a buszt középre vinni, akkor meg kell fognod a két irányt. Ez azért szar, mert akkor azt az irányt is fogod, ami dél felé menne."

Igazad van, ezt látom én is. (járok arra eleget)
Csak remélni tudom, hogy értelmes közlekedésmérnökök rendesen, szakmai szempontok szerint végiggondolt terve van a megvalósítás mögött.
Lehet pl. cél, hogy a forgalmat eltereljék a belvárosból, lehet, hogy kiszámolták, hogy az egész útvonal áteresztő képessége így lesz egyenletes, nem tudom.

Ez a közlekedésrendezés összességében akkora projekt, hogy nem lehet egyszerre megcsinálni. Valahol elkezdik, és mindenki csak remélheti,hogy a következő garnitúra politikai vezetés nem qrj@ szét azt, amit az előző megépített.

Én már annak is örülök, hogy legalább VALAMIT csinálnak.

Kicsit OFF ,de Ide kívánkozik, hogy:
1. A 2007-13 EU költségvetési időszakban Mo-ra jutó kb 8000Mrd HUF támogatás kb. 25%-át(=2000Mrd HUF) a közlekedésre akarja fordítani a mindenkori vezetés. (igen, FeriGordonViktor mindahányan). Ez átlagosan kb. évi 300Mrd HUF csak közlekedési beruházásra egész Mo-on, de az eloszlása olyan, hogy 2007-ben sokkal kevesebb, ezért most, 2012-ben sokkal több. Eddig a jó hír.
2. A 4-es metró ebből kb. 500Mrd HUF. Ez rettenetes pénz! Az országos 7 évi EU pénz 1/4-e! Irtozatos felelőtlenség (szerintem) egy nyamvadt projektre költeni (majdnem) a teljes közép-Mo-i 7 éves költségvetést!
3. A 8000Mrd HUF összes EU pénzből jelenlegi becslések szerint 3000Mrd be fog ragadni. Szerintem ez nem következik be, de arra számítok, hogy jelentős pénzt nem tudunk majd szabályosan elkölteni + amikor kifutunk az időből (azaz kb. 2012-2014-ben), őrült kapkodással minden marhaságra fogjuk elszórni ennek az egyébként bennragadó 3000Mrd-nak (éves magyar GDP 10%-nál jóval nagyobb összeg!) a jelentős részét. Indoklás: úgyis bennragadt volna, akkor inkább b@sszuk el! Ahelyett, hogy terveztek volna az okosok. Meg ahelyett, hogy 1,5évre leállították a teljes rendszert és kicserélték kb. az összes benne dolgozót!

Ezekhez képest (szerintem) az, hogy próbálják megváltoztatni Bp közlekedését inkább dicsérendő, mint elítélendő cselekedet. Várjuk ki a végét: akár működhet is.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 14:04:56

@Környezettudatos: Figyelj, szerintem a Raffi egy bank.
Hallottál már a Mo-i gazdasági és politikai-jogszabályi környezetről, ami a bankokat egyre kedvezőbb helyzetbe hozza, tőkehelyzetüket javítja, és az országot egyre kockázatmentesebb, vonzóbb befektetési környezetként pozicionálja, hogy beindulhasson a gazdasági növekedés?

No, ha ilyet nem hallottál az utóbbi 3 évben, akkor lehet, hogy arra is rá lehet vezetni Téged, hogy miért racionalizál és csökkent költséget minden bank (a Raffi is) mindenhol, ahol csak 10 fillérnyi lehetőséget lát.
Tovább is van mondjam még :)?

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.11.21. 14:07:43

@Környezettudatos: Remélem, pontosan kiszámoltad a + kg-okat és a pluszfogyasztást is a dugóban állva!
Figyelembe vetted azt is, hogy melyik alkatrészt milyen terhelésre méretezték az autós mérnökök, akik az adott típust tervezték, hogy a pontos %-os többletkopást is megkapd?

Ne viccelj már!
Ha azt írtad volna, hogy nem akarsz alkalmazkodni máshoz azt mondom, akár igazad is lehet, csak kissé önző vagy, de ez a duma, ez óriási...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 14:14:36

@Popeye76:
A 4-es metró egy földalatti villamos.

Tervezés: A terveknek ott kellene lenni, már rég meg kellett volna rendszerszinten tervezni az egész hóbelebancot Biatorbágytól Gyálon keresztül Dömösig, és amikor jön zsé, a már egyébként kész elképzelést kellene csak kidolgozni, nem pedig a kiskirályokat hagyni ötletelni.
Ezek az előzetes tervek lehettek volna akár egy kockás füzetben is.

Környezettudatos 2012.11.21. 14:15:13

@Popeye76: No, direkt kiemeltem, hogy nem most történt ez, hanem jóval régebben. A parkolás volt az egyik ok, amiért messzire mentek.

Azt írtam, hogy nem akarok alkalmazkodni másokhoz semmiben, ez volt az első eleme a listának. A másik két eleme is igaz, akár tetszik, akár nem. ha egy gumit nem 275 kg erő tol az aszfaltra, hanem 325 kg, az a gumi, a futómű kopását bizony negatív irányba mozdítja el, pláne a hazai hol aszfalt, hol meg luk utakon. És ha nem 1,4 tonnát viszünk, hanem 1,6 tonnát, az minden megállásnál terheli a féket kicsit jobban, és minden indulásnál többletüzemanyagot emészt fel, amíg felgyorsítod 50/70/100 km/h sebességre. Ha folyamatosan haladsz egy jó úton (nem magyar, hanem jó), akkor alig mutatható ki többlet terhelés és fogyasztás. Egyébként pont ilyen stílusban kezdtek az ingyenélők is számonkérni és csak azt tudtam nekik mondani, amit neked. Én fizetem, én élvezem, mindenki más mehet gyalog vagy felfordulhat éntőlem. :) Bocs.

Környezettudatos 2012.11.21. 14:16:38

@Popeye76: Ja, még annyit, hogy amikor egyedül autózom be budapestre naponta a munka miatt, akkor másfél hétig elég egy tank benzin, amikor hármasban mentünk, akkor egy hétig volt elég. Ez havi szinten egy tank benzin!

Roltii 2012.11.21. 14:18:00

@Popeye76:
most ne annyira futómű vagy motor kopását nézzed, hanem a belteret. Félelmetes/ijesztő, hogy a legtöbb ember mennyire nem tud vigyázni az autóra. Összerugdossák hátulról az első üléseket, szétülik, kidörzsölik az ülést, belekenik a kezüket, leeszik, leisszák stb....
Még akkor is plussz munkát/költséget okoz, ha szépen tisztán ülnek be, mert akkor is visznek be koszt rendesen, de általában nem így van (vagy én ismerek rossz embereket).
(hányszor láttam, hogy valamelyik idióta berúgta az ülés alá a szőnyeget, és inkább a kocsi szőnyegén taposott...ággh)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 14:22:14

@Popeye76:

"Ne viccelj már!
Ha azt írtad volna, hogy nem akarsz alkalmazkodni máshoz azt mondom, akár igazad is lehet, csak kissé önző vagy, de ez a duma, ez óriási... "

- Én konkrétan elmagyaráztam:
Az autó az én lelki egyensúlyomat szolgálja, menetrendjében és útvonalában hozzám igazodik. Ha én reggel csokis zsemlét akarok venni, akkor igenis egy megállóval előbb teszem őket ki, mert én lefordulok csokis zsemléért.
Ha én Klubrádiót, vagy Manowart hallgatok, az az én döntésem, mert a buszon a buszvezető is azt hallgat amit akar, és ott még fizetni is kell az utazásért.
Én ingben szeretek autózni. Ha -20 van, akkor is. Aki a 8 fokos buszhoz van öltözve, az csendben izzad, vagy buszozik.

Bárki utcabelit szívesen elviszek reggel, de nem igazodok hozzájuk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 14:24:33

@Roltii:

Nálam egyszer enni akartak hátul. Mondtam, hogy az étkezőkocsi a megállóban áll.

otapi 2012.11.21. 15:52:13

@Kakimaki0123456789: Van autóm.
Megállás-elindulásnál (max 10-re) kevesebbet fogyaszt, mint 40-60 között. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy nem kövér gázzal kell elindulni...
A lényeg viszont továbbra is az hogy az adott útszakaszon áthaladó autók száma bizony csökken és minket az összesített szmog érdekel.

otapi 2012.11.21. 15:54:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az nem sokat jelent: az extra kicsi részecskéket - amik többek között a dízel füstben van és rákot okoznak - csak műszerekkel lehet kimutatni, az emberi orr nem érzékeli.

Roltii 2012.11.21. 15:56:36

@otapi: gondolkodj már!!!
SZerinted melyiknél több a fogyasztás:
a, 10 km/h-val 5 km-t
b, 90 km/h-val 5 km-t
Ha igaz lenne amit írnál, akkor a városi fogyasztás lenne a legalacsonyabb és nem az országúti...
Nem kövér gázon múlik, hanem az optimális értékeken. De az valszeg igaz, hogy alapjáraton kevesebb benzint fogyasztasz, csak kérdés, hogy milyen messze jutsz el ugyanazzal a liter benzinnel.
Tudod, nem mindegy, hogy max "t"-re vagy max "s"-re hajtasz...

otapi 2012.11.21. 16:09:14

@Dandie: Végre valaki számokkal is próbálkozik :)
"Tfh.: az autók nem alakulnak át kismadárrá/szublimálnak/változnak tiszta energiává"
Át ugyan nem alakulnák, ámde dönthetnek úgy a soförjeik hogy leteszik őket és el sem indulnak vele. Innentől kezdve a következtetésed is hibás.

"az 50 km/h-val haladó autó ötször gyorsabban teszi meg a távot, mint a 10 km/h-val haladó (aki következésképpen ötszöt tovább fog pöfékelni). Arra a tárgyitévedésre, hogy az 50 km/h-val haladó autó jobban szennyez, mint az alapjáraton dugóban álló autó, már mások kitértek."
Nos jó, azon lehet vitatkozni, hogy mikor fogyaszt többet _egy_ kocsi, ha dugóban áll vagy 50-nel megy. Abban tévedsz, hogy nem az a lényeg hogy egyetlen autó mennyit pöfékel, hanem az hogy az x darab áthaladó autó összesítve mennyit pöfékel. Ha a dugóban araszoló autók tf 2-szer annyit pöfékelnek, mint az 50-nel suhanók, még mindig ott van az a probléma hogy 10-szer annyian suhannak át 50-nel, mintha dugóban araszolnának. Melyik több? x*10 vagy 2x*100?

"Vegyünk egy egyszerűsített modellt. Most hagyjuk el a sebességet. Legyen például 10 autó/perc áteresztésű az út, és legyen 15 autó percenként, aki áthaladna. Az első körben 5 autó bent ragad. Megint jön 15 autó, de már az előző 5-nek is el kell mennie, vagyis a második körben, már 10 autó nem jut át. Ez egy geometriai sor. Minden percben 5-el többen állnak majd a ketereszteződésben. A 3. percben már senki nem jut át elsőre az újak közül.
Mivel a kocsik száma nem változik (továbbra is 15 autó/perc), de az áteresztőképesség a felére csökken (10/2 = 5 autó/perc), akkor már minden percben 10-zel lesz több autó a dugóban. Vagyis az i. autónak tovább kell várnia, hogy átjusson, mindaddig pedig ott áll és pöfékel. Ráadásul a dugó egy öngerjesztő folyamat, vagyis arányaiban nagyobb dugó keletkezik, mint amennyit indokolnának a számok."
Ez a jelenség csupán kb. 1-2 hétig áll fenn, ezután ugyanis az autók száma varázslatosan csökken. Mivel nem látod őket az utakon, biztos elszublimálnak, ja.

"Tulajdonképpen a hozzászólásod minden mondata egy standalone tárgyi tévedés."
Mondod te :)

"Ugyanannyi kocsi fog sokkal tömöttebb sorban, sokkal több időt állni, és eregetni a füstöt. "
Annyi kocsi amennyi ma egy nap átmegy az Erzsébet-hídon, nem férne el rajta ha mind egy időben akarna ott állni.

De mit izgulsz annyira? Marad a 2x3 sáv az tervek szerint is, jelentősen nem lesz kisebb a forgalom (és a pöfékelés) sajna.

Reggie 2012.11.21. 18:19:11

@otapi: Nem jol szamoltal. Azt kell megnezni, hogy egy adott x*y meretu teruletre hany auto fer. Mert ha az elejebol kisuhan 50-nel az elso sor, akkor suhan be a vegen 50-nel a kovetkezo sor. Tehat az x*y teruleten ugyan annyi kocsi van jelen mindig, fuggetlenul attol, hogy dugoban all vagy 50-nel megy. Tehat ugyan annyi kocsi termeli a fustot az adott teruleten, csak az a kerdes, hogy mennyit termel.

Roltii 2012.11.21. 18:21:08

@Reggie: sőt, dugóba picit több is van, mert kisebb a követési távolság a lecsökkent sebesség miatt.

Reggie 2012.11.21. 18:23:54

@Reggie: Sot igazabol tobb auto van dugo eseten, mint ha rendesen megy a forgalom(mert van kovetesi tavolsag).

Reggie 2012.11.21. 18:24:28

@Roltii: Na latom megeloztel, csak nem frissitettem.

ezüstszem 2012.11.21. 20:10:48

@Shopping: Irányító pozicióban is nagy különbségek vannak, de azthiszem értelek és egyet is értünk, vannak tapasztalataink... :-(
Úgy tűnik nekem, hogy a hatalom mindenféle formájával a legtöbb esetben valóban az ember elkurvulása (bocsánat) is megadatik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 20:31:22

@otapi:

"az 50 km/h-val haladó autó ötször gyorsabban teszi meg a távot, mint a 10 km/h-val haladó (

- Ott követed el a hibát, hogy azt feltételezed, a 10 km/h is konstans 10 km/h.

A 10 km/h úgy jön ki, hogy állok, elindulok, felgyorsulok 15-re, megállok, elindulok, felgyorsítok 10-re, megállok, eliundulok, felgyorsítok 30-ra lassítok 10-re, megyek 10-el, felgyorsítok 20-ra, lassítok, megállás elött rögtön gyorsítok 20-ra, megyek 20-al, fékezek, gyorsítok 20-ra, lassítok 5-re........

50-el haladok 50-el.

Jó tanács: Mivel fogyasztásról szemmel láthatóan nincsen fogalmad, próbálkozz meg a mechanikai munka kiszámításával.

otapi 2012.11.22. 11:37:26

@Reggie: Hát ja - ha nem szűkítjük az úttest felületét, akkor valóban ez a képlet. Ezért írtam ezt feljebb valakinek:
"De mit izgulsz annyira? Marad a 2x3 sáv az tervek szerint is, jelentősen nem lesz kisebb a forgalom (és a pöfékelés) sajna."

Úgy lenne valós forgalom- (és szmog-) csökkentés ha a jelenlegi 2 x 3 sávot lecsökkentenék 2 x 2 sávra (amiből egy sáv buszsáv maradna, ahogy most is).

Reggie 2012.11.23. 17:34:13

@otapi: De ugy is lehetne csokkenteni, ha novekedne a megengedett sebesseg es a zoldhullam idotartama, mert ugy none a kovetesi tav. Igy a forgalom is javulna es a szennyezes is csokkenne.

otapi 2012.11.24. 17:25:58

@Reggie: Benne vagyok, de akkor a belvárosban ne is lehessen le meg fel hajtani, mert az csak lassítaná az átlagsebességet. Keresztforgalom meg aztán pláne ne legyen.
Jobb helyen amúgy ezt alagúttal vagy emelt szinten - lábakon - vezetett úttal oldják meg.

Balt 2012.11.26. 13:58:33

Tény, hogy a Kossuth Lajos utca - Rákóczi út a város (ország, sőt, Kárpát-medence oppardon: Pannon-térség) tengelye mára szégyenletesen lepusztult, de talán nem (vagy nem csak) az autóforgalom miatt.

Messzemenőkig ellenzem a "tengely" korszerű műtárgyainak (Erzsébet-híd, íves aluljáró) funkcióinak mesterséges bénítását, sőt, azok megszüntetését.

Belegondolt-e valaki, hogy milyen funkcionalitással bír a "leendő" (2*3 sávos) Erzsébet-híd a belebarmolás után...? Vagy ez is majd a "hídi vásár" funkciót hordozza, mint a Lánchíd? (Ott akár még helye is lehet ennek hétvégi nyárestéken, nem vitatom. Azonban a Széchenyi tér átrendezését itt is elhibázott döntésnek vélem.)

A Kossuth L. u. jelen forgalma (csúcsidőn kívül) talán már nem igényel mesterséges beavatkozást, vagy ha igen, a 4. metró miatt ritkítandó (egyébként azt eddig is teljesen kiváltó) 7-173-as buszjáratok és a metrófinanszírozás miatt kötelezően bevezetendő dugódíj elintézi...

Nem mondom, hogy a burkolat nem érett cserére, de ezeket a műtárgyakat vétek megsemmisíteni (remélem, csak feltöltik, bár "állagmegóvásnak" az sem az igazi), az Erzsébet-híd így meg egy féllábú óriás lesz. Ezt akarjuk?

Balt 2012.11.26. 14:06:46

@altimus: - "eszak-del fold alatti osszekotes a duna vonalaban (pl. a budai rakpart szetszedesekor ott meg lehetett volna csinalni egy 2x3 savos fold alatti atjarot."

Sőt, a szentendrei HÉV is folytatható lett volna (aka 5-ös metró), bár azt hiszem azt kb. a körút vonalában képzelik. (Nesze neked méregdrága Combino-projekt, ill. a körút 15 éven belüli immár harmadszori felújítása...)

Úgy látszik, organizációról még nem hallottak városépítészeink - politikai oldaltól függetlenül. (Ill. ez eddig elég egyoldalú volt... bár valami azt sejteti, hogy két év múlva megint az lesz.)

Balt 2012.11.26. 14:07:45

@altimus: Ja, a lényeg: tökéletesen egyetértek. :)

(Egy bp.-i Fidesz-szavazó...)

Balt 2012.11.26. 14:29:32

@ubu1: Tökéletesen egyetértek.

"A poszt nem ad magyarázatot az autós aluljáró befedésének hasznára."

De nem ám! Ettől még lehetne a Kossuth L. utcán akár hosszában is zebra, az Irányi-Károlyi(-Szabadsajtó) utcai forgalmat nem érintve. Mint ahogy van is a Puskin előtt.

Vétek felszámolni egy korszerűnek mondható műtárgyat - vagy ezzel tkp. maga az Erzsébet-híd léte kérdőjeleződik meg...

Balt 2012.11.26. 14:34:29

@yxygan: Megoldás: kétüléses roadster vagy ez: :)
totalcar.hu/tesztek/2012/11/15/renault_twizy_halalkanyar_a_villamosszekben

Így mindjárt kisebb lesz az effektív veszteség, szükségszerűen <50%. :))

(Ellenberger lehetne mindenkinek saját metrója - ha meg tudja tölteni utasokkal... Bár jegyezzük meg, ez a fővárosnak sem lesz egyszerű a 4-es metró esetében...)

Balt 2012.11.26. 14:41:26

@yxygan: Ez még a demszkysta forgalomcsillapítási hóbort lehet. Eredményeit lásd az M3-ason, a kivágott Városligeti platánokban és -közvetve - pl. a jelen Kossuth Lajos utcában...

Balt 2012.11.26. 14:46:39

@lfleto: "mint itt a Kossuth Lajos utca. Az kérem szépen egy vicc, és az a bűn, ha egy felelős város vagy országvezetés úgy hagyja... Már húsz éve meg kellett volna csinálni ezeket a beruházásokat, akkor nem csak Prágára lenne kíváncsi mindenki, aki a tengeren túlról jön..."

Ebben tökéletesen igazad van: a Kossuth L. u. maga a város (vagy ha úgy tetszik: a rendszerváltás) jelképe és szégyene egyben. De nem hinném, hogy a VÁROSI forgalomból kikapcsolható az Erzsébet-híd, ezzel együtt meg a vázolt elképzelés nem old meg semmit, sőt... A meglévő, használható, hasznos műtárgyakat vétek elpusztítani.

Balt 2012.11.26. 15:05:19

@Dandie: "Ugyanannyi kocsi fog sokkal tömöttebb sorban, sokkal több időt állni, és eregetni a füstöt."

Nem belefolyva az algebrai bizonyításba :), az nyilván árnyalja a képet, hogy - fentiekből levezetve, némi tanulási idő után - az autósok más folyosókat fognak választani. Távolabbról nyilván szóba jöhet a Lágymányosi- és a Megyeri-híd, közelebbről a Petőfi- és a Margit/Árpád- (még közelebbről zárójelben: a Szabadság- és a Lánchíd), de az adott számú autó valahol át óhajt kelni a Dunán. Ebből kvázi kivenni egy 2*3 sávos utat a város tengelyében bűn, még akkor is, ha jogos(?) igény a gyalogos/bevásárló turistáknak Nagycsarnoktól elzarándokolni a Batthyány-örökmécseshez... (Amibe esetleg 2*25 lépcsőfok esetleg még beleférhet, uram bocsá: akadálymentesítve, de akár még egy zebra is beleférhet, ha már a Puskin előtt úgyis van.)

Balt 2012.11.26. 15:07:19

@De gustibusaut bene, aut nihil: Ezt feszegetem én is, "megkésve bár"... :)

Balt 2012.11.26. 15:20:02

@Reggie: Na, későn jöttem a felvetésemmel: :)
@Balt:

Balt 2012.11.26. 15:28:28

@Kakimaki0123456789: "Sajnos nálunk (is) pártpolitikusok nyertek, azóta sem történt kb. semmi. Ja csak már jó 2 hónapja reszelik az M3-on azt a kib.szott felüljárót..."

Ez tuti, hogy nem kerületi, de még csak nem is fővárosi projekt. (Egyébként nyilván közbeszerzés alapján, csúcsidőn kívül, tehát nem látok benne kivetnivalót.)

Balt 2012.11.26. 15:47:24

@múltidéző: Kimondva(?)-kimondatlanul, szerintem a közforgalom elől távlatilag elzárni tervezik a Károlyi-Petőfi kapcsolatot. Ha már "belvárosi főutca"...

Balt 2012.11.26. 15:54:24

@dr. Balta$ár: Bubó, te ugye szakavatott/szakértő (uram bocsá: szakbarbár) vagy a kérdésben? (Nem provokáció, komolyan kérdem. Mert akkor jó volna végre komolyan vehető indokokat is olvasni tőled, nem bánom, akár a saját stílusodban. Amit egyébként kedvelek.)

Balt 2012.11.26. 16:12:13

@PiBá: "Így is úgy is keresztezi a busz és a kanyarodó sáv egymást a hídfőn, ebben nincs változás."

De legalábbis a budai hídfőn - ha jól értem. Így bizony 2x fix keresztezés van a forgalom zömével - mert a Rudas felől és a Márc. 15. térre kanyarodók szerintem a "kisebbség"...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.26. 18:35:11

@Balt:

Dugódíj

vastagbor.blog.hu/2012/06/19/dugodij_nelkul

Idézet:
Ez alapján persze már sokkal érthetőbb: az EU-nak beadták, hogy
- 2012 végén már utasok százezrei fognak utazni a 4-es metrón
- 2013-ig építünk rengeteg P+R parkolót, felújítjuk a vonalakat, veszünk új járműveket, növeljük a kapacitást
- meglesz a Körvasúti körút új Duna-hidakkal
- majd utána bevezetjük a dugódíjat.

És hogy állunk most?
- bevezetjük a dugódíjat.
süti beállítások módosítása